Το νομοσχέδιο που αχρηστεύει τον νόμο Κατσέλη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52630″ img_size=”full”][vc_column_text]
Πτωχεύουν χωρίς κανονική δίκη όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις
Πρωτοφανείς αλλαγές στο δίκαιο προστασίας των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη ● Καθιερώνεται μια απρόσωπη δαιδαλώδης και πολυέξοδη για τους πολίτες διαδικασία που εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες ● Μειώνονται αντί να αυξάνονται οι δικαστικοί λειτουργοί στις υπερφορτωμένες εισαγγελίες και στα ειρηνοδικεία!
Το πάρτι των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη συνεχίζεται. Μοναδικοί «ακάλεστοι» οι πολίτες, που τώρα απειλούνται όχι μόνο με πτώχευση και απώλεια της κατοικίας ή της επιχείρησής τους αλλά και με στέρηση του δικαιώματός τους να κριθούν από δικαστήριο για εκκρεμείς υποθέσεις αιτήσεων με βάση τον Νόμο Κατσέλη. Καλεσμένοι και σε αυτό το πάρτι, οι τραπεζίτες πιστωτές των δανείων τους.
Η κυβέρνηση, μετά τον ληστρικό Πτωχευτικό Κώδικα, κατέθεσε ακόμα ένα σχέδιο νόμου που ολοκληρώνει την πλήρη άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, επιβάλλοντας στους πολίτες ένα νέο σκληρό δικονομικό καθεστώς. Με ενθουσιασμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας προανήγγειλε το νομοσχέδιο που πρώτα και κύρια βάζει οριστική ταφόπλακα -με πρόσχημα την «επιτάχυνση»- σε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη.
Για το χατίρι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και με πολλαπλή επιβάρυνση των πολιτών εισάγονται πρωτοφανείς αλλαγές στο δίκαιο προστασίας των δανειοληπτών πολιτών. Εισάγονται επίσης αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων, στον κώδικα λειτουργίας και οργάνωσης των δικαστηρίων, με συρρίκνωση αντί για στελέχωση των πρώτων βαθμών Δικαιοσύνης, αλλά και στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ανάμεσα σε φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις αποτυπώνεται και η πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης να επιβάλουν με κάθε τρόπο την εκδίωξη της εισαγγελέως Διαφθοράς.
Παραβιάζεται το δικαίωμα στη δίκη
Στην πρώτη εκτενή διάταξη, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, ο πολίτης θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα δαιδαλώδη και πολυέξοδη διαδικασία προκειμένου να επαναπροσδιορίσει την αίτησή του (ως οφειλέτης δανείου), ενώ στην περίπτωση που δεν το κάνει, η αίτηση θα διαγράφεται! Το λογικό αίτημα του δικαστικού κόσμου να επαναπροσδιοριστούν οι δικάσιμες ώστε να επιταχυνθούν οι δίκες με ταυτόχρονη υποστήριξη των ειρηνοδικείων έχει γίνει αποδεκτό και στο παρελθόν χωρίς αλλαγές στο δικονομικό σύστημα. Αυτή τη φορά όμως θεσμοθετούνται αλλαγές που θα επιβαρύνουν τον οφειλέτη οικονομικά και θα του στερούν το αναφαίρετο δικαίωμα μιας δικαστικής απόφασης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, νομοθετεί ειδικά για την εκκαθάριση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, αδιαφορώντας για τη γενική επιτάχυνση των δικών και για το βάρος που θα προκληθεί στα πινάκια των λοιπών υποθέσεων. Συγκεκριμένα, αν ο οφειλέτης δεν προχωρήσει με νέα αίτηση νέου προσδιορισμού μέσα σε πολύ αυστηρά χρονικά πλαίσια, τότε η αίτησή του θα πηγαίνει στο καλάθι των αχρήστων. Η όλη επικοινωνία (επιδόσεις και κοινοποιήσεις στον ενδιαφερόμενο) θα γίνεται πλέον μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με όποιους κινδύνους κρύβει αυτό για την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου, θα ελαχιστοποιείται το χρονικό περιθώριο έφεσης, ενώ οι νέες κοστοβόρες διαδικασίες θα επιβαρύνουν μόνο τον ίδιο, λες και φταίει αυτός για την πανδημία.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται εκ νέου μαζί με όλα τα στοιχεία σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με δήλωση συναίνεσης του οφειλέτη στην άρση του απορρήτου των τραπεζικών και φορολογικών του πληροφοριών, ενώ θα έχουν πλήρη πρόσβαση και οι πιστωτές χωρίς να απαιτείται συνδρομή της εισαγγελικής αρχής. Μέσα σε 15 ημέρες από την κατάθεση της δικογραφίας θα ορίζεται ειρηνοδίκης που θα δικάζει την υπόθεση χωρίς να εξετάζονται μάρτυρες και χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των συνηγόρων τους, ενώ δεν θα επιτρέπεται κανένα αίτημα αναβολής.
Στερείται, έτσι, από τους πολίτες το αναφαίρετο δικαίωμα της δημόσιας δίκης στο ακροατήριο αλλά και το δικαίωμα της προφορικότητας που αφορά και την εξέταση μαρτύρων. Ομως το αν ένας δανειολήπτης είναι δόλιος ή στρατηγικός κακοπληρωτής οφείλει να το διαπιστώσει στην ακροαματική διαδικασία ο δικαστής και όχι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ή ένα τηλεφώνημα, όπως προβλέπει το «μεταρρυθμιστικό» σχέδιο νόμου. Αυτό εκτιμάται ότι θα φέρει σε δυσμενέστερη δικονομική κατάσταση οφειλέτες που ενήργησαν σύμφωνα με τον νόμο και ανέμεναν τη δίκη που τους όρισε ο φυσικός τους δικαστής.
Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι στο όνομα της ανάγκης για επιτάχυνση στην ουσία μειώνονται (και με αποσπάσεις σε άλλες θέσεις) αντί να προστίθενται δικαστικοί λειτουργοί στις πρώτες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και στα φορτωμένα ειρηνοδικεία. Η ίδια τακτική που ακολουθείται στο χειμαζόμενο ΕΣΥ -με μεταφορές εργαζομένων για την κάλυψη των κενών και δημιουργία νέων κενών- ακολουθείται και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ηδη η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως ενώ έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας ειδικά στις μεγάλες Εισαγγελίες, το νομοσχέδιο μειώνει τις θέσεις των αντεισαγγελέων εφετών για τις ανάγκες στελέχωσης νέων οργάνων. Αποτελεί δε μάλλον ειρωνεία ότι οι νέες ρυθμίσεις για την οργάνωση και στελέχωση των δικαστηρίων προβλέπεται ότι θα μπορούν να αλλάξουν διότι με διάταξη παρέχεται το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να τροποποιεί και να μεταβάλλει όσα ρυθμίζονται στις συγκεκριμένες διατάξεις!
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]