FOLLOW US: facebook twitter

Συνδυάζοντας την ιστορία με την Τέχνη

Ημερομηνία: 16-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

ekthesi-1dimΕκπληκτική η έκθεση εικαστικών των μαθητών του 1ου δημοτικού Πύργου – Ανοιχτή για το κοινό και σήμερα 9πμ – 13.00 μμ

Τις καλύτερες εντυπώσεις και τα κολακευτικά σχόλια των γονιών και των άλλων επισκεπτών, αποκόμισε η έκθεση εικαστικών στον πρώτο όροφο του 1ου δημοτικού σχολείου Πύργου, που δημιούργησαν και παρουσιάζουν – η έκθεση θα είναι ανοιχτή και σήμερα για το κοινό- οι  μαθητές του σχολείου μαζί με την  καθηγήτρια εικαστικών  Δήμητρα Μπάρμπα. Πρόκειται για έργα των  παιδιών όλων των τάξεων του Δημοτικού που έχουν γίνει κατά την διάρκεια του μαθήματος Εικαστικών και προέρχονται από την ύλη που έχουν διδαχθεί όλη τη χρονιά σε διάφορα μαθήματα.

Η πρώτη ενότητα αποτελείται από έργα ομαδικά, όπως κολάζ, ζωγραφική, γλυπτική και κατασκευές με αφορμή Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες (Γαίτη, Ακριθάκη, Ντιμπιφέ, Ματίς),  και πάρα πολλές αναφορές σε διάφορα κινήματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (Νταντά, Μπαουχάουζ, Pop Art, Op Art).

Η δεύτερη ενότητα αφορά την Ελληνική Μυθολογία – συγκεκριμένα τους μύθους ‘Ιάσωνας και Χρυσόμαλλο Δέρας’ και ‘Θησέας και Μινώταυρος’  και την κατασκευή/δημιουργία των θεατρικών ηρώων – φιγούρων (εικαστικό προϊόν) με υλικά που δεν απαιτούν ουσιαστικές οικονομικές δαπάνες, όπως είναι κομμάτια χαρτόκουτου και άλλα χαρτιά.

H εικαστικός του σχολείου  κ. Δήμητρα Μπάρμπα μας μιλά για την έκθεση, ενώ για να γίνει πιο κατανοητή η τεχνική θα λέγαμε που έχουν επιλέξει, μας εξηγεί πως έγιναν οι φιγούρες του Μινώταυρου και του Ιάσωνα:

«Πρόκειται για έργα ομαδικά, έχουν προσπαθήσει γι αυτά όλες οι τάξεις και εμένα με ενδιέφερε στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα που έχουν κάνει να γίνει μια σύνδεση της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας με το ελληνικό θέατρο σκιών και την Μυθολογία. Διαλέξαμε λοιπόν δύο μύθους, τον Μινώταυρο και του δράκου με το χρυσόμαλλο δέρας και τον Ιάσωνα.  Οι αναφορές είναι από διάφορες τοιχογραφίες, τα παιδιά έχουν κάνει την ιστορική σύνδεση των στοιχείων αφού πρώτα έχουν κάνει μια ιστορική αναδρομή στο χρόνο με την εκπαιδευτικό Σωτηρούλα Ασημακοπούλου και στην συνέχεια με εμένα. Το κεφάλι λοιπόν του Μινώταυρου είναι από ένα Βιωτικό αγγείο που βρίσκεται στο Λούβρο, το σώμα είναι ένα μικρό αγαλματίδιο που μάλλον είναι ο Απόλλωνας και βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, ενώ τα χέρια και τα πόδια είναι σχεδιασμένα βάσει της χαρτονένιας φιγούρας του Σπαθάρη του καραγκιοζοπαίχτη και έχουν συνδυάσει όλες αυτές τις αναφορές για να βγει αυτό το αποτέλεσμα που φιλοτέχνησαν τα παιδιά. Η Αριάδνη που κρατά το μίτο, το χέρι της είναι από Μινωϊκή τοιχογραφία, το σώμα και η ενδυματολογία είναι από τοιχογραφία που βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.»

Καταλήγοντας η κ. Μπάρμπα τονίζει ότι γι αυτήν την έκθεση τα παιδιά δούλεψαν μαζί της από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, μια διαδικασία που κάνει την μάθηση βιωματική και διασκεδαστική ταυτόχρονα, ενώ σίγουρα αποτελεί μια γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αφού όλα αυτά τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία τα εντάξανε με πολύ αγάπη μέσα στο εικαστικό προϊόν. « Τα παιδιά το αντιμετώπισαν με πολύ θετική ενέργεια  και πιστεύουμε ότι τα έργα των μαθητών μας στέκονται εκπληκτικά μέσα στο χώρο, γιατί όλο αυτό έχει βγει μέσα από την ψυχή τους.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia