FOLLOW US: facebook twitter

Νέο Ασφαλιστικό: «Κρυφές» μειώσεις συντάξεων για μισθωτούς

Ημερομηνία: 31-01-2020 | Συντάκτης:

Με αισθητές μειώσεις κινδυνεύουν οι συντάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε ο γραμματέας Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χρήστος Μέγας.

Πρόκειται για την αφαίρεση των επιδομάτων και δώρων (13ου και 14ου μισθού) από τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα -αφαίρεση που έχει ως συνέπεια οι συντελεστές αναπλήρωσης για το συντάξιμο μισθό των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα να υπολογίζονται σε χαμηλότερη βάση, με αποτέλεσμα να χάνεται το 14,3% του συντάξιμου μισθού και της τελικής σύνταξης.

Η συγκεκριμένη και δύσκολα ανιχνεύσιμη «παράλειψη» προβλέπεται, όπως αναφέρει ο κ. Μέγας, στο άρθρο 28 του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Μεγάλο ψαλίδι

Ιδού και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Μισθωτός με μέσο μισθό 1.000 ευρώ από το 2002 έως και τη μέρα συνταξιοδότησης. Με τον ν. 4387/16 είχε μέσο συντάξιμο μισθό 1.166 ευρώ (14.000/12), ενώ με το προτεινόμενο πλαίσιο θα έχει 1.000 ευρώ συντάξιμο μισθό (καθώς δεν υπολογίζονται οι ετήσιες, παρά μόνο οι μηνιαίες αποδοχές, ήτοι 12.000/12)!

Κι αυτός ο υπολογισμός οδηγεί σε μείωση της σύνταξης κατά 20-50 ευρώ και παρά τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισάγει το προσχέδιο Βρούτση για ασφάλιση άνω των 30 ετών. Μάλιστα, για 25 έτη ασφάλισης, η μείωση ξεπερνά τα 50 ευρώ μηνιαίως!

«Πολιτική εξαπάτηση»

«Πέραν της πολιτικής εξαπάτησης των ασφαλισμένων, εγείρεται και θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ’ αριθμόν 2287/15 και 2288/15 αποφάσεις του, έκρινε ως αντισυνταγματική την αποκοπή των δώρων από τους συνταξιούχους. Ετσι, στη συνέχεια, ο νομοθέτης συμπεριέλαβε αυτές τις αποδοχές στον υπολογισμό των συντάξεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος