FOLLOW US: facebook twitter

Συγκίνησε το ντοκιμαντέρ για την «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Ημερομηνία: 05-03-2024 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στην εκδήλωση της Μητρόπολης Ηλείας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Θ. Σίδερη παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνων) προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος και παρουσίασε τη σημασία αλλά και μοναδικότητα της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές για την άψογη συνεργασία και αποτέλεσμα  τονίζοντας πως «φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην πνευματική αναβάθμιση, την παραγωγή πολιτισμού και κυρίως να αναδείξουμε τον άριστο και άρρηκτο συνδυασμό της διαχρονικής Ελληνικής Παιδείας κάτω από την καθοδήγηση της Εκκλησίας η οποία είναι καταλύτης και  δρα ως ανάχωμα και κυματοθραύστης στα φαινόμενα της αλλοτρίωσης και στην υποβάθμιση δοκιμασμένων Αξιών και Αρχών της Φυλής μας που απειλούν τη συνοχή και το μέλλον των επομένων γενεών. Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή αποτελεί το ατράνταχτο, φωτεινό παράδειγμα, τον άσβεστο Φάρο, των απανταχού Ελλήνων» σημείωσε.

Ο παν/τος κ.κ. Νεκτάριος Μπακόπουλος, μετέφερε τον χαιρετισμό, τις ευχές και την ικανοποίηση του Μητροπολίτη κ.κ. Αθανασίου Β΄ και διάβασε δηλώσεις επιφανών Ελλήνων για την Σχολή.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημ. Δερβεντλής έδωσε πληροφορίες για το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ,  και παρέλαβε από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου αναμνηστικό δώρο, χειροποίητο κλαδί ελιάς φιλοτεχνημένο από τις «Χρυσές Δημιουργίες».

Πριν από την προβολή της ταινίας  μίλησε ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα «Οι συνθήκες της Ίδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454» και στην γλαφυρή του ομιλία  αναφέρθηκε  στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι, αλλά και άγνωστες πτυχές για γεγονότα πριν και μετα την Άλωση της Πόλης.
Στην ταινία, παρουσιάστηκε  η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων, υπό την διεύθυνση της κας Κων/νας Σακκά-Κυρίτση, συνεπικουρούμενη από τον π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο στο βιολί και τον Ευαγ. Παπαγεωργίου στο ούτι, που παρουσίασαν εξαιρετικά, τραγούδια από την Πόλη και την Μ. Ασία. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot