FOLLOW US: facebook twitter

Στο «πέρνα αύριο» οι εισπράξεις ελληνικών εταιρειών

Ημερομηνία: 01-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
oikonomia

Στεγνώνει τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων το φαινόμενο των εκπρόθεσμων πληρωμών, που λαμβάνει διαστάσεις, κατατάσσοντας τη χώρα στη χειρότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σύμφωνα με την έρευνα European Payment Report 2020, που δείχνει τον υψηλό κίνδυνο από τους οφειλέτες και τις ανησυχίες για τις πιστωτικές απώλειες.

Το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι οφειλέτες που πληρώνουν εκπρόθεσμα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 25%.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις ταμειακές ροές, καθώς το 66% διαπίστωσε αύξηση στις πιστωτικές απώλειες σε σύγκριση με το 2019, σε ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πιέζονται ώστε να δέχονται μακροπρόθεσμους όρους πληρωμής, με περισσότερες από τις μισές (54%) ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να έχουν αποδεχθεί μεταγενέστερους από τους συμφωνηθέντες όρους πληρωμής από μεγάλη/πολυεθνική εταιρεία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 43%.

Επίσης σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (48%) έχουν αποδεχτεί μεταγενέστερους όρους πληρωμής ώστε να αποφύγουν την πτώχευση, σε ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 35%.

Οι εκπρόθεσμες πληρωμές αποτελούν τη βασικότερη απειλή για την επιβίωση της επιχείρησής τους δηλώνει το 60% των ερωτηθέντων σε μμε και το 62% σε μεγάλες εταιρείες. Το 35% των ερωτηθέντων (σε σύγκριση με το 12% το 2019) χαρακτηρίζει ως αυξανόμενο τον κίνδυνο των εκπρόθεσμων ή και μηδενικών πληρωμών. Το κυριότερο μέτρο προστασίας από τις εκπρόθεσμες πληρωμές είναι οι πιστοληπτικοί έλεγχοι, δηλώνει το 40% (αντίστοιχος μ.ό. Ε.Ε.: 35%).

Στην Ευρώπη

Τα στοιχεία προκύπτουν από την πλήρη έκδοση του European Payment Report για το 2020 που δημοσίευσε ο Όμιλος Intrum, σε συνέχεια της ειδικής έκδοσης της Λευκής Βίβλου, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, εντός των επόμενων 12 μηνών, όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών είναι η πανευρωπαϊκή ύφεση.

«Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστούν για την ύφεση που προκύπτει από την πανδημία. Τα μειωμένα έσοδα οδήγησαν σε μειωμένες ταμειακές ροές και αύξησαν την πίεση στις εξερχόμενες πληρωμές των επιχειρήσεων.

Στα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να προστατεύσουν την επιχείρησή τους από την ύφεση και την οικονομική αναταραχή ξεχωρίζουν: το 38% των ερωτηθέντων σκοπεύει να μειώσει το κόστος, ενώ το 35% θα είναι πιο προσεκτικό όσον αφορά το χρέος. Το 29% δηλώνει ότι θέλει να μειώσει τις προσλήψεις ως μέτρο προετοιμασίας για την ύφεση, σε σύγκριση με το 18% το 2019.

Οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στις πρακτικές αποπληρωμής τους ώστε να βρουν λύσεις. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, η διαφορά μεταξύ του συμφωνηθέντος και του πραγματικού χρόνου πληρωμής διευρύνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο εκτιμώμενος χρόνος πληρωμής μεταξύ του συμφωνηθέντος όρου και του πραγματικού είναι 14 ημέρες, σε σύγκριση με 6 ημέρες το 2019, στις εταιρικές πληρωμές.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (43%) πιστεύουν ότι ο κίνδυνος από τους οφειλέτες θα αυξηθεί εντός των επόμενων 12 μηνών, εκ των οποίων το 19% πιστεύει ότι η αύξηση θα είναι σημαντική. Οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση λόγω μειωμένης ρευστότητας, αφήνοντας πολλές από αυτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους απελευθέρωσης μετρητών.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος