FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από τον Δήμο Πύργου: Ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε όλες τις γυναίκες

Ημερομηνία: 02-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα
-“Μια γυναίκα στις 8 θα αποκτήσει καρκίνο του μαστού” επισήμανε ο καθηγητής Ογκολογίας Δ. Κούκουρας και μίλησε για την σημαντικότητα της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης

Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, για τον καρκίνο του μαστού που προσβάλει μία στις οχτώ γυναίκες, έδωσε ο Δήμος Πύργου, μέσα από την ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Η ευαισθησία και η ανθρωπιά περισσεύαν στην πολύ όμορφη εκδήλωση και το μήνυμα της Ελπίδας μεταδόθηκε σε όλη την πόλη με δράσεις και ομιλίες καταξιωμένων γιατρών που κοινό παρονομαστή όλων ήταν ένα: η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Δεκάδες γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Πύργου και συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης προκειμένου να “περπατήσουν για την Ελπίδα”. Σε μια διαδρομή από την πλατεία Σάκη Καράγιωργα μέχρι το θεματικό πάρκο του Ξυστρή όπου και πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των ιατρών και των εκπροσώπων όλων των φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου, η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας, ο Πολιτιστικός σύλλογος τραπεζικών υπαλλήλων ν. Ηλείας, η ΔΗΚΕΠ, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, ο ΔΟΠΠ και το γραφείο Εθελοντισμού του δήμου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου η οποία μίλησε για τον μήνα ευαισθητοποίησης που είναι ο Οκτώβριος για τον καρκίνο του μαστού ενώ διάβασε και την ομιλία της Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Φλώρας Παπαγιαννάκη η οποία δε κατάφερε να παραστεί καθώς βιώνει την τραγική απώλεια του γιού της, του Αστυνομικού που έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα και συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Η ολιγόλεπτη ομιλία της κ. Παπαγιαννάκη, κατέληγε με ένα μήνυμα ελπίδας “Σήμερα βάφουμε τις ζωές μας ροζ. Με το χρώμα της χαράς και της αισιοδοξίας κόντρα στο θλιβερό μαύρο του καρκίνου. Σήμερα ανοίγουμε την αγκαλιά μας στην Ελπίδα και την αφήνουμε να γίνει το πιο δυνατό μας όπλο”.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου Αστυνομικού και στη συνέχεια ο Δήμαρχος απεύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας πως η πολιτική του Δήμου έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Χαιρετισμό ακόμα απεύθυναν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Κατσαρός και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Ανδρ. Βγενόπουλος.

Τις ομιλίες της ιατρικής κοινότητας “άνοιξε” ο ογκολόγος, Ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του Παν/μίου Πατρών κ. Δημήτριος Κούκουρας ο οποίος μίλησε για την “Πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού” Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επισήμανε ότι αισθάνεται Ηλείος καθώς επί 10 χρόνια βρίσκονταν στο Νομό με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία έχοντας εξετάσει περισσότερες από 114.000 γυναίκες, αποκτώντας σημαντική εμπειρία που τον βοήθησε στα επόμενα χρόνια να προοδεύσει φτάνοντας στηνανώτατη βαθμίδα του Πανεπιστημίου και να γίνει καθηγητής. “Με βοήθησε πάρα πολύ η Ηλεία και αυτό της το οφείλω. Και αισθάνομαι συγκίνηση κάθε φορά που έρχομαι και κάθε φορά που έρχεται κάποια γυναίκα και με θυμάται μετά από 30 και 40 χρόνιαγιατίείμαι 47 χρόνια γιατρός, και ακόμαείμαιενεργός, χειρουργός, όρθιος και προσπαθώ να βοηθήσω. Το έχωανάγκηεγώ και οι γυναίκες…”

Το λόγο αμέσως μετά πήρε η ιατρός-κυτταρολόγος κ. Σοφία Χορηγά, η ομίλία της οποίας κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε τις “Παθήσεις του μαστού:τι πρέπει να ξέρουμε για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους” και ο δεύτερος το “ρόλο της παρακέντησης με λεπτή βελόνα σεις παθήσεις του μαστού”. Τέλος, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Παναγούλια ανέλυσε την “ψυχική διάσταση του καρκίνου του μαστού”.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσία μιας γυναίκας που έδωσε τον δικό της αγώνα πριν μερικά χρόνια και βγήκε νικήτρια. Η συνεργάτιδα του δήμου Πύργου κ. Μαρία Φίλη εξιστόρησε τη δική της μάχη με τον καρκίνο του μαστού θέλοντας να δώσει δύναμη σε όσες γυναίκες αγωνίζονται αλλά και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στο πλευρό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας δώρισε 12 μαστογραφίες στις γυναίκες που συμμετείχαν, κατόπιν κλήρωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος