FOLLOW US: facebook twitter

Αγώνας για την παραμονή και ενίσχυση της Μουσειολογίας – Έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο Λάτσειο μετά την αποκάλυψη της «Πρωινής»

Ημερομηνία: 02-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο Λάτσειο μετά την αποκάλυψη της “Πρωινής” περί επίσημης πρότασης παύσης του Πανεπιστημιακού τμήματος της πόλης από την Κοσμητεία
-“Διμέτωπος αγώνας διεκδίκησης σε πανεπιστημιακό και κυβερνητικό επίπεδο” δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου

Η ανάγκη διμέτωπου αγώνα διεκδίκησης, τόσο σε πανεπιστημιακό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, ήταν κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ευρεία σύσκεψη που εκτάκτως συγκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής (30/10) ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μετά τα δυσοίωνα σενάρια που απειλούν τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Μουσειολογίας στην πόλη.

Στην σύσκεψη υπήρξε δυναμική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων (Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Επιμελητήριο Ηλείας, ΤΕΕ Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Φαρμακευτικός σύλλογος, εκπαιδευτικοί, και πολλοί άλλοι) που τόνισαν ομόφωνα την αναγκαιότητα ώστε ο αγώνας για την διατήρηση του Τμήματος Μουσειολογίας – καθώς και την ενίσχυση του – να είναι κοινός και δυναμικός.

Ο κ. Αντωνακόπουλος γνωστοποίησε και τα μηνύματα που έστειλαν οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Νικολακόπουλος και Καλαματιανός.

“Καθοριστικός ο ρόλος της κυβέρνησης”

Ο Δήμαρχος Πύργου επισήμανε ότι καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του σοβαρού αυτού θέματος έχει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι για την επίλυση του απαιτείται πολιτική απόφαση. «Η κατάσταση αυτή ξεκινάει από ένα πανεπιστημιακό λόμπι το οποίο έχει γενικότερη στόχευση την μεταφορά των περιφερειακών τμημάτων. Έτσι, αυτό αφορά και της Αμαλιάδας, και του Αιγίου ακόμα. Σαφώς βέβαια τον καθοριστικό και τελικό λόγο τον έχει η κυβέρνηση. Από αυτήν, ζητάμε ξεκάθαρα τρία πράγματα: Να μην ψηφιστεί ποτέ νόμος για την κατάργηση του τμήματος στον Πύργο. Να προσφερθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις καθηγητών (ΔΕΠ) που θα αφορούν την ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων. Να αυξηθεί η κατά 20% φέτος μειωμένη χρηματοδότηση προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κι αυτά είναι βέβαια θέματα που χρειάζονται πολιτική απόφαση. Εκεί εστιάζουμε στη δίκαιη διεκδίκηση μας. Χωρίς πάντως να αμελούμε και το κομμάτι διεκδίκησης εντός των οργάνων του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Η Τριτοβάθμια εκπαίδευση στον Πύργο, αλλά και γενικότερα περιφερειακά, όπως και στην Αμαλιάδα στην κατάσταση που βρίσκεται απαιτεί αγώνα και δυναμικές παρεμβάσεις για να αντιστραφεί. Και οι κυβερνητικοί βουλευτές, κυρίως, να διεκδικήσουν κι αυτοί μαζί μας, από την κυβέρνηση τις λύσεις που χρειάζονται»,

Ο κ. Αντωνακόπουλος, ήδη μετά τη σύσκεψη, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος συμφώνησε πως η κατάσταση και το πρόβλημα είναι κοινό. Έτσι ώστε να υπάρχει συλλογικότητα και κοινή διεκδίκηση.

Επίσης, ο Δήμαρχος Πύργου επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, όπου του ζήτησε να μπει το θέμα προσεχώς σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι για το οποίο ο Περιφερειάρχης συμφώνησε. Επίσης, συζήτησαν κι έθεσαν το θέμα όπου η Περιφέρεια δίνει κομμάτι χρηματοδότησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οπότε έχει δικαιωματικά και λόγο και ρόλο στις αποφάσεις του.

Από τη σύσκεψη, αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου που θα οργανώσει τη διαδικασία διεκδίκησης στη συνέχεια. Με πρώτο βήμα τη σύνταξη ψηφίσματος που θα φέρει υπογραφές όλων των συμμετεχόντων στη διεκδίκηση, ακόμα κι όσων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη σύσκεψη, κάτι το οποίο θα ζητηθεί και από όλους τους Βουλευτές της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος