Τ. Αντωνακόπουλος: «Πολιτιστική ντροπή η σημερινή εικόνα του Μανωλοπούλειου»
-Ομόφωνα ψηφίστηκε από το ΔΣ Πύργου Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση όλου του οικοδομικού τετραγώνου για στέγαση σχολείου και πολιτιστικές δράσεις
Η διενέργεια Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση και ανάπλαση όλου του οικοδομικού τετραγώνου του Μανωλοπούλειου, με στόχο την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και την σύνδεσή του με το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, αποφασίστηκε χθες ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, καθώς το θέμα ήρθε για συζήτηση προ ημερησίας με την μορφή του κατεπείγοντος. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιάννης Αργυρόπουλος που εισηγήθηκε και το θέμα, ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο με 62.000 ευρώ, αλλά υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για να υποβάλλει ο δήμος τον φάκελο με την πρότασή του έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, γι αυτό και είχε την μορφή του κατεπείγοντος. Εξήγησε δε, ότι για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο άλλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η νομοθεσία απαιτεί πλέον τα έργα που χρηματοδοτούνται να έχουν περάσει από Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Έτσι, ο δήμος Πύργου κρίνοντας ότι το Μανωλοπούλειο δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί , οφείλει να προχωρήσει στην διενέργεια σχετικού Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όπου θα υποδείξει ομάδα ειδικών επιστημόνων ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης. Από την πλευρά του ο δήμος θα υποδείξει τις χρήσεις που επιθυμεί για το χώρο και που όπως είπε ο κ. Αργυρόπουλος είναι για στέγαση σχολικών αιθουσών για το παλιό Μανωλοπούλειο για 270 μαθητές και για πολιτιστικές δράσεις το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο. Μάλιστα, πρόθεση του δήμου είναι να μεταφερθεί στο χώρο των παλαιών εγκαταστάσεων το 4ο Λύκειο Πύργου έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος του Πολυκλαδικού όπου σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του στεγάζεται το ΤΕΙ και να δοθεί εξολοκλήρου για τις ανάγκες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την θέση αυτή του δήμου υποστήριξε και ο δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, τονίζοντας ότι το ΤΕΙ, από τότε που ήταν πρόεδρος ο κ. Καπλάνης είχε ζητήσει κτίριο 4.000 τμ για την στέγαση του ΤΕΙ, προκειμένου να γίνει αυτόνομο και ακόμα και αν α αρχικά σχέδια για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν αυτή τη στιγμή μεταβληθεί, κρίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να απελευθερωθεί το Πολυκλαδικό από την στέγαση σχολείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο ακόμα και για τη στέγαση του ΤΕΦΑΑ.
Πρέπει να φύγει ο όρχος των απορριμματοφόρων του δήμου
Πέραν αυτού, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι η σημερινή εικόνα του Μανωλοπούλειου αποτελεί « πολιτιστική ντροπή « για την πόλη του Πύργου και σύντομα θα πρέπει να φύγει από εκεί ο όρχος των απορριμματοφόρων και μηχανημάτων του δήμου γιατί δεν μπορούν να παραμένουν σε μια τέτοια κατάσταση στον αστικό ιστό της πόλης. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε την συνολική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής – μαζί με την οδό Κανδυλιέρη- που θα φτάνει στο θεματικό πάρκο Ξυστρή ως μια ολότητα.
Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, έθεσαν κάποιους επιμέρους προβληματισμούς κυρίως σε ότι αφορά τις χρήσεις του Μανωλοπούλειου τονίζοντας ότι ο δήμος θα πρέπει να κατευθύνει την ομάδα των αρχιτεκτόνων για το τι θέλει και επίσης να φροντίσει να ολοκληρωθούν τα ΣΧΟΑΑΠ – τον Μάιο όπως ειπώθηκε θα είναι έτοιμα- που καθορίζουν και τις χρήσεις γης. Ο κ. Νικολούτσος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το θέμα τον εξέπληξε ευχάριστα και η παράταξή του υπερθεματίζει, γιατί οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί δείχνουν έναν σύγχρονο τρόπο σκέψης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες προτάσεις για τις χρήσεις του κτιρίου, κάτι που δεν είναι του παρόντος. Ο κ. Καννής διαφώνησε αρχικά για το κατεπείγον του θέματος, τονίζοντας ότι τόσο σοβαρά ζητήματα για την πόλη όπως η αξιοποίηση ενός εμβληματικού κτιρίου θα πρέπει να αφήνουν χρόνο για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από το δημοτικό συμβούλιο και σε ότι αφορά το Μανωλοπούλειο υπάρχουν κάποιες μελέτες και καλό είναι να αξιοποιηθούν και γι αυτό τον λόγο πήρε ο κ. Β. Παναγόπουλος που είχε χειριστεί το θέμα της αξιοποίησης του νεοκλασικού κτιρίου του Μανωλοπούλειου. Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στις πρώτες εργασίες που έγιναν όταν ήταν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι υπάρχει η μελέτη Σκαμνάκη και θα πρέπει ο δήμος να την αναζητήσει και να μην ξεκινάει πράγματα από την αρχή, θα μπορούσε να συνεχιστεί το έργο από εκεί που έμεινε, ενώ τόνισε ότι έχει γίνει και αλλαγή χρήσης του κτιρίου και από στέγαση υπηρεσιών του ΙΚΑ , μπορεί πλέον να στεγάσει πολιτιστικές δράσεις. Εδώ υπήρξε μια μικρη διαφωνία με τον κ. Αργυρόπουλο για το αν υπάρχει μελέτη, προμελέτη ή οτιδήποτε αλλά όπως είπε και ο δήμαρχος στην συνέχεια μπορούν να δουν προσεκτικά το θέμα και να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους. Ο κ. Καράμπελας επισήμανε ότι συμφωνεί με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση και μελέτη για όλο το χώρο και να εξετάσουν προσεχτικά το στεγαστικό σε ότι αφορά τις εκπαιδευτικές δράσεις για να μην γίνουν λάθη και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθει λύση και με την στέγαση του 1ου ΓΕΛ Πύργου. Ο κ. Μιχαλακόπουλος ανέφερε ότι στο χώρο αυτό αντί Λυκείου θα μπορούσε να στεγαστεί ένα ιδιωτικό Παν/μιο. Τέλος, όλοι οι 25 παρόντες στην συνεδρίαση, ψήφισαν ομόφωνα το θέμα, παρά τους επι μέρους προβληματισμούς που είχαν.
Τέλος στα προ ημερήσιας, ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση του κ. Καράμπελα, να μην καταργηθεί το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που αποτελούσε ανάσα για τους δήμους και το Δ.Σ αποφάσισε να συνταχθεί με την ανάλογη πρόταση της ΚΕΔΕ.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα ημερήσιας διάταξης και την συζήτηση για το τμήμα Μουσειολογίας. Ρεπορτάζ στο αυριανό μας φύλλο για το θέμα.