FOLLOW US: facebook twitter

Στην αναμονή και 690 αιτήσεις υποψηφίων Νέων Αγροτών στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 26-01-2022 | Συντάκτης:

Χωρίς σαφή οδηγό αξιολόγησης και με πολλές ελλείψεις σε αξιολογητές η διαδικασία κινείται εκτός χρονοδιαγράμματος

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περίπου ένας στους δύο θα προκριθεί αφού το κονδύλι δεν φτάνει για όλους


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκονται ήδη οι φάκελοι υποψηφιότητας 2021 των Νέων αγροτών, καθώς όπως αναφέρει το agronews η αρμόδια αρχή δεν έχει ακόμα συντάξει τον απαραίτητο οδηγό αξιολόγησης βάσει του οποίου θα κινηθούν οι αξιολογητές, ενώ σημαντικά κενά καταγράφονται και στο προσωπικό που θα κληθεί να επεξεργασθεί τους 17.488 φακέλους που έχουν κατατεθεί στο σύνολο των περιφερειών της χώρας. Από την ταχύτητα της αξιολόγησης παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εξαρτάται και το χρονοδιάγραμμα για τα νέα Σχέδια βελτίωσης, στα οποία δικαιούχοι θα είναι και οι Νέοι Αγρότες του 2021, οπότε όσο αργεί η διαδικασία, καθυστερεί και η προκήρυξη των επενδυτικών προγραμμάτων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό, καθώς έχουν κατατεθεί συνολικά 2244 φάκελοι υποψηφίων Νέων Αγροτών εκ των οποίων τα σκήπτρα κρατά η Αιτωλοκαρνανία με 985 αιτήσεις, ακολουθεί η Ηλεία με 690 και τελευταία η Αχαία με 569. Το αιτούμενη ποσό στήριξης φτάνει συνολικά τα 80.420.500 ευρώ ενώ ο διαθέσιμος Προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι 44.100.000 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι από την αξιολόγηση μόνο ένας στους δύο υποψηφίους θα προκριθεί και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, εφόσον δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού στήριξης από τα αδιάθετα άλλων Περιφερειών που δεν επιδεικνύουν το ίδιο ενδιαφέρον, όπως οι Περιφέρειες Αττικής, Ιονίων Νήσων , Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν γίνει στην ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, έπεται η Κρήτη και ακολουθεί στη σειρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας . Βεβαίως τα ποσά που θα μείνουν αδιάθετα, δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό το χρηματοδοτικό κενό και να το καλύψουν, οπότε πολλοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός προγράμματος, είτε γιατί θα κοπούν στην αξιολόγηση, είτε γιατί θα μπουν στη λίστα με τους επιλαχόντες αν πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν θα υπάρχουν χρήματα.

 

Τα συμπληρωματικά στοιχεία που θα ζητηθούν από τους αξιολογητές

Σημειώνεται εδώ πως αναμένεται κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης να ζητηθούν από δικαιούχους και μελετητές συμπληρωματικά δικαιολογητικά και διευκρινήσεις. Συμπληρωματικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία, ενώ προβλέπονταν στην πρόσκληση, δεν υποβλήθηκαν λόγω παράλειψης του δυνητικού δικαιούχου και εκδόθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των συμπληρωματικών στοιχείων που θα ζητήσουν οι αξιολογητές, η αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά, αξιολογώντας αρνητικά στοιχεία και πεδία για τα οποία δεν μπορεί να εξαχθεί βέβαιο συμπέρασμα.. Άρα η διαδικασία είναι από μόνη της και περίπλοκη και χρονοβόρα.

Τέλος, σε ότι αφορά την προσμέτρηση της τυπικής απόδοσης που προέρχεται από την αξιοποίηση καλλιέργειας με τυπική απόδοση μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ ανά εκτάριο (π.χ. κηπευτικά υπό κάλυψη, καλλιέργεια μανιταριών, φυτώρια, ανθοκομικές καλλιέργειες, κ.λπ.), πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προηγείται επιτόπια επίσκεψη στις σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής. Αυτό είναι ακόμη μία πτυχή που ενδέχεται να πάει πίσω τη διαδικασία.

 

Μακρύς ο δρόμος μέχρι την οριστική ένταξη

Επομένως ο δρόμος για τους Νέους Αγρότες και την όριστική τους ένταξη στο πρόγραμμα, είναι ακόμα πολύ μακρύς όχι μόνο σε ότι αφορά τις διαδικασίες αλλά κυρίως στον χρόνο που απαιτείται μέχρι να φτάσουν στο… ταμείο!

Σε ότι αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που είχε προκηρυχτεί τον Οκτώβριο του 2016, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαν ενταχθεί 1726 Νέοι Γεωργοί – οι 594 στην ΠΕ Ηλείας- από τους 1821 αιτούντες, ενώ η πρώτη φάση υλοποίησής του έγινε στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 με την πληρωμή του 70% της συνολικής εγκεκριμένης δαπάνης ανά γεωργό και η β’ δοση της ενίσχυσης (ποσοστό 30%), ξεμπλόκαρε σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2021. Χρειάστηκαν δηλαδή πάνω από τέσσερα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να γίνει η τελική πληρωμή.

Βεβαίως παρά την χρονοβόρα διαδικασία και τις καθυστερήσεις, το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τουλάχιστον στην Ηλεία που είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, εξακολουθεί να προσελκύει νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά και επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα, καθώς τουλάχιστον στην νέα προγραμματική περίοδο τα κονδύλια ανά γεωργό είναι αυξημένα και η ενίσχυση μεγαλύτερη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος