FOLLOW US: facebook twitter

Στην ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ της Γαστούνης, το Κτήμα Μερκούρη και την Ολυμπία

Ημερομηνία: 17-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

Ξεναγήθηκαν στην Ηλεία οι εταίροι το προγράμματος Say cheese! Balkan cheese του LEADER από την ΑΝΟΛ

Στα πλαίσια του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” του προγράμματος LEADER/CLLD, που συμμετέχουν από την Ελλάδα τρείς Αναπτυξιακές Εταιρείες (Αναπτυξιακή Πάρνωνα-Συντονιστής του Σχεδίου, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, και ΑΧΑΙΑ ΑΕ), πραγματοποιήθηκε τριήμερη συνάντηση στην Ελλάδα με τους εταίρους του εξωτερικού, η οποία συνδυάστηκε με πολλές εκδηλώσεις στις τρείς περιοχές.

Στην περιοχή της Ηλείας η συνάντηση έγινε την Τρίτη 14-3-23 που περιλάμβανε επίσκεψη στην ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ. στην Γαστούνη που αποτελεί την μεγαλύτερη και αρχαιότερη τυροκομική μονάδα στην Ηλεία, όπου και έγινε ξενάγηση από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Σάκη και Απόστολο Καλομοίρη, αλλά και γευσιγνωσία σε όλα τα προϊόντα της επιχείρησης, η οποία απέσπασε ευνοϊκότατα σχόλια από την ξένη αποστολή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας, από το στέλεχος της Υπηρεσίας κα Ρούλα Λεβεντούρη, η οποία ανέδειξε και την σύνδεση της ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων με τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και άγνωστες πτυχές των Αρχαίων Αγώνων και της ζωής στην Αρχαιότητα. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για το Σχέδιο γιατί στόχος είναι να αναδειχθεί η σύνδεση του πολιτισμού και της γαστρονομίας, ως ενιαίο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Οινοποιείο Κτήμα Μερκούρη(ένα από τα παλαιότερα της χώρας) γευσιγνωσία και ταίριασμα κρασιών και τυριών, ενώ στη συνέχεια έγινε παράθεση γεύματος στο χώρο από γνωστό σεφ του Νομού με άξονα την αξιοποίηση των τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων στη σύγχρονη κουζίνα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Νικολούτσος παρουσίασε το παραγωγικό προφίλ του Νομού και τις δυνατότητες συνεργασίας με τις Επιχειρήσεις στη Ρουμανία.

Η ιστορία του Κτήματος, που αποτελεί επίσης τμήμα της πολιτιστικής παράδοσης του Νομού, παρουσιάστηκε σε σύντομη ξενάγηση από τους ιδιοκτήτες του Οινοποιείου.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια σύντομη επίσκεψη στον Πύργο, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να πάρουν μια μικρή γεύση και από την σύγχρονη ζωή στην Ηλεία, πριν αναχωρήσουν την Πέμπτη το πρωί για την Τρίπολη όπου ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης.

Η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΕ ευχαριστεί όλους τους συντελεστές του Προγράμματος για την άψογη συνεργασία τους σε μια «γεμάτη» μέρα που άφησε άριστες εντυπώσεις

Το έργο

Το φιλόδοξο σχέδιο “Say cheese! Balkan cheese” αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία. Στους στόχους του σχεδίου είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των Δρόμων τυριού των Βαλκανίων. Βασικό μέλημα η δημιουργία ενός νέου brand “Balkan cheese routes”, μιας κοινής ταυτότητας για τους δρόμους τυριού των Βαλκανίων και την κουλτούρα της γαλακτοκομίας, σφραγίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση και τα κοινά στοιχεία των βαλκανικών λαών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος