FOLLOW US: facebook twitter

Στον… Χουλιαράκη παραπέμπει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των «πυροδανείων»

Ημερομηνία: 21-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

Αφοπλιστική απάντηση του υφυπ. Οικονομικών, Γ. Ζαββού, στην επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη

-«Οι τράπεζες μεταφέρουν και εξυπηρετούμενα δάνεια στα funds», αποκάλυψε ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Σε νομοθεσία και υπουργικές αποφάσεις… της προηγούμενης κυβέρνησης παρέπεμψε επί της ουσίας τους πυρόπληκτους δανειολήπτες της Ηλείας ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

Ερωτηθείς από τον Ηλείο βουλευτή για το αν και πώς η κυβέρνηση θα πιέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις των «πυροδανείων», ώστε οι επαγγελματίες της Ηλείας να αποκτήσουν πρόσβαση στα εργαλεία ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας), τα οποία «τρέχουν» τώρα και από τα οποία είναι αποκλεισμένοι, απάντησε ότι αυτό προβλέπεται από τον νόμο που ψηφίστηκε το 2018 (4549) και από την απόφαση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο τότε αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

«Με το άρθρο 103 του ν.4549/2018 παρασχέθηκε η δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα και στους δανειολήπτες να τα ρυθμίσουν δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις υπουργικής απόφασης94253 της 21ης Δεκεμβρίου του 2018, που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις διατήρησης της εγγυησης του Ελληνικού Δημοσίου σε περιπτώσεις ρυθμίσεων δανείων, καθώς και σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί για την ορθή εκτέλεση και παρασχέθηκαν ήδη προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να ενημερωθούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα», τόνισε στην απάντησή του και προανήγγειλε μακροχρόνια ρύθμιση μόνο για τα δάνεια που έχουν βεβαιωθεί ως οφειλή στο Δημόσιο.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι η ρύθμιση για τη μακροχρόνια αποπληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών από τα εν λόγω δάνεια, που έχει αναβληθεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού, προγραμματίζεται να προωθηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης ζήτησε να ενταχθούν και αυτά τα δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα στο καθεστώς των «κόκκινων» δανείων που θα επιδοτηθούν από το κράτος για 9 μήνες (πληττόμενοι από κορονοϊό), σύμφωνα με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης. Παράλληλα, επανέλαβε την απροθυμία των τραπεζών να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις στους πυρόπληκτους δανειολήπτες εντός του 2019 (όσο ίσχυαν οι εγγυήσεις του Δημοσίου), θέτοντας ερωτήματα για το πόσες τέτοιες ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν και πόσα αιτήματα για καταπτώσεις των εγγυήσεων υποβλήθηκαν από τις τράπεζες και έγιναν δεκτά, χωρίς να πάρει απάντηση.

Επίσης, υπενθύμισε στον κ. Ζαββό ότι την υπόσχεση για μακροχρόνια ρύθμιση των είχε εγγράφως υποσχεθεί και ο κ. Σκυλακάκης στις 26 Νοεμβρίου του 2019, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάτι που ουδέποτε έγινε. «Στις 26 Νοεμβρίου του 2019, έξι μήνες πριν, μας είπατε ότι σχεδιάζεται μακροχρόνια νομοθετική ρύθμιση για το προσεχές μέλλον», είπε με νόημα ο κ. Κατρίνης, με τον κ. Ζαββό να αποδίδει την καθυστέρηση στην κρίση του κορονοϊού.

«Η κυβέρνηση εδώ και 6 μήνες υπόσχεται λύση στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων, χωρίς να κάνει κάτι. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών της Ηλείας πάλεψε να σταθεί όρθια στην κρίση, αλλά σήμερα δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του δημοσίου. Οι τράπεζες, επιτέλους, να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος να ρυθμίσει τις οφειλές του, να τύχει της επιδότησης δανείου που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και να αποκτήσει πρόσβαση στη ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους», δήλωσε ο Ηλείος βουλευτης.

Αποκάλυψη Κατρίνη για μεταφορά εξυπηρετούμενων δανείων

Εκτός από τη συζήτηση για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ο Ηλείος βουλευτής στηλίτευσε εκ νέου τη στάση των τραπεζών, καθώς αποκάλυψε πως τα τραπεζικά ιδρύματα μεταφέρουν εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, και εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια με μικρή καθυστέρηση στις εταιρείες διαχείρισης (funds) για να τα διαχειριστούν, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τη δημιουργία μιας «bad bank», εναλλακτικά των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή».

«Με ποιο ηθικό και πολιτικό δικαίωμα –και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός- οι τράπεζες μεταβιβάζουν εξυπηρετούμενα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, με μοναδικό στόχο να κάνουν πιο δελεαστικές τις τιτλοποιήσεις και να αποσχιστεί το κομμάτι τους και να μην αναγκαστούν να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση; Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν αυτή τη στιγμή ότι τα δάνειά τους, είτε τα πληρώνουν είτε όχι, μεταφέρονται σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων γιατί το μόνο που ενδιαφέρει τις τράπεζες είναι να γλιτώσουν ανακεφαλαιοποίηση που θα οδηγήσει στην κρατικοποίησή τους. Για αυτό φέρερε ακεραία την πολιτική ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Κατρίνης.

Η απάντηση του κ. Ζαββού ήταν ότι δεν μεταφέρεται το δάνειο στα funds, αλλά… η διαχείρισή τους!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος