FOLLOW US: facebook twitter

Καιρός, τουρισμός, κορονοϊός και τιμές κρίνουν τη φετινή χρονιά για το καρπούζι στην Ηλεία

Ημερομηνία: 26-01-2022 | Συντάκτης:

Η πρώτη εικόνα για τις φυτεύσεις της νέας σεζόν στην Ηλεία


Ξεκίνησαν τις προετοιμασίες οι παραγωγοί καρπουζιού για τη νέα σεζόν, ειδικά για τα πρώιμα. Όπως αναφέρουν, τα περιθώρια είναι στενά φέτος και δεν υπάρχει… χώρος για μια ακόμα κακή σεζόν. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το τουριστικό ρεύμα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα. Στην Ηλεία η πρώτη εικόνα που υπάρχει είναι ότι φέτος θα φυτευτούν μικρότερες εκτάσεις καθώς υπάρχει μετακινηση της καλλιέργειας στην φράουλα, ενώ αυτό που περιμένουν οι αγρότες, είναι να έχει τιμή το προϊόν.

Ο κ. Κώστας Ψαχούλιας, παραγωγός υπαίθριου καρπουζιού με καταγωγή από την Αμαλιάδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «οι φυτεύσεις στο υπαίθριο καρπούζι αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 25 Φεβρουαρίου. Η περσινή χρονιά είχε μεγάλες δυσχέρειες. λόγω και της γενικότερης κατάστασης με τον κορονοϊό. Ο μέσος όρος τιμών έπαιξε στα 6-12 λεπτά το κιλό, όμως έγιναν και κοπές στα 25 λεπτά. Φέτος, αυτό που θα παίξει ρόλο πέραν του καιρού, θα είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και τουρισμό-εστίαση, το πόσες φυτεύσεις θα γίνουν, αλλά και τους ανταγωνιστές μας ως χώρα, όπως επίσης και τις εισαγωγές».

Ο κ. Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από Βάρδα επισήμανε ότι οι όποιες φυτεύσεις, έχουν και φέτος δρομολογηθεί, αλλά μια πρώτη εκτίμηση δείχνει μείωση στρεμμάτων στο θερμοκηπιακό καρπούζι, καθώς πολύς κόσμος μετακινήθηκε στη φράουλα. Όσον αφορά στο υπαίθριο, μας είπε ότι είναι ακόμα σχετικά νωρίς.

Ο Παναγιώτης Πρασσάς από την Αμαλιάδα καλλιεργεί κάθε χρόνο 750 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο και 60 στρέμματα θερμοκηπιακό. Φέτος, όπως μας λέει, όλοι μιλάνε για μείωση εκτάσεων λόγω κυρίως της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, οι παραγωγοί προέρχονται από δυο κακές χρονιές, όμως το ζητούμενο φέτος είναι μόλις βγει η παραγωγή, να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να ευνοηθεί η κατανάλωση.

Τέλος, ο κ. Φώτης Γεωργόπουλος, παραγωγός από το Βαρθολομιό μιλώντας στον Αγρότυπο, λέει ότι υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς, σε σχέση με τα κοστολόγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κυπαρισσία, που υπάρχει αρκετό πρώιμο καρπούζι διαχρονικά, φέτος θα είναι μειωμένες οι εκτάσεις, ενώ και στην Ηλεία, όσον αφορά στο πρώιμο θερμοκηπιακό, φαίνεται πως 1.500 τουλάχιστον στρέμματα έχουν… πάει από το καρπούζι, στην φράουλα. Ο κ. Γεωργόπουλος πάντως είναι ακόμα σε σκέψη αν θα καλλιεργήσει τα 300 περσινά στρέμματα με καρπούζι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος