FOLLOW US: facebook twitter

Συνεδρίασε χθες εκτάκτως το ΣOΠΠ της Π.Ε. Ηλείας: Ζητείται θεσμική λύση για την απομάκρυνση των αδρανών υλικών από τον Αλφειό

Ημερομηνία: 17-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”80074″ img_size=”full”][vc_column_text]

-«Αν συνεχιστεί η «καλοκαιρία», πάμε σε ήπια υπερχείλιση του Λάδωνα» δήλωσε ο Δ/ντης του Υ/Η Σταθμού
-Αίτημα για κήρυξη των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας Κρεστένων και Πύργου σε «νέα» έκτακτη ανάγκη για τις πλημμύρες

 

«Τα αδρανή υλικά στην κοίτη του Αλφειού αποτελούν τη βασική αιτία των πλημμυρών και το ζήτημα αυτό θα πρέπει να λυθεί θεσμικά. Αν δε το καταλάβουμε θα πλημμυρίζουμε!». Στη δήλωση αυτή, του Δ/ντήΤεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας Μιχάλη Καλογερόπουλου, συνοψίζεται το μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν τις τελευταίες μέρες παρόχθιες κυρίως περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο μικρό συνεδριακό, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών και τη συμμετοχή του Διευθυντή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λάδωνα Ιωάννη Σταθά, τονίστηκε η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία ανθρώπινων ζωών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου αλλά και της εκτέλεσης παρεμβάσεων για την μείωση του κινδύνου πλημμύρας. Επίσης, ζητήθηκε η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη των περιοχών που βρίσκονται στην Κοιλάδα του Αλφειού και στις παραποτάμιες περιοχές καθώς και η παράταση της απόφασης εκτάκτου ανάγκης των περιοχών που είχαν τον προηγούμενο καιρό πληγεί και λήγει σε λίγες μέρες.

Εξαρχής, ο Δ/ντής του Υ/Η Σταθμού Λάδωνα κ. Σταθάς ξεκαθάρισε πως αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν καλές και χωρίς βροχοπτώσεις, δεν  υπάρχει λόγος ανησυχίας, εξηγώντας πως η στάθμη του νερού στο φράγμα έχει ανέβει και απομένει 1,80μ.  για την υπερχείλιση αλλά εάν συμβεί, θα είναι ήπια.

Σε όλες τις ενέργειες των υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας και της Περιφέρειας αλλά και στα έργα ύψους 10 εκ. ευρώ για τα υδατορέματα, οι διαγωνισμοί των οποίων «τρέχουν» αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρώτη φορά έχουν γίνει τόσοι εκτεταμένοι καθαρισμοί στην Ηλεία για αυτό και αποσόβησαν τα χειρότερα. Επισήμανε μάλιστα, ότι προτεραιότητα τους ήταν η προστασία των οικισμών ώστε να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ενώ εξήρε και την πολύ καλή συνεργασία που όπως είχε η Π.Ε. με τους Δήμους, τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ.

Ο Δ/ντής Τεχνικών Εργων της ΠΔΕ (πρώην ΔΕΚΕ-ΔΕΣΕ) Γιάννης Κορκότσιλας, μίλησε για την αυτοψία που πραγματοποίησαν, τονίζοντας ότι το έργο που είχε γίνει στην Παπαδού προστάτεψε την περιοχή ωστόσο εξαιτίας της καθυστέρησης της μεγάλης εργολαβίας των 5 εκ. ευρώ που δεν έχει ξεκινήσει δε μπόρεσαν να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Ο Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης έκανε εκτενή αναφορά σε όλες τις προληπτικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να «προλάβουν» το ενδεχόμενο πλημμυρών με κυριότερη την έγκαιρη ενημέρωση και απομάκρυνση του πληθυσμού τονίζοντας ότι απαιτείται άμεσα η πραγματοποίηση συνάντησης φορέων ώστε να ενημερωθούν κτηνοτρόφοι, γεωργοί και κάτοικοι που βρίσκονται στο ρου του ποταμού με ταυτόχρονη παρουσία μηχανημάτων για τη δημιουργία αναχωμάτων ώστε να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο πλημμυρικο φαινόμενο. Απαντώντας δε  στο ερώτημα του κ. αντιπεριφερειάρχη Ηλείας σχετικά με το ποιος είναι επιχειρησιακά υπεύθυνος για την εκκένωση ενός οικισμού, τόνισε ότι την έχει ο Περιφερειάρχης ενώ αρμόδιος φορέας για να το εισηγηθεί είναι ο διαχειριστής του Φράγματος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες.

Την ανάγκη οριοθέτησης του Αλφειού που «σέρνεται» 5 χρόνια παρότι υπάρχουν οι πιστώσεις και της «απομάκρυνσης» των αδρανών υλικών, του αμμοχάλικου από την κοίτη του ποταμού, εξέφρασε σε όλους τους τόνους, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος. Όπως είπε, τις προηγούμενες μέρες, οι κατασκευές στην περιοχή «άντεξαν» θα πρέπει όμως να διασφαλιστούν , «να μπούμε μέσα στον ποταμό, να βγουν τα υλικά στις όχθες». Μάλιστα, ανέφερε πως θα πρέπει να θέσουν τα δυο αυτά ζητήματα στην πολιτική εκπροσώπηση της χώρας και να πάψουν τα ποτάμια να αποτελούν ταμπού. Επιπλέον, ζήτησε την έγκριση της απόφασης του ΣΤΟ για την κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη.

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης, επισήμανε ότι δεν αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα ωστόσο προ μιας εβδομάδας (10/1) η Πολιτική Προστασία του Δήμου ενημέρωσε προληπτικά με θυροκολλήσεις, κτηνοτρόφους και Ρομά στην περιοχή του Αλφειού ενώ ζήτησε παράταση στην απόφαση κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη που λήγει σε δέκα μέρες, για μερικούς μήνες ακόμα…

«Εάν δεν γίνει διευθέτηση της κοίτης του Αλφειού και παρεμβάσεις απειλούνται Άσπρα Σπίτια, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος, Λούβρο, Λιναριά και Μουριά» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος υποστηρίζοντας ότι «δούλεψαν» καλά τα ρέματα που καθαρίστηκαν αλλά στις εκβολές του Κλαδέου έχει σωρευτεί τόσο πολύ αμμοχάλικο που γυρνάει το νερό πίσω. «Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δε φτάνει. Ζητάμε παράταση της έκτακτης ανάγκης που λήγει την 1η Φλεβάρη και παράλληλα νέο αίτημα για κήρυξη εκτάκτου ανάγκης για την κοιλάδα του Αλφειού και τις παραποτάμιες περιοχές».

Ο Δ/ντής Τ.Υ. της Π.Ε. Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απόλυση των αδρανών υλικών, τονίζοντας ότι είχαν στο παρελθόν προχωρήσει τη διαδικασία και τελευταία στιγμή, «κάποιο αόρατο χέρι» εξαίρεσε τα ποτάμια με αμμοχάλικο… «Τα αδρανή υλικά είναι η αιτία των πλημμυρών. Αν δε το καταλάβουμε θα πλημμυρίζουμε είπε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot