FOLLOW US: facebook twitter

Στο “κόκκινο” ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων!-Επιτροπή θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη

Ημερομηνία: 14-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Αναβρασμός στην Γ.Σ που πραγματοποιήθηκε λόγω της αιφνίδιας διακοπής της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια


Σε έκτακτη Γ.Σ. των αντιπροσώπων των μελών του προχώρησε ο Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων με μοναδικό και κυρίαρχο θέμα συζήτησης την αιφνίδια διακοπή της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια της δικαιοδοσίας του Οργανισμού με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να είναι ανάστατος ενόψει της επικείμενης αρδευτικής περιόδου η οποία αρχίζει στις 14 Απριλίου. Μάλιστα η Πρωινή προ ημερών σε σχετικό ρεπορτάζ είχε αναδείξει το θέμα των διακοπών ρεύματος στα αντλιοστάσια από την ΔΕΗ λόγω των υπέρογκων χρεώσεων και των επίσης μεγάλων οφειλών από τους ΤΟΕΒ, γεγονός που δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια στους παραγωγους- αρδευτές γιατί δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν φέτος να καλλιεργήσουν επειδή ακριβώς η κατάσταση έχει φτάσει στο “κόκκινο¨
Εν προκειμένω και σε ότι αφορά τον ΤΟΕΒ Σαβαλίων, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος στη Γ.Σ. είχαν κληθεί όλοι οι Βουλευτές του νομού, αιρετοί και λοιποί φορείς. Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση των μελών της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλα τα αντλιοστάσια δικαιοδοσίας του Οργανισμού λόγω μη τήρησης της συμφωνηθείσας ρύθμισης με τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. τον Μάιο 2021, η οποία αφορούσε περί τις 55.000 ευρώ μηνιαίως για παλιές οφειλές & την καταβολή των τρεχόντων λογαριασμών. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, η συνολική χρέωση παγίων και αρδευτικών για το έτος 2021 ανήλθε σε 1.008.000 ευρώ ενώ από αυτά έχουν εισπραχθεί μόνο 412.000 ευρώ εκ των οποίων το Φεβρουάριο 2022 καταβλήθηκε στη Δ.Ε.Η. Α.Ε το ποσό των 381.000 ευρώ. Συνεπώς, η συνολική οφειλή στη Δ.Ε.Η. Α.Ε σήμερα ανέρχεται σε 1.480.000,00 ευρώ ενώ μόνο το έτος 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 780.000 ευρώ εκ των οποίων οι 102.000 ευρώ αφορούν σε τόκους. Εν συνεχεία ο συνεργαζόμενος δικηγόρος του Οργανισμού, κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος ενημέρωσε το σώμα για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει με σκοπό την αύξηση της εισπραξιμότητας. Επισήμανε ότι ο Οργανισμός έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα, που διαθέτει έχει ενημερώσει τόσο με ατομικές ειδοποιήσεις, όσο και με ανακοινώσεις μέσω του Τύπου αλλά και στα Τοπικά Διαμερίσματα δικαιοδοσίας του για τακτοποίηση των οφειλών των μη συνεπών μελών που έχουν οφειλές και παράλληλα, προέβη σε βεβαιώσεις οφειλών στη Δ.Ο.Υ. αλλά και στην αφαίρεση υδροληψιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ανταπόκριση. Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. από την πλευρά της εξακολουθεί να τηρεί ανάλγητη στάση, αφού αρνείται να καθίσει στο τραπέζι για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο για τον Οργανισμό.


Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Τελικώς αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής από μέλη της Γενικής Συνέλευσης για την άμεση συνάντηση τόσο με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Ν. Φαρμάκη προκειμένου να ενημερωθεί για τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός. Παράλληλα θα ζητηθεί η άμεση οικονομική ενίσχυση μέσω δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων έστω και με την εκχώρηση δικαιωμάτων των υπερήμερων οφειλετών, όσο και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά ζητώντας άμεση επίλυση με βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών του Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου δείχνοντας κατανόηση στην αγωνία όλων των αρδευτών που είναι συνεπείς στις εισφορές τους μέχρι σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση βιωσιμότητας για αποπληρωμή του χρέους προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε μέσα στην επόμενη δεκαετία κατόπιν εγκεκριμένων μελετών για εγκατάσταση Φ/Κ πάρκων & καρτοβανών στο δίκτυο δικαιοδοσίας του Οργανισμού.

Στη συνέλευση παρευρέθηκε ο Βουλευτής Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ κ. Μιχ. Κατρίνης, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί καθώς και ο άμεσος συνεργάτης του Βουλευτή Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Καλαματιάνου, κ Βασίλειος Αλεξόπουλος. Ενώ επιστολή εστάλη και από τον Βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο οποίος ενημέρωνε το σώμα αναφορικά με την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και των Ο.Ε.Β. μετά από σχετική δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος