FOLLOW US: facebook twitter

Στο Interreg η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις στο Κάστρο Χλεμούτσι

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54730″ img_size=”full”][vc_column_text]Την εναρκτήρια συνάντηση του έργου Coastal Heritage Network (CoHeN),που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, πραγματοποιεί  στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2020 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το έργο CoHeN, με συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600,00€, του Άξονα Προτεραιότητας 2, Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση, υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας – Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το εταιρικό σχήμα του αποτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας στην Ελλάδα και την Περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία.

Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας διαδρομής, η οποία θα συνδέει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς και των δύο περιοχών συνεργασίας μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε σημαντικά οχυρά, κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους κατά μήκος των ακτών της θάλασσας του Ιονίου και της Αδριατικής. Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά την υφισταμένη κατάσταση διατήρησης των επιλεγμένων μνημείων και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα εμβαθύνουν στην κατανόηση της ιστορίας και της αξίας τους για την πολιτιστική κληρονομιά. Επιπρόσθετα το έργο CoHeNστοχεύει στη δημιουργία και εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και φορέων σε αμφότερες τις περιοχές.

Από ελληνικής πλευράς, οι τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων θα υλοποιήσουν επεμβάσεις με τη μέθοδο της ‘αυτεπιστασίας’ στα ακόλουθα εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας βυζαντινά, βενετικά και φράγκικα μνημεία: στο Κάστρο Χλεμούτσι στην Ηλεία, στα κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας και στο Φρούριο Ακτίου στην Αιτωλοακαρνανία, στα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαρίτι στη Θεσπρωτία, στην Παλιά και Νέα Πόλη της Κέρκυρας (μνημείο UNESCO) και στα φρούρια Κασσιόπης, Αγγελοκάστρου και Γαρδικίου στην Κέρκυρα. Παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν και στην περιοχή της Απουλίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia