FOLLOW US: facebook twitter

Μονόδρομος η αύξηση των τελών στην ύδρευση της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 06-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Θα ανοίξει κι άλλο η «ψαλίδα» εσόδων-εξόδων σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ΔΣ της ΔΕΥΑ

Αναπόφευκτη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, αφού με τα τωρινά δεδομένα η βιωσιμότητά της είναι αμφίβολη, καθώς η Επιχείρηση βρίσκεται σε οριακό σημείο εξαιτίας συσσωρευμένων οφειλών, σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε οικονομολόγος-λογιστής. Όπως προέκυψε από τις οικονομικές καταστάσεις, στο τέλος της χρήσης του 2019 οι ζημιές έφτασαν στο 1,89 εκατ. ευρώ, ενώ το χρέος των ανείσπρακτων οφειλών είναι 1,36 εκατ. ευρώ, προτού καν ξεσπάσει η πανδημία και επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης είναι τα έσοδα είναι ήδη μικρότερα από τα έξοδα, με προοπτική ανοίγματος της ψαλίδας λόγω της κατάργησης του τέλους Ερυμάνθου και τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος-πρώτων υλών και λοιπών υπηρεσιών και προϊόντων, με σκοπό τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας να βαίνουν αρνητικά έως και 500.000,00 ευρώ ανά έτος από το 2022 και μετά.

Η οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α. δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν μπορεί να εισπράξει κρατικές ενισχύσεις – επιχορηγήσεις για έργα που εκτελεί, καθώς της έχει γίνει στέρηση φορολογικής ενημερότητας στην Δ.Ο.Υ από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας, για οφειλές προς αυτόν. Για αυτό τον λόγο, η αναπροσαρμογή και η αύξηση των τιμολογίων της, κρίνεται αναγκαία για την επιβίωσή της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Νίκος Μαρούντας ανέφερε ότι με τα υφιστάμενα
τιμολόγια η ΔΕΥΑ δεν μπορεί να επιβιώσει. «Ο κόσμος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το προϊόν μας και να μην πληρώνει. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή – εξορθολογισμός των τιμολογίων ύδρευσης. Π.χ. το πάγιο στην Τ.Κ. Ηράκλεια, ως και σε άλλα χωριά είναι πολύ χαμηλό και πρέπει να αυξηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιοι συμφώνησαν και ποιοι διαφώνησαν

Ο Ανδρέας Μπενέτσης ανέφερε ότι η οριζόντια αύξηση των λογαριασμών δεν είναι δίκαιη, όπως και ο τρόπος που τιμολογεί η Δ.Ε.Υ.Α, ζητώντας λεπτομερή ανάλυση των συνθηκών της κάθε τοπικής κοινότητας (τρόπος ύδρευσης, αριθμός βλαβών, κ.λ.π.).

«Το πάγιο δεν πρέπει να υπάρχει. Αν όμως είναι απαραίτητο, αυτό να είναι τόσο ώστε να καλύπτει μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα της Δ.Ε.Υ.Α. να καλύπτονται από την κατανάλωση. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όσον αφορά στην τιμολόγηση των λογαριασμών ύδρευσης, διότι ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελείται από χωριά, όπου το κάθε σπίτι έχει τον κήπο του», ανέφερε.

Ο Βασίλης Αρβανίτης είπε ότι η κάθε Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να προσαρμόζει τα τιμολόγιά της ανάλογα με τα λειτουργικά έξοδα και τις ανάγκες της. «Δεν δέχομαι ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο. έχει το φθηνότερο τιμολόγιο και δεν μπορούμε να συγκριθούμε με ένα αστικό κέντρο. Η Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο. θα πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσωπο. Διαφωνώ με την οριζόντια αύξηση διότι αυτό λειτουργεί ενάντια σε όσους καταναλωτές πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους. Κανένας δεν θέλει να αυξηθεί το νερό τώρα που υπάρχει τέτοια ακρίβεια στην αγορά. Μια λύση θα ήταν αν μπορούσαμε να βρούμε μια επιχορήγηση, ή να κινηθούμε προς την κατεύθυνση να εντοπίσουμε αν κάποιοι κλέβουν νερό. Πάντως σε κάθε περίπτωση πριν την αλλαγή των τιμολογίων πρέπει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να βεβαιωθούν στη Δ.Ο.Υ. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει πριμ συνέπειας για τους καλοπληρωτές. Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε την Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο. καλύτερη», δήλωσε.
Ο Λύσσανδρος Παναγόπουλος είπε ότι υπάρχουν και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές. «Αυτά τα έσοδα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων ύδρευσης θα φτάσουν να καλύψουν τα έξοδα της Δ.Ε.Υ.Α. Α.Ο.» σχολίασε.,

Η κα Μπουρνα και ο κος Σκούτας συμφώνησαν με την πρόταση του κου Αρβανίτη όσον αφορά τη βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Δ.Ο.Υ. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η επιχείρηση θα κάνει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος