FOLLOW US: facebook twitter

Στο e-σφυρί τα ακίνητα μεγάλων επιχειρήσεων του Πύργου!

Ημερομηνία: 20-03-2023 | Συντάκτης:

-Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

-Σε τιμή τουλάχιστον 20% χαμηλοτερή της πραγματικής αξίας τους

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει ο επιχειρηματικός χάρτης της Ηλείας, εφόσον ολοκληρωθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα e-auction, αφού ανά τακτά διαστήματα βγαίνουν στο… ηλεκτρονικό σφυρί ακίνητες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων με αξιοσημείωτη δραστηριότητα την τελευταία εικοσαετία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πλειστηριασμός ακινήτων γνωστής επιχείρησης ξυλείας στον Πύργο έναντι αθροιστικού ποσού 1,5 εκατ. ευρώ (945.000€ και 495.000€).

Στην πρώτη –και πιο ακριβή- δημοπρασία εκπλειστηριάζεται ένα αγροτεμάχιο στη Συντριάδα, εκτός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, έκτασης 21.462,31 τ.μ. στο οποίο έχουν ανεγερθεί βιομηχανικά κτίρια επεξεργασίας ξύλου, συνολικής επιφάνειας 5492,50 τ.μ. για χρέη περίπου 3,5 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, τα οποία πλέον τα διαχειρίζονται τα περίφημα funds, μετά και το «πράσινο φως» που πήραν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Στη δεύτερη δημοπρασία, το προς εκπλειστηρίαση ακίνητο είναι ένα αγροτεμάχιο με κτίσματα, στη θέση «Κεραμιδιά» του Δήμου Ιαρδάνου, στο οποίο είναι ανεπτυγμένος κλειστός βιοτεχνικός χώρος επεξεργασίας Ξύλου μαζί με γραφεία της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης της αξίας των ακινήτων, η οποία συντάχθηκε από την εταιρεία Credible Service, ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί σε τιμές τουλάχιστον 20% χαμηλότερες από την πραγματική υλική αξία του ακινήτου, εξαιτίας της περιοσμένης εμπορικής δραστηριότητας σήμερα.

«Για τον προσδιορισμό της τελικής αγοραίας αξίας του εκτιμώμενου, με βάση τη μέθοδο του απαξιωμένου κόστους αντικατάστασης, λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην κτηματαγορά ακινήτων, γίνεται απομείωση της υλικής αξίας του ακινήτου που προκύπτει με τη μέθοδο αυτή, λαμβάνοντας Μειωτικό συντελεστή προσαρμογή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% λόγω περιορισμένης σήμερα εμπορικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της έκθεσης.

Η δεύτερη επιχείρηση της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ, εδρεύει στον οικισμό της Συντριάδας του Πύργου. Πρόκειται για κτίρια μεγάλους ύψους (7.50μ σύμφωνα με την οικοδομική άδεια) με μεταλλικό σκελετό, επικάλυψη και πλαγιοκάλυψη από βιομηχανικά πάνελ, με έτος κατασκευής το 2007 για το αρχικό κτίριο και το 2008 για το δεύτερο. Και σε αυτήν την περίπτωση, η έκθεση του εκτιμητή Ηλία Παπανδρέου αναφέρει πως οι ζητούμενες εμπορικές αξίες μπορούν να είναι υψηλότερες, αλλά οι πραγματικές τιμές στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι δικαιοπραξίες είναι χαμηλότερες κατά 10% -20% στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής είναι πτωτικός, όπως πτωτικές είναι αυτή την περίοδο και οι αξίες των ακινήτων.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο αρχικός πλειστηριασμός είχε καθοριστεί στις 270.000 ευρώ, ωστόσο η τιμή του διορθώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας, καθώς το κτίριο έχει νοικιαστεί και είναι σε πλήρη χρήση από ιδιωτική εταιρεία έναντι μηνιαίου μισθώματος 1.500 ευρώ.

«Με το δεδομένο αυτό, και λαμβανομένου υπόψη ότι οι ανακόπτουσες πιθανολογείται ότι θα υποστούν βλάβη από την εκπλειστηρίαση του ανωτέρω ακινήτου σε τιμή ουσιωδώς μικρότερη της εμπορικής του αξίας, χωρίς να υπάρξει ταυτόχρονα πλήρης ικανοποίηση της επισπεύδουσας, η απαίτηση της οποίας ξεπερνάει το ποσό των 1.400.000 ευρώ, πρέπει η κρινόμενη ανακοπή να γίνει δεκτή και ως ουσιαστικά βάσιμη εν μέρει, να διορθωθεί η ανακοπτόμενη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης καθώς και το απόσπασμα αυτής, ως προς το ύψος της τιμής εκτίμησης (αξίας) και της τιμής πρώτης προσφοράς του κατασχεμένου ακινήτου», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν προγραμματιστεί περίπου 200 πλειστηριασμοί που αφορούν ακίνητη περιουσία στην Ηλεία. Η συντριπτική πλειονότητα (93) αφορά τον δήμο του Πύργου και ακολουθούν ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης με 36 και ο δήμος Ήλιδας με 33.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia