Σχόλιο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας από το φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113725″ img_size=”full”][vc_column_text]Αυλαία σήμερα για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Η διαφοροποίηση στον τρόπο διατύπωσης των ερωτήσεων ήταν αναμενόμενη και δεν έκρυβε εκπλήξεις για τους σωστά προετοιμασμένους.
Τα δύο πρώτα κείμενα αφορούν σε μη λογοτεχνικά είδη, ενώ το τρίτο αποτελεί ποίημα από μια σχετικά πρόσφατη συλλογή του Τίτου Πατρίκιου. Το πρώτο κείμενο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη με τίτλο « Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας» είναι εύκολα προσπελάσιμο από τους μαθητές, συνεπώς με προσοχή θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα αντίστοιχα θέματα. Το δεύτερο κείμενο του Κώστα Τσιρόπουλου, που είναι αποδεικτικό δοκίμιο, κρίνεται πιο απαιτητικό και χρειαζόταν η ανάλογη προσοχή και εμβάθυνση από τους μαθητές για την προσέγγιση των αντίστοιχων ερωτημάτων. Το θέμα Γ που σχετίζεται με το μη λογοτεχνικό κείμενο απαιτεί τη χρήση 3 κειμενικών δεικτών για την ερμηνεία του θέματος του ποιήματος καθώς και σε δεύτερο επίπεδο την κατάθεση της προσωπικής τους άποψης για την ποίηση.
Και τέλος, στο θέμα Δ1, οι μαθητές σε ένα άρθρο σαφώς περιορισμένης έκτασης καλούνται να καταθέσουν τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και τον ρόλο τους στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου.
Η Φιλολογική Ομάδα «ΑΛΜΑ»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]