FOLLOW US: facebook twitter

«Η ζωή μας δεν είναι κόστος, έχει αξία!»

Ημερομηνία: 17-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Συγκέντρωση και πορεία για το έγκλημα στα Τέμπη, Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Συλλόγων, Συνδικάτων, Μαθητών, Συνταξιούχων και Αγροτών στον Πύργο

  • Συνέντευξη αντί κινητοποίησης στο Εργατικό Κέντρο Πύργου

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Δύο εβδομάδες μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, δε κοπάζει η λαϊκή οργή, με τους πολίτες και της Ηλείας να συμμετέχουν χθες στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ζητώντας απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης.

Πρωτοβάθμια Σωματεία, Σύλλογοι Εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μαθητές, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι αλλά και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, συγκεντρώθηκαν για ακόμα μια φορά στην κεντρική πλατεία Πύργου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί ενώ μετά τις ομιλίες εκπροσώπων τους, μεταξύ αυτών και του Μανώλη Γαβαλά, μέλους ΔΣ Εργαζομένων της Τραινοσε, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στον κεντρικό σταθμό του ΟΣΕ στον Πύργο.

Τις κινητοποιήσεις τους στήριξαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας και ο Σύλλογος Απογόνων Εθνικής Αντίστασης καθώς επίσης και ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου και η Ένωση Λογιστών- Φοροτεχνικών Ηλείας οι πρόεδροι των οποίων Ηλίας Ξανθούλης και Αλέξης Νταουλάρης αντίστοιχα, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία ενώ λίγο νωρίτερα είχαν παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου μαζί με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πύργου, στην οποία και ανέφεραν ότι συμμετέχουν στην απεργία. «Με βασικό σύνθημα “όλων οι ζωές μετράνε”, απαιτούμε, να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, να αποδοθούν ευθύνες και φυσικά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί και διεκδικεί μεταξύ άλλων, τόσο για τους εργαζόμενους στις μεταφορές όσο και για το επιβατικό κοινό, άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία σύγχρονες ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές, μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας, ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου» τόνισαν μεταξύ άλλων.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα»

Την συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Πύργου άνοιξε η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Διονυσία Δημητρακοπούλου η οποία επισήμανε πως δεν έχουν ολοκληρώσει το χρέος τους και πως χρωστάνε στα θύματα, στις οικογένειες, σε όλους μας. «Κάθε νέο στοιχείο που έρχεται αποδεικνύεται ότι δεν είναι η κακιά στιγμή ούτε η κακιά η ώρα αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αλλά η αλήθεια θα ακουστεί. Οι μαθητές θα τους πιέσουμε ασφυκτικά για το δίκιο μας για να δικαιωθούν τα θύματα των τρένων, για να παλέψουμε για ζωή με δικαιώματα, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας».
Ακολούθως η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Ολυμπίας Μπία Πικέα, χαιρέτησε τους συμμετέχοντες που όλες τις προηγούμενες μέρες αλλά και στην απεργία της 8ης Μαρτίου έστειλαν «την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια» όπως είπε.

«Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων. Γι’ αυτό τώρα η κυβέρνηση με μπροστάρη τον πρωθυπουργό προσπαθεί να στείλει την «μπάλα», στην «εξέδρα» της συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Μετά τις διάφορες προσπάθειες αποπροσανατολισμού, που δεν έπιασαν τόπο, ήρθε η ώρα να προβάλλει ένα ακόμα επικίνδυνο “επιχείρημα”. “Φταίμε όλοι, όσοι κυβερνήσαμε, αλλά φταίνε και οι συντεχνίες, που αντιστέκονται τόσα χρόνια στην αξιολόγηση”! Το “επιχείρημα” αυτό βέβαια δεν ειπώθηκε τυχαία. Προσπαθούν να βάλουν ξανά όλους τους εργαζόμενους στο στόχαστρο, καλλιεργώντας τον επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό για να βγουν λάδι! Ενοχλήθηκαν, που η προσπάθειά τους, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκαν οι προειδοποιήσεις των Συνδικάτων στο Σιδηρόδρομο, ενοχλήθηκαν που ένα μεγάλο μέρος του Λαού μας είδε στην πράξη το ρόλο, την σημασία και την αξία των Συνδικάτων και του συνδικαλισμού, όταν βέβαια αυτός βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα…».

Χαιρετισμό στον οποίο αναφέρθηκε και στις ελλείψεις των σχολείων με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, απεύθυνε και η Μαρία Καρπίτη, μέλος του ΣΕΠΕ.

Ηχηρό μήνυμα από εργαζόμενο της Τραινοσε

Στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Γαβαλάς, μέλος ΔΣ Εργαζομένων Τραινοσε, ο οποίος μιλώντας στους συγκεντρωμένους έστειλε το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν να ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη και δε θα επιτρέψουν να θρηνήσουν άλλους νεκρούς όπως θρηνούμε τώρα, τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας αλλά και τους νεκρούς συναδέλφους του ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο συμπατριώτης μας Μηχανοδηγός Γιώργος Κουτσούμπας. «Σε αυτό τον αγώνα μετέχουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και απαιτούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων. Όλο το προηγούμενο διάστημα προειδοποιήσαμε ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα μεγάλο δυστύχημα. Το βλέπαμε καθημερινά με τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, βλέπαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, βλέπαμε τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα εργοστάσια και στα μηχανοστάσια της Hellenic train,το βλέπαμε στην παντελή έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας στα τρένα. Κανένας τους δεν έβγαζε τσιμουδιά για να μη θιχτούν τα κέρδη τους. Ούτε ο ΟΣΕ που διαχειρίζεται τη γραμμή, ούτε η Hellenic train που πάνω σε αυτή τη σαραβαλιασμένη γραμμή κυκλοφορεί τα τρένα της, αλλά ούτε και η κυβέρνηση που αρνείται να χρηματοδοτήσει έργα που βελτιώνουν τη ζωή του λαού. Αυτό ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και είχε ενόχους όλους αυτούς».

«Προσπάθεια συγκάλυψης»

Ο Γ.Γ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Π.Ε. Ηλείας Θοδωρής Τσίπας, επισήμανε ότι σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι του τραγικού σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη, με μια άθλια επιχειρηματολογία, με μια συγνώμη «μέσα απ τα δόντια» και το «όλοι φταίμε» ο πρωθυπουργός πέρα από την διάχυση των ευθυνών επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες «στις συντεχνίες που εμπόδιζαν όπως είπε κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων». «Αυτά τα «επιχειρήματα» δεν χρησιμοποιούνται τυχαία. Θέλουν να βάλουν όλους τους εργαζόμενους συλλήβδην στο στόχαστρο, καλλιεργώντας τον επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό. Με αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή του αποπροσανατολισμού και της στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση προσπαθεί και να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες που έχει και να συνεχίσει να προωθεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργία κρατικών δομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μακριά από τις ανάγκες του απλού λαού».

Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης μίλησε για τις ευθύνες των κυβερνόντων στο έγκλημα των Τεμπών και κάλεσε τους πολίτες να μην ξεχάσουν ενώ και ο Νίκος Γκότσης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κώστας Γιάνναρος μίλησαν για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά πιεστικών εργατικών λαϊκών προβλημάτων και επαναλαμβανόμενων γεγονότων (διαχείριση πανδημίας, εργατικά ατυχήματα, πλημμύρες, πυρκαγιές) όπου περίτρανα αποδείχτηκε ότι το αστικό κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως περιττό κόστος που βλάπτει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Από τη μια δημιουργεί υποδομές για να πλειστηριάζονται εργατικές λαϊκές κατοικίες με ένα κλικ και από την άλλη απουσιάζει από τα τρένα η ηλεκτρονική επιτήρηση. Οργή λαού».

Την συγκέντρωσε χαιρέτησε και ο Αγροτικός Σύλλογος Ξυλοκέρας.

«Ματωμένες ράγες»

Συγκίνηση προκάλεσε ο Κώστας Πέππας, εκπρόσωπος συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιόνιων Νήσων διαβάζοντας το ποίημα που ο ίδιος έγραψε με τίτλο «Ματωμένες ράγες».

Παραθέτουμε μερικούς στίχους:

«Πρώτη του μήνα Μαρτίου, μια παγωμένη μέρα,

Δυο τραίνα συγκρουστήκανε, φωτιά εις τον αέρα,

Το νέο σα μαθεύτηκε, το αίμα σταματάει,

Ανοίγουν τηλεόραση και τους νεκρούς κοιτάει.

Βοηθάνε όσοι έζησαν, να σώσουν έστω ένα.

Τρίβει τα χέρια θάνατος, πάρει πολλούς στον Άδη.

Νέα παιδιά αγκάλιασε, βαγόνια στο σκοτάδι.…

Άλλοι παίρνουν αποφάσεις, ούτε ο Θεός ορίζει,

Μαμά μόλις φθάσω θα σε πάρω, Καλό ταξίδι παιδί μου…».

«Να μην μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί ένοχοι»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πύργου Γιάννης Γεωργίου, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «Όλοι μαζί σήμερα τιμούμε την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, αγωνιζόμαστε για το έγκλημα που διαπράχτηκε, να μην μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί ένοχοι.

Φωνάζουμε δυνατά ΣΤΟΠ στον πλούτο εις βάρος της ασφάλειας του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων στον εμπαιγμό και στις ιδιωτικοποιήσεις, ΣΤΟΠ στο ψέμα και την κοροϊδία της κυβέρνησης που την επόμενη του τραγικού αυτού εγκλήματος ήταν έτοιμοι να εγκαινιάσουν αυτό που η απουσία του στοίχησε τόσες ανθρώπινες ζωές, την ψηφιοποιήση του σιδηροδρόμου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή, να βάλουμε τέλος στα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν σαν στόχο το κέρδος και όχι το συμφέρον του πολίτη και τις αξιοπρεπείς παροχές και υπηρεσίες από δημόσιες δομές. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας και ακόμα περισσότερο ένα καλύτερο μέλλον για το Νομό μας που τον έχουν ξεχάσει και έχουν πετάξει στον κάδο των αχρήστων κάθε δίκαιο αίτημα μας για ποιοτικές παροχές υγείας, για ασφαλείς οδικό άξονα, για τριτοβάθμια εκπαίδευσης που μας υφάρπαξαν».

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου στον χαιρετισμό της τόνισε ότι το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί και δε θα ξεχαστεί γιατί εμείς δε θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. «Δίνουμε την υπόσχεση ότι δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Κανένα τους.…. Ως ΕΛΜΕ προτείνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να διοργανωθεί έκθεση ζωγραφικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας ώστε οι μαθητές μας να μπορέσουν με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν να εκφράσουν δημιουργικά όλα όσα έχουν βιώσει αυτές τις μέρες απόρροια του εγκλήματος στα Τέμπη».

«Διεκδικούμε καλύτερη ζωή»

Τη φωνή τους με τους απεργούς, τόνισε πως ενώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης απαιτώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Παράλληλα αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωση τους τονίζοντας «Αυτές τις μέρες, ο θίασος των βουλευτών και διάφορων παρατρεχάμενων δήθεν εκπροσώπων των αγροτών, συναντήθηκαν με τον Υπουργό και έφεραν χάντρες και καθρεφτάκια για εμάς και κέρδη για τους μεταποιητές. Δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν την κηδεία και της σταφίδας. Θα είμαστε εδώ το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή, να μην ξεπουλήσουν άλλο την Ελλάδα, το νερό και όλα τα άλλα που έχουν απομείνει, την παιδεία, να είμαστε εδώ και θα νικήσουμε όλοι μαζί».

Τους μαθητές που όλες αυτές τις ημέρες είναι στη πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης, τονίζοντας ότι η επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης στέλνει μήνυμα προοπτικής και ελπίδας. Γιατί «αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»!

«Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα αναδείχτηκε τις δύο αυτές εβδομάδες από το τραγικό και ασύλληπτο σιδηροδρομικό έγκλημα. Η σημασία της συλλογικής δράσης, της μαχητικότητας, της αλληλεγγύης και της οργανωμένης πάλης, φέρνοντας στο προσκήνιο τις τεράστιες και αστείρευτες δυνάμεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος, του λαού μας που μπορεί να φέρει τα πάνω –κάτω».

«Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας – Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. «Τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Διοίκηση των σιδηροδρόμων. Επιβάλλεται να αποκαλυφθούν, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την αφαίρεση των 57 ανθρώπινων ζωών. Εδώ και τώρα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το έγκλημα των Τεμπών να συγκαλυφθεί. Τα χέρια τους έχουν βαφτεί με αίμα αθώων ανθρώπων και η Ελληνική κοινωνία αξιώνει βαρύτατη τιμωρία για τους εγκληματίες. Κανείς δεν μπορεί να αναχθεί να λειτουργεί ένα κράτος στη λογική του «πάμε και όπου βγει…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος