FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Απροστάτευτοι οι πολίτες απέναντι στην ακρίβεια’

Ημερομηνία: 06-10-2022 | Συντάκτης:

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μιχάλη Κατρίνη στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ με τον Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη. 

“Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2021”, τόνισε ο Επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας  στο ΣΚΑΙ και στην Εκπομπή ΄ΣΗΜΕΡΑ΄

Αναφερθείς στην ακρίβεια και την κρίση της αγοράς, σχολίασε : Η αγορά γυρνάει την πλάτη της στην κυβέρνηση της ΝΔ. Διατείνεται η κυβέρνηση ότι έχει στηρίξει επαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά, την ίδια ώρα που οι εμπορικοί  σύλλογοι μειώνουν το ωράριο. Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά και όλα αυτά δείχνουν ότι η πραγματική κατάσταση απέχει πάρα πολύ από τους «φοβερούς ρυθμούς ανάπτυξης» του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, όπως και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος  μιλούσε για «μία οικονομία που ανθεί» και για «μία εύρωστη ελληνική οικονομία».

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ζοφερή κι αυτό το βιώνουν οι πολίτες. Έξι μήνες έχει να επιβληθεί πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια, ενώ στην αγορά δεν γίνονται σχεδόν καθόλου έλεγχοι. Υποτίθεται ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης έκανε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Σούπερ Μάρκετ για να συγκρατηθούν οι τιμές και αυτές αυξήθηκαν κατά  15% σε ό,τι αφορά την αγορά τροφίμων. Αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά τους αφήνει βορά στην αισχροκέρδεια που μειώνει δραματικά το πραγματικό εισόδημα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι στις υπόλοιπες χώρες ο μέσος ΦΠΑ είναι 4-6 % ενώ ο δικός μας φτάνει στο 13%.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε επίσης ότι:

Το ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2021 έχει προτείνει ως μέτρο τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βασικής ανάγκης, γιατί έχουμε ήδη αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, μια κατάσταση που προβλέπεται να συνεχιστεί και με τον προϋπολογισμό του 2023.

Η κυβέρνηση έχει βρει έναν πολύ ωραίο για την ίδια μηχανισμό, όσο βέβαια είναι άδικος για την πλειοψηφία των πολιτών: μαζεύει χρήματα μέσω της κοινωνικά άδικης, έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ),  για να εμφανίζεται μετά ο κ. Μητσοτάκης ως «μάγος με τα δώρα» που δήθεν στηρίζει τους πιο ευάλωτους πολίτες. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση αδρανεί χαρακτηριστικά, όταν εδώ και καιρό η Ε.Ε. συστήνει στα κράτη-μέλη να υπερφορολογήσουν τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Εδώ δεν έχουμε δει κάποια σχετική πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα άργησε πολλούς μήνες να φορολογήσει  τα υπερκέρδη στην ενέργεια. 

Βλέπουμε λοιπόν από την πλευρά της κυβέρνησης μια αδράνεια ή μια σκόπιμη καθυστέρηση, που παραπέμπει σε προνομιακή μεταχείριση, απέναντι σε αυτούς τους λίγους που κερδίζουν από την κρίση.

Το ζήτημα δεν είναι πλέον ανθρωπιστικό, αλλά ζήτημα κοινωνικής συνοχής. Μόνο η κυβέρνηση θεωρεί ότι «όλα πάνε καλά», μαζεύοντας αδιακρίτως λεφτά από φόρους, που έχει σκοπό να μοιράσει στις επόμενες εκλογές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος