FOLLOW US: facebook twitter

Συνέδριο: «Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Υπερσιτισμός η αόρατη πανδημία»

Ημερομηνία: 10-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

7 Ιουλίου 2023 | Πολιτιστικός Χώρος «Παλαιά Σφαγεία»

Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο από το οποίο εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για την παχυσαρκία ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, στο πολιτιστικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Υπερσιτισμός η αόρατη πανδημία»,  το oποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Δυτικής Ελλάδας _Ι.Μ.Ε.Δ.Ε., σε συνδιοργάνωση με τη  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θεσμικό υποστηρικτή το «ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα»

Το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Δυτικής Ελλάδος δημιουργεί ένα νέο θεσμό «Μαζί το Κάνουμε Πράξη», με στόχο  την ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για σύνθετα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα. Στα πλαίσια του νέου αυτού θεσμού, εντάχθηκεη  διοργάνωση του συνεδρίου αυτού.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες ιατρικές εξελίξεις,  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του παιδικού  υπερσιτισμού ως πολυπαραγοντικής νόσου και αίτιο πολλών άλλων ασθενειών στην ενήλικη ζωή,  ενώ κατατέθηκαν και προσωπικές εμπειρίες.  

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη για πρόληψη μέσω της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης, αλλά και με τον συνδυασμό φυσικής δραστηριότητας-άθλησης και υγιεινής διατροφής. Ακολούθησε χαιρετισμός και από τη Βασιλική Ντζελβέ, μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», η οποία έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη για καταπολέμηση του εκφοβισμού και κοινωνικού αποκλεισμού στα σχολεία, για τα υπέρβαρα παιδιά, πέραν των προβλημάτων υγείας που βιώνουν.

Στη συνέχεια υπήρξε εισήγηση από τον εκπρόσωπο της 6ης ΥΠΕ Γιώργο Καρυδά, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολιτικές υγείας για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της 6ης ΥΠΕ και στο πρόγραμμα «Health4EUkids».

Ακολούθησε η εισήγηση της Διοικήτριας του «Καραμανδανείου», Ασπασίας Ρηγοπούλου, η οποία στάθηκε στη σημαντική προσπάθεια που κάνει το Ιατρείο Παιδιατρικής-Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών.

Στην  1η Συζήτηση, με τίτλο «Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα–EAT FOR HEALTH», ομιλητές ήταν ο Νεοκλής Γεωργόπουλος (καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών), με θέμα «Ο Ιανός της Ενέργειας», η Ηρώ Κόττικα (κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος), με θέμα «Τα λάθη στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών και τρόποι αντιμετώπισής τους» και η Δήμητρα Αλεξοπούλου (Επιμελήτρια Β΄ Παιδιατρικής, Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»), με θέμα «Παιδική Παχυσαρκία : Η νέα Μάστιγα».

Στη 2η Συζήτηση, που είχε τίτλο «EAT FOR LIFE-Δημιουργώντας συνθήκες για υγιή και χαρούμενα παιδιά», ομιλητές ήταν εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, η, Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, με θέμα «Παιδικός Υπερσιτισμός ένα πολυσύνθετο πρόβλημα», η Πολυτίμη Μαντά (πρωταθλήτρια στίβου), με θέμα «Αθλητισμός, ο ρόλος της άθλησης στη πρόληψη και αντιμετώπιση του υπερσιτισμού» και ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (δημοσιογράφος «Πελοπόννησος», pelop.gr, Peloponnisos fm, συγγραφέας, καθηγητής δημοσιογραφίας), με θέμα «Παιδικός υπερσιτισμός-Το χθες και το σήμερα για τα  παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό».

Τέλος, στη 3η Συζήτηση που είχε τίτλο «ΕΑΤ TO BE HAPPY» μίλησε η Αθήνα Μαστραντωνάκη, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη στο κέντρο ειδικών θεραπειών «Κίνητρο Λόγου και Ψυχής»), με θέμα «Παιδικός υπερσιτισμός: αίτια, ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και αντιμετώπιση».

Στο συνέδριο υπήρξαν και πολλές χρήσιμες παρεμβάσεις από το κοινό, σχετικά με την ανάπτυξη της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας των παιδιών.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά  και μεγάλους με θέμα την υγιεινή διατροφή. Αναλυτικά:

– Ζω καλύτερα – Ευ ζην: Βιωματική προσέγγιση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

– «Διατροφή, Αυτομέριμνα, Υγεία: Παρουσίαση μέσα από τα Προγράμματα Διατροφής στα σχολεία της Αχαΐας» – Αρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου (Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας) με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών: Πηνελόπη Ξυλιά και Καλλιόπη Δούρου (1ο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων), Σωτηρία Καράμπελα, Ευτυχία Γαλάτουλα και Σοφία Λυκούδη (1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας), Αναστασία  Ανδρεοπούλου, Κατερίνα Πυλαρινού (Νηπιαγωγείο Λάππα), Σταματία Λαγούδη (34ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών), Χρήστος Σουβαλιώτης, Κατρίνα Ναστούλη και Μαρία Μαχτή (1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών)

– «Η κυρία Διατροφή φροντίζει το λαμπερό μου χαμόγελο» – Παναγιώτα Κλωνή, Ευανθία Γιωτσοπούλου και Ιωάννα-Μαρία Τέττα (εκπαιδευτικοί 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πατρών)

– «Σωστή Διατροφή (ebook) – Γεωργία Ρόζου και Παρασκευή Παπανελοπούλου (εκπαιδευτικοί 2ου Νηπιαγωγείου Ακράτας)

– «Βρες τη λέξη – Φτιάξε την πυραμίδα» – Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, Μαρία Πανταζοπούλου (εκπαιδευτικοί 7ου Νηπιαγωγείου Πατρών), Ελευθερία Πούλιου (εκπαιδευτικός 2ου Νηπιαγωγείου Αιγίου), Πανωραία Καράμπελα (εκπαιδευτικός 4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου)

– «Η διατροφή μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα» – Ιφιγένεια Παπαμιχαήλ, Χριστίνα Δουληγέρη, Παρασκευή Σταθά, Ευαγγελία Μουστακά, Στυλιανή Λάππα, Πηνελόπη Μουγκογιάννη, Καλλιόπη Δήμου, Ιωάννα Φαλτσέτα (εκπαιδευτικοί 32ου Νηπιαγωγείου Πατρών)

– «Αντιμετώπιση πνιγμονής, στο σχολείο, εν ώρα φαγητού» – Αννα-Κοραλία Σακαρετσάνου και Βασιλική Κλαουδάτου (εκπαιδευτικοί 46ου Νηπιαγωγείου Πατρών)

– «Υγιεινές γρανίτες με φράουλες και μέλι στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα» – Αθηνά Σαλάπα, Μαρία Ζώτου και Παρασκευή Λαμπροπούλου (εκπαιδευτικοί Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρηκόων)

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το Διατροφολογικό Εργαστήρι, με θέμα «Με καλό πρωϊνό ξεκινά η καλή ημέρα» στο οποίο έγινε επίδειξη παρασκευής υγιεινού πρωϊνού από σεφ του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Βέργη, για γονείς και παιδιά.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη είδηση που προέκυψε στη διάρκεια του συνεδρίου ήταν η οριστικοποίηση της ημέρας διεξαγωγής του 2ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου Πάτρας, στις 7 Απριλίου 2024. Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι η Πάτρα θα φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια μοναδική αθλητική διοργάνωση, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, με πολλές συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό διακεκριμένων αθλητών.

Το συνέδριο παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ανδρέας Φίλιας. Συντονίστρια του συνεδρίου ήταν η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Μαρίνα Ριζογιάννη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Διοργάνωση : «Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Δυτικής Ελλάδος – Ι.Μ.Ε.Δ.Ε»

Συνδιοργάνωση : Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Θεσμικός υποστηρικτής :  «Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα»

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΣΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, PELOP.GR, PELOPONISSOS FM, 104,1, Μελωδία Πάτρας, 104, ΠΑΛΜΟΣ web radio, Juniors’ Club.gr.

Χορηγός Διατροφολογικού Εργαστηρίου : Botanical BioMarket & Organic Bar 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος