FOLLOW US: facebook twitter

Σύλια Παπαδοπούλου: Πρόωρες Ενδείξεις Δυσλεξίας στην Προσχολική Ηλικία

Ημερομηνία: 08-10-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”120374″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει η Σύλια Παπαδοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός-φιλόλογος

Η Ειδική Παιδαγωγός- φιλόλογος Σύλια Παπαδοπούλου (Μανωλοπούλου 2, Πύργος) με αφορμή την τον παγκόσμιο μήνα  ευαισθητοποιήσης για τη δυσλεξία μιλά για τις πρόωρες ενδείξεις της δυσλεξίας στην προσχολική ηλικία.

«Ακόμα και από την προσχολική ηλικία το παιδί μας δίνει κάποιες ενδείξεις για πιθανές μαθησιακές δυσκολίες. Οι γονείς λοιπόν έχοντας γνώση αυτών των πρόωρων ενδείξεων μπορούν να υποψιαστούν και να είναι σε ετοιμότητα. Βέβαια, δεν αρκούν μόνο κάποια σημάδια. Η ολοκληρωμένη και σωστή διάγνωση γίνεται αφού το παιδί φοιτήσει και στην Α΄ τάξη του δημοτικού και έχει μάθει ανάγνωση και γραφή. Επίσης, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά με δυσλεξία τα ίδια συμπτώματα. Πιθανόν, κάποια παιδιά να τα έχουν όλα, κάποια λιγότερα και άλλα ίσως 3-4 συμπτώματα από τα παρακάτω. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και κατά συνέπεια και η συμπτωματολογία του.

Η αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης ή ακόμα και της πρόγνωσης της δυσλεξίας αποσκοπεί στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού- αποκαταστασιακού προγράμματος που θα ακολουθήσει το παιδί. Όπως ακριβώς λειτουργεί ο οργανισμός και το σώμα μας όταν κάτι δεν «πάει καλά», το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη δυσλεξία. Μπορούμε, επομένως, να εντοπίσουμε σημάδια που προδίδουν την παρουσία της δυσλεξίας από την προσχολική ηλικία και είναι τα εξής:

-Καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας.

-Δυσκολία στη διήγηση μιας ιστορίας ή γεγονότων με χρονική ακολουθία. Συνήθως διηγείται την ιστορία ανακατεμένη, βάζοντας σε λάθος σειρά τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να μην βγάζει νόημα ο ακροατής.

-Μπορεί να μπερδεύει ακουστικά λέξεις που ίσως μοιάζουν.

-Μπορεί να μπερδεύει στον προφορικό του λόγο τη σειρά των γραμμάτων στις λέξεις, π.χ αντί να πει «σταφίδα» να λέει «σταδίφα» ή να παραλείπει συλλαβές λέξεων, π.χ. αντί να πει «Παναθηναϊκός» να λέει «Παναθαϊκός».

-Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά καλούνται να μάθουν σε γιορτές απέξω μικρά ποιηματάκια με ομοιοκαταληξία. Συνήθως, τα παιδιά με δυσλεξία δυσκολεύονται πολύ και σπαταλούν αρκετό χρόνο για την αποστήθιση.

-Δυσκολία στην ακολουθία ημερών, μηνών και εποχών.

-Δεν συγκρατούν στο νου τους οδηγίες και εντολές και αδυνατούν να τις εκπληρώσουν.

-Στο νηπιαγωγείο τα δυσλεξικά παιδιά δεν μπορούν να αντιστοιχήσουν τους αριθμούς με τα αριθμητικά σύμβολα. Έτσι, όταν τους ζητείται να δείξουν τον αριθμό 2, εκείνα μπορεί να δείξουν ένα άλλο αριθμητικό σύμβολο, π.χ. το 5.

-Ένα άλλο χαρακτηριστικό των δυσλεξικών παιδιών είναι ότι δεν μπορούν να οργανώσουν τον χώρο τους. Συχνά, το δωμάτιο τους είναι ακατάστατο με πεταμένα πράγματα οπουδήποτε μέσα στο χώρο.

-Δυσκολία στον προσανατολισμό στο χώρο και το χρόνο. Συγχέουν έννοιες όπως «σήμερα- χθες- φέτος- πέρσι-πριν- μετά»(προσανατολισμός στο χρόνο), αλλά και τις έννοιες «πάνω-κάτω- αριστερά- δεξιά» (προσανατολισμός στο χώρο). Δυσκολεύονται, επίσης, να μάθουν την ώρα.

-Δυσκολία στο να κρατάει το ρυθμό με παλαμάκια ή με χτύπημα του ποδιού.

-Δυσκολία στον κινητικό συντονισμό, π.χ. δυσκολία στο να δέσουν τα κορδόνια τους ή στο να πηδήσουν στο ένα πόδι.

-Από το νηπιαγωγείο τα παιδιά μαθαίνουν πλέον να γράφουν. Το πρώτο σημάδι σε αυτόν τον τομέα είναι η λανθασμένη αντιγραφή ή η καθρεπτική αντιγραφή.

-Δυσνόητος γραφικός χαρακτήρας, είτε λόγω αδεξιότητας στον τρόπο γραφής είτε λόγω ότι κολλάνε τα γράμματα και αργότερα τις λέξεις μεταξύ τους. Αξίζει βέβαια να τονίσουμε, ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί , καθώς πρόκειται για παιδιά νηπιαγωγείου, στα οποία είναι πολύ λογικό να παρουσιαστούν όλα αυτά. Ωστόσο, μας δίνεται μια πρώτη εικόνα της γραφής τους».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia