FOLLOW US: facebook twitter

2 δισ. φόροι για το… καλό του χρόνου

Ημερομηνία: 17-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Λίγο πριν φύγει το έτος, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ο συνολικός λογαριασμός για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σε αυτό το ποσόν δεν περιλαμβάνονται μηνιαίες δόσεις για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια, ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία (120 δόσεις, πάγια ρύθμιση), εισφορές προς τον ΕΦΚΑ που καταβάλλουν αυτοαπασχολούμενοι ή μισθωτοί που εργάζονται παράλληλα με «μπλοκάκι».

Το καλό για κάποιους  φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) είναι ότι μερικές από αυτές τις υποχρεώσεις, όπως τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, θα μπορέσουν να τις καλύψουν είτε με το χριστουγεννιάτικο δώρο είτε με το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ που θα ζεστάνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 250.000 δικαιούχων, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται πάντως να δοθούν και μια σειρά από επιδόματα -τέκνων, ενοικίου, αλληλεγγύης, προνοιακά- που θα κάνουν λίγο ευκολότερη τη ζωή των υπόχρεων, αφού έτσι θα καλύψουν κάποιες «τρύπες».

Μέχρι το τέλος του έτους από φορολογούμενους και επιχειρήσεις πρέπει να πληρωθούν οι εξής φόροι και τέλη:

ΕΝΦΙΑ: Τέταρτη δόση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσόν τα 400 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα οι επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ είναι φέτος 6,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσόν του φόρου να φτάνει τα 2,53 δισ. ευρώ.

ΦΟΡΟΙ – ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Πρόκειται για την τελευταία δόση για το εισόδημα που ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, καθώς και για τον φόρο επί των μερισμάτων που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι τα εταιρικά κέρδη του 2019, που θα φορολογηθούν το 2020, θα υπολογιστούν με συντελεστή 24% (από 28% φέτος), ενώ τα μερίσματα με συντελεστή 5% (από 10% φέτος).

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου προϋπολογισμού (που βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή), αφού το 2020 προβλέπεται να εισπραχθούν 4,017 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, έναντι 4,463 δισ. ευρώ φέτος.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το ποσόν που υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος