FOLLOW US: facebook twitter

Συντονισμός ενεργειών για την δημιουργία Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στην Ηλεία

Ημερομηνία: 06-10-2022 | Συντάκτης:

Συνεργασία Ανδρέα  Νικολακόπουλου με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα

  •  “Η αύξηση των περιστατικών βίας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε άμεσα”

Πρώτο βήμα για την δημιουργία και λειτουργία Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στην Ηλεία, αποτελεί η συνάντηση που είχε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα άκρως ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, το οποίο δυστυχώς έχει λάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, και ο κ. Νικολακόπουλος εξέθεσε τους προβληματισμούς του καθώς και την αναγκαιότητα ουσιαστικής προσέγγισης και αντιμετώπισης του ζητήματος και πράγματι υπήρχε ταύτιση απόψεων σε πολλά σημεία με την κα Συρεγγέλα.

Από κοινού αποφασίστηκε να ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες και η δημιουργία Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στην Ηλεία να πάρει σάρκα και οστά, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε μορφή κακοποίησης, σε συνδυασμό με παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και στήριξης.

Τα ποσοστά είναι άκρως ανησυχητικά, γεγονός που δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο και όπως επεσήμανε και ο κ. Νικολακόπουλος, πέραν της μεγάλης προσπάθειας που πρέπει να εντατικοποιηθεί το προσεχές διάστημα ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την αποφυγή εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών, με δεδομένο ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτό θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις γυναίκες- θύματα γι’ αυτό και η δημιουργία του ξενώνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Η αύξηση που καταγράφεται στα ποσοστά οφείλεται και στο γεγονός ότι πλέον περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν την κακοποιητική συμπεριφορά που υφίστανται και σε αυτό έχουν συμβάλει και οι δομές που έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που κάνουν  τις γυναίκες να μιλούν και όχι να κρύβουν το πρόβλημά τους.

Σημαντική και η συμβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πύργου, που είναι ένα από τα 43 που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα και απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας ή εκμετάλλευσης και σε γυναίκες που χρίζουν ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης λόγω των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.

Πέραν της προσπάθειας δημιουργίας του ξενώνα, ρόλο στον τομέα ενίσχυσης των γυναικών ώστε να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία αλλά και στην ενθάρρυνσή τους ώστε να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς, μπορεί να παίξει και το παράρτημα Women Act που έχει δημιουργηθεί στην Ηλεία. Ο κ. Νικολακόπουλος είναι Champion της Women Act, ενώ μέλος είναι και η κα Συρεγγέλα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το παράρτημα και την δράση που μπορεί να αναπτύξει στο νομό μας.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των περιστατικών αυτοχειρίας συμπολιτών μας, καθώς ο κ. Νικολακόπουλος έχει υποβάλλει και σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας με αποδέκτη και την κα Συρεγγέλα για την διαμόρφωση εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος