FOLLOW US: facebook twitter

Στρατηγικό σχέδιο έργων 50 εκ. ευρώ από το Δήμο Πύργου για το ΟΧΕ/ΒΑΑ

Ημερομηνία: 28-04-2024 | Συντάκτης:

Στ. Καννής: «Σχεδιάζουμε τον Πύργο του 2030- Διεκδικούμε επιτέλους αυτά που μας αξίζουν»

«Σχεδιάζουμε τον Πύργο του 2030», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Στάθης  Καννής στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο δύο φάσεων, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων  Χωρικών Επενδύσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ/ΒΑΑ), ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 50 εκ ευρώ.

«Αυτό είναι το όραμά μας. Επικεντρωνόμαστε στα μεγάλα έργα. Είμαστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα μας και θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας. Αυτό υποσχεθήκαμε στους δημότες μας προεκλογικά και αυτό κάνουμε. Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Δεν λέμε ότι μέσα στην πενταετία θα έχουν ολοκληρωθεί αλλά θα έχουν τεθεί επιτέλους οι βάσεις για έναν Δήμο πιο ελκυστικό, με ισχυρή ταυτότητα και αναπτυξιακή προοπτική. Τεθήκαμε επικεφαλής του προγράμματος αυτού στον οποίο συμμετέχουν και οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας. Ξαναδίνουμε  στον Δήμο Πύργου το ρόλο της πρωτεύουσας του Νομού.», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καννής στην τοποθέτησή του.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγόπουλος που αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων και τις χρηματοδοτήσεις που είναι σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση φθάνει τα 29.948.000 ευρώ και η δεύτερη τα 20.000.000 ευρώ και θα αξιοποιηθούν πόροι του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», των Τομεακών και άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιόδου 2021-2027 καθώς και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, έργα έχει προτείνει και το Λιμενικό Ταμείο Πύργου.

Τα έργα που έχουν προταθεί από τον Δήμο Πύργου:

✅Πολιτιστικός και ιστορικός περίπατος της πόλης του Πύργου  –  «Αστικό Τρίγωνο Πολιτισμού και Ιστορίας».                      

✅Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου. 

✅Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτηρίων και Υποδομών (Συγκρότημα Αθλητικού Σταδίου στη Συντριάδα, Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και Πολύκεντρο).

✅Ανάπλαση οδού Καταραχίου και Δημιουργία Περιαστικού Ποδηλατόδρομου έως Παραλιακό Μέτωπο.                                                                                                        

✅Δημιουργία Πράσινου Δικτύου μέσω δημιουργίας γωνιών ανακύκλωσης, κινητού πράσινου σημείου (Κ.Π.Σ.) και προμήθειας Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων στον Δήμο Πύργου  ✅Ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων στο θεματικό πάρκο Ξυστρή                                       

✅Λειτουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου Δήμου Πύργου

✅Ανάπλαση και δημιουργία ποδηλατοδρόμου στον οδικό άξονα Καλακαίικα-Αγ. Ηλίας                      

✅Εφαρμογή στρατηγικής επωνυμίας (branding) για τον Δήμο Πύργου.

Πολιτιστικός και ιστορικός περίπατος της πόλης του Πύργου – «Αστικό Τρίγωνο Πολιτισμού και Ιστορίας».

Το έργο  αφορά τη σύνδεση τριών ιστορικών τοπόσημων της πόλης του Πύργου. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Μανωλοπούλειο-Δημοτικό Νοσοκομείο, το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, το κτήριο των υπνωτηρίων του ΟΣΕ, το πάρκο ΣΠΚ και η σύνδεση όλων των παραπάνω μέσω της ανάπλασης των οδών ΣΠΚ  και Τάκη Πετροπούλου και της μετατροπής τους σε «πράσινη διαδρομή».

Κεντρικό άξονα της παρέμβασης αφορά η αποκατάσταση και επανάχρηση του Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στόχος του Δήμου Πύργου είναι να αναδειχθεί το κτήριο, δημιουργώντας ένα Κέντρο Πολιτισμού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, πολιτιστικές, τέχνης κλπ., όπου θα συνυπάρχουν οι ιστορικές αναφορές και οι σύγχρονες ανάγκες, με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό μνημείο.

Ταυτόχρονα κρίνεται απαραίτητη η ανάπλαση και η ανάδειξη του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή μέσω του εμπλουτισμού των δραστηριοτήτων του και της ανάδειξής του ως συνεδριακό πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο.

Τα «υπνωτήρια» του ΟΣΕ είναι ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του Πύργου, το οποίο αναμένεται να πάρει και πάλι ζωή μέσα από την αξιοποίηση του ως χώρου που θα συμβάλει στη τοπική ανάπτυξη και στην ανάδειξη του αστικού χώρου με την μετατροπή του σε πολύκεντρο διοίκησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού και τουρισμού.

Τέλος. προτείνεται η οργανική σύνδεση όλων των παραπάνω ενοτήτων προτείνεται να υλοποιηθεί μέσω της ανάπλασης της οδού Τάκη Πετροπούλου και της οδού ΣΠΚ επί της οποίας βρίσκονται και οι αποθήκες Α.Σ.Ο. (συγκρότημα στο οποίο προβλέπεται να δημιουργηθεί το κέντρο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους) και της μετατροπής τους σε «Πράσινη διαδρομή». Η μετατροπή σε βιοκλιματικά αναβαθμισμένη διαδρομή, με αύξηση πρασίνου, (ανα)κατασκευή προσβάσιμων πεζοδρομίων, οργάνωση της παρόδιας στάθμευσης, νέο ενεργειακά αποδοτικό οδοφωτισμό, θα διασυνδέει και θα αναδεικνύει όλα τα ιστορικά τοπόσημα και τις σημαντικές λειτουργίες της πόλης.

Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου

Περιλαμβάνει τον χώρο της πλατείας από την οδό Λετρίνων μέχρι το χώρο νότια του Επαρχείου. Αφορά στο έργο της πλατείας και του Επαρχείου, που βρίσκεται σε τέλμα μετά από «ατυχείς» χειρισμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δυστυχώς, αυτό το έργο που θα έπρεπε να έχει ήδη περατωθεί θα δεσμεύσει νέους πόρους της παρούσας διαχειριστικής περιόδου.  Η νέα δημοτική αρχή θα παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της να διατηρήσει τα μνημεία της πλατείας στη θέση που δεσπόζουν τόσα χρόνια, επιλέγοντας την περαιτέρω ανάδειξη τους.

Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτηρίων και Υποδομών (Συγκρότημα Αθλητικού Σταδίου στη Συντριάδα, Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και Πολύκεντρο).

Το έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση α) Συγκροτήματος Αθλητικού Σταδίου (Συντριαδα) Δήμου Πύργου, β) του Λάτσειου Δημοτικού μεγάρου και γ) του κτιρίου «Πολύκεντρο» όπου στεγάζονται οι περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες αλλά και το ΚΕΠ. Είναι κτήρια που όλα αυτά τα χρόνια δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισής τους.

Ανάπλαση οδού Καταραχίου και δημιουργία περαστικού ποδηλατοδρόμου έως το παραλιακό μέτωπο

Αφορά σε ανάπλαση της οδού Καταραχίου που χωροθετείται από τον κόμβο Κατακόλου έως την διασταύρωση προς τον παραλιακό οικισμό Σπιάντζας, συνολικού μήκους 2.500,0 μέτρων. Η προαναφερόμενη ανάπλαση εκτείνεται με την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου στο τμήμα,  από την προαναφερόμενη διασταύρωση μέχρι το παραλιακό μέτωπο της περιοχής Σπιάντζας, συνολικού μήκους  2.000,0 μέτρων περίπου.                                                                                

Δημιουργία «Πράσινου Δικτύου» μέσω δημιουργίας γωνιών ανακύκλωσης, κινητού πράσινου σημείου και προμήθειας κινητού σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα οικίσκων πράσινης γωνίας, κινητό Πράσινο Σημείο και την προμήθεια ενός (1) καινούργιου φορητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.Α).                                                                                                                              Κύριος στόχος είναι να συμβάλλουν στην αύξηση της  ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως πλαστικά, μέταλλα, χαρτί/χαρτόνι, γυαλί και άρα στην αύξηση της εκτροπής τους από χώρους τελικής διάθεσης, να εξυπηρετήσουν τους δημότες στην χωριστή απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών  και να ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση.

Ανάπλαση και δημιουργία ποδηλατόδρομου στον οδικό άξονα Καλακαίικα-Αγ. Ηλίας

Ο Δήμος Πύργου στο πλαίσιο της ανάπτυξης και ενίσχυσης της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών αξόνων των παραλιακών οικισμών, διαμορφώνει συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας στο παραλιακό μέτωπο του δημοτικού οδικού άξονα Καλακαίικα-Αγ.Ηλίας. Η πρόταση καλύπτει τον χώρο από την περιοχή του οικισμού Καλακαίικα, το σκέλος που οδηγεί στην παραλία παράπλευρα της ξενοδοχειακής μονάδας Aldemar, το τμήμα της οδού μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγ. Ηλία και το τμήμα που  καταλήγει στην παραλία του Αγ. Ηλία (με ήπιες παρεμβάσεις σε αυτό για την διευκόλυνση στην κίνηση κυρίως των ποδηλάτων μέσω σήμανσης).                                                                   

Ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων στο θεματικό πάρκο Ξυστρή

Το έργο  αφορά  την προμήθειας υλικοτεχνικής υποδομής για την υλοποίηση δράσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός του Θεματικού Πάρκου “Ξυστρή”.

Λειτουργία καλλιτεχνικού εργαστήριου

O Δήμος Πύργου στο πλαίσιο σχεδιασμού νέων δημιουργικών δομών απαραίτητων για την πνευματική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, , προτίθεται να δημιουργήσει «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ», στο οποίο θα λειτουργούν εργαστήρια ζωγραφικής, γραμμικού σχεδίου, γλυπτικής, ψηφιδωτού, χειροτεχνίας κλπ, ενώ θα υλοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα εκδηλώσεων, σεμιναρίων καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος (φωτογραφίας, Animation, ιστορία της τέχνης κλπ).                              

Εφαρμογή στρατηγικής επωνυμίας (branding) για τον Δήμο Πύργου

Το  προτεινόμενο έργο αφορά στην υλοποίηση ενεργειών για την εφαρμογή στρατηγικής επωνυμίας (branding) για την ευρύτερη περιοχή του Πύργου.                     Σκοπός είναι η καθιέρωση και επιτυχής διαχείριση brand για την ευρύτερη περιοχή του Πύργου, που θα θέτει επιτέλους τον Δήμο μας στον χάρτη του αστικού ανταγωνισμού ισοδύναμων με αυτόν Δήμων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος