FOLLOW US: facebook twitter

Οι τρεις πυλώνες στήριξης της Οικονομίας – Διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για εργασία, τουρισμό

Ημερομηνία: 21-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Το σχέδιο 4 φάσεων ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Τους τρεις βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της εργασίας και του τουριστικού κλάδου ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Υπογραμμίζοντας αρκετές φορές τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα γέφυρα «για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος από την υγειονομική καταιγίδα». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά το καλοκαιρινό πρόγραμμα θα ακολουθήσει το φθινοπωρινό σχέδιο «έτσι ώστε το 2021 η χώρα να βαδίζει σταθερά προς το αισιόδοξο μέλλον» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανεβάζει το ύψος των παρεμβάσεών της στα 24 δισ.

Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος είναι

• Στήριξη της εργασίας

• Μείωση των φόρων

• Τόνωση επιχειρηματικότητας

«Το πρόγραμμα αυτόενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά. Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου», ανέφερε και πρόσθεσε πως η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή εφαρμογή, ενώ κλειδί για τη στήριξη της απασχόλησης είναι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα SURE της Ε.Ε. Τέλος επισήμανε ότι η τουριστική σεζόν για την χώρα μας ξεκινά ουσιαστικά τις 15 Ιουνίου οπουανοιγουν όλα τα εποχικά καταλύματα, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν απευθείας πτήση από το εξωτερικό προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Εξειδίκευση μέτρων από Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφού μίλησε για τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρθηκε στις 4 φάσεις των οικονομικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στη μάχη της με τον κοροναϊό.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σχέδιο σε τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, δόθηκαν μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα, ενώ έγιναν μειώσεις ενοικίων

Σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, είπε πως η κυβέρνηση διατήρησε κάποια από τα μέτρα της πρώτης φάσης, απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η τρίτη φάση, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αφορά την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση τέσσερις πυλώνες που αφορούν την απασχόληση, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα φορολογικά μέτρα και το ιδιωτικό χρέος.

Η τέταρτη φάση από το φθινόπωρο θα έχει να κάνει με την ανάταξη της οικονομίας, βάσει πολιτικών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά.

Το σχέδιο 4 φάσεων της κυβέρνησης:

1. Μάρτιο και Απρίλιο: Είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

2. Σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων.

3. Ιούνιος μέχρι τον Οκτώβριος: Ανάκαμψη της οικονομίας.

4. Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη πορεία της οικονομίας.

Ενώ, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση. Στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η τρίτη φάση:

Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, έχουμε 4 πυλώνες:

1. Η συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεωνσ

3. Πρόσθετα στοχευμένα φορολογικά μέτρα

4. Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

15 συγκεκριμένες πολιτικές:

• Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

• Επεκτείνεται στο 100% η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

• Πρόγραμμα στήριξης της Εργασίας

• Παρέχεται επιδότηση εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους

• Δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε κλειστές επιχειρήσεις και στον τουρισμό/εστίαση/μεταφορές για τον Ιούνιο.

• Επέκταση δυνατότητας έκπτωσης ενοικίου για Ιούνιο για τις επιχειρήσεις. Ίδια δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο.

• Δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.

• Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2021. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο και θα αφορά τις επιχειρήσεις που είδαν μείωση τζίρου.

• Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές έως 31/10 στο 13%. Αφορά τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

• Μείωση ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτα

• Μείωση ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα

• Μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια ΦΠΑ στο 13% έως 31/10

• Δημιουργία μητρώου startups για την υποστήριξη του οικοσυστήματος. Δίνεται κίνητρο σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν σε επιχειρήσεις με έκπτωση φόρου.

• Επιδότηση μέρους των δόσεων με δάνεια που έχουν υποθήκη την Α’ κατοικία.

• Καλύπτει και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέτει δικλίδες ασφαλείας το σχέδιο για να μην ωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Βρούτσης: Επεκτείνονται τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους έως και τον Ιούλιο

Τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό, εξειδικεύει ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία των εργαζομένων, τόνισε ο κ. Βρούτσης κάνοντας ειδική αναφορά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Συγκρατήσαμε το μεγάλο κύμα απόλύσεων είπε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του πλαισίου έως τον Ιούνιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων.

Για τον Μάιο, όπως είπε, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Κλειστές επιχειρήσεις έως 100% σε αναστολή, ενώ παρατείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που θα είναι έκτακτο και προσωρινό, και θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Sure», αρχικά με το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος