FOLLOW US: facebook twitter

«Από τις χειρότερες ελλείψεις φαρμάκων τα τελευταία 10 χρόνια»

Ημερομηνία: 31-01-2020 | Συντάκτης:

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τις ελλείψεις (ακόμη και βασικότατων) φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ πάμπολλοι φορείς στον ευρύτερο χώρο της Υγείας (από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) έσπευσαν να «κρούσουν τον κώδωνα» προς την κυβέρνηση για το ζήτημα, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα φιλότιμες προσπάθειες αντιστροφής της ζοφερής πραγματικότητας.

Κάπως έτσι είδαμε την Κυριακή το πρωί τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, να επιμένει ότι «φάρμακα υπάρχουν» και να κάνει λόγο για «ένα παιχνίδι το οποίο κάποιοι θέλουν να παίξουν» αναφερόμενος στις καταγγελίες. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε σε ανακοίνωσή τους και ο ΕΟΦ, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις είναι ελάχιστες, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να «κουνήσει το δάχτυλο» στους φαρμακοποιούς αναφέροντας  ότι «οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των πολιτών».

Όλα αυτά μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, γιατί την Τρίτη πρωί υπουγείο και ΕΟΦ αναγκάστηκαν να «ανακρούσουν πρύμναν», αναγνωρίζοντας εμμέσως και σιωπηρά το πόσο δραματική είναι η κατάσταση, καθώς προχώρησαν σε σειρά μέτρων μήπως και «σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται».

Συγκεριμένα, αποφάσισαν:

-Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.

-Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

-Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη.

-Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

Μόνο με συνταγή γιατρού αντιγριπικά και Tamiflu

-Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε νέα απόφαση για τη διάθεση εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, καθώς θα χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.

-Η νέα παρτίδα των 50.000 δόσεων αντιγριπικών εμβολίων που εξασφάλισε το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού της γρίπης, καθώς και οι νέες παρτίδες των αντιιικώνTamiflu και Relenza, θα χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.

-Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πολύτιμα αποθέματα θα καταλήξουν στους ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος