FOLLOW US: facebook twitter

«Χαμηλές πτήσεις» στην αγορά της Ηλείας

Ημερομηνία: 04-01-2022 | Συντάκτης:

Κατώτερη των προσδοκιών η εορταστική περίοδος
-Ρεύμα και πανδημία συμπιέζουν τους επαγγελματίες, δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Ν. Καρυώτης


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μακριά από τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου της Ηλείας κυμάνθηκε η αγοραστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού η πανδημία έχει διαμορφώσει κλίμα αβεβαιότητας στο καταναλωτικό κοινό.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, οι πολίτες περιορίστηκαν στα απαραίτητα, και εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει κάτι στην επερχόμενη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

«Καταγράφηκε μια αυξημένη κίνηση, αλλά όχι αυτό που περιμέναμε. Κινηθήκαμε σε χαμηλά επίπεδα, που σε καμία περίπτωση δεν μας βοηθούν να καλύψουμε τις απώλειες της πανδημίας και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Από ό,τι φαίνεται, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι ομαλή λόγω της πανδημίας. Ο κόσμος δεν έκανε ρεβεγιόν, οπότε αρκετοί δεν χρειάστηκε να κάνουν επιπλέον αγορές παρά μόνο τα απαραίτητα. Αν δεν εξομαλυνθεί η διασπορά της πανδημίας, μέχρι τότε δεν θα είναι εύκολο να ισορροπήσει το εμπόριο και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης», εξήγησε στην «Πρωινή» και πρόσθεσε ότι οι εκπτώσεις αφήνουν μια «χαραμάδα» αλλά η παράμετρος του ενεργειακού κόστους συμπιέζει τον όποιο τζίρο σημειώθηκε.

«Παραδοσιακά υπάρχει κόσμος που προγραμματίζει τις αγορές του για τις χειμερινές εκπτώσεις, οπότε ελπίζουμε ότι θα ανέβει λίγο η κίνηση, χωρίς όμως να έχουμε αυταπάτες. Η πανδημία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και μας συμπιέζει και εμάς αρκετά. Αν λάβουμε υπόψη και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ρεύμα, καταλαβαίνετε ότι ο εμπορικός κόσμος είναι σε δύσκολη θέση, διότι τα έξοδα είναι πλέον αυξημένα και τα έσοδα απέχουν από τις προσδοκίες μας. Ειδικά σε επιχειρήσεις που έχουν π.χ. ψυγεία ή φούρνους, το κόστος έχει εκτοξευτεί. Η επιδότηση που εξαγγέλθηκε για το ρεύμα δεν επαρκεί, οπότε έχει γεννηθεί μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον. Δεν είμαι σίγουρος ότι τον Μάρτιο θα τερματιστεί και φοβάμαι ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα μας συνοδεύει για αρκετά χρόνια», ανέφερε.

Ένας ακόμα βραχνάς για τους εμπόρους είναι η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία προς το παρόν έχει μετατεθεί για μερικούς μήνες, όμως ο κ. Καρυώτης εκφράζει επιφυλάξεις για το αν θα είναι έτοιμοι οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.

«Για εφάπαξ αποπληρωμή το βλέπω πολύ δύσκολο να γίνει. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε ως τον Μάρτιο. Μετά πάμε σε 60 δόσεις από τον Ιούνιο, αλλά ως τότε δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσει η αγορά, γιατί όλα είναι ρευστά με την πανδημία. Δεν ξέρω αν θα δοθεί κι άλλη παράταση», κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος