FOLLOW US: facebook twitter

Συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου Μαραθιάς και πορεία στο Πρωτοδικείο

Ημερομηνία: 01-02-2024 | Συντάκτης:

– Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Ηλείας

– Ηχηρή παρουσία χθες στην Αμαλιάδα με μηχανοκίνητη πορεία από τον Πύργο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με νέα κινητοποίηση και προσωρινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών στον κόμβο της Μαραθιάς κλιμάκωσαν χθες τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι συμμετείχαν παράλληλα και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Στο πλευρό τους αντίστοιχα βρέθηκαν συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα τους δικηγόροι και φορείς που συμμετείχαν νωρίτερα στην διαμαρτυρία του Πρωτοδικείου.

Ξεκινώντας με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, οι αγρότες του Πύργου ενώθηκαν με αυτούς της Αμαλιάδας στον Καρδαμά και στη συνέχεια έφτασαν με μηχανοκίνητη πορεία ως το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Εκεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό συμπαράστασης και στη συνέχεια όλοι μαζί έκαναν πορεία στο κέντρο της Αμαλιάδας και κατέληξαν στον κόμβο της Μαραθιάς.

Ακολούθησε προσωρινός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών, με τρακτέρ και πανό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους με την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ζητώντας να θεσπιστεί μια σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν οικονομικά τους μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες.

Θ. Βομπίρης: «Θα είμαστε συνέχεια στον δρόμο»

Όπως δήλωσε ο Θανάσης Βομπίρης, οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα συνεχιστούν εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την πολιτική της.

«Σήμερα δείξαμε ότι μπορούμε μαζί όλος ο λαός να απαντήσει στα μέτρα της κυβέρνησης που είτε ξεκληρίζει τους αγρότες είτε κλείνει νοσοκομεία και πανεπιστήμια και τα κάνει ιδιωτικά είτε κλείνει πρωτοδικεία. Να το ξέρουν ότι είμαστε δυνατοί, μια γροθιά, και θα απαντήσουμε στα μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ούτε μας πτοούν τα δικαστήρια ούτε τα ΜΑΤ ούτε τίποτα. Όταν ο λαός θέλει, μπορεί όλα να τα ανατρέψει και θα το κάνουμε. Θα τους ζορίσουμε, θα τους στριμώξουμε και θα κερδίσουμε. Εμείς θέλουμε απλά να ζούμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας από την παραγωγή μας. Θα αποφασίσουμε δημοκρατικά για τις επόμενες κινήσεις. Θα είμαστε συνέχεια στον δρόμο, όπως συμπαρασταθήκαμε στον αγώνα για το Πρωτοδικείο και θα είμαστε στην απεργία των οικοδόμων στον Πύργο. Αναπλήρωση του εισοδήματος για τις χαμένες παραγωγές σε πληθώρα προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και ορισμός πλαφόν στα 0,07 ευρώ/ κιλοβατώρα, είναι μερικά μόνο από τα βασικά αιτήματα των αγροτών», τόνισε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραγωγός και μέλος της ΟΑΣΗ, δήλωσε:

«Σήμερα κάναμε μια δυναμική κινητοποίηση μέσα στην Αμαλιάδα και προσπαθούμε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο, για αυτό και μαζευτήκαμε στο μπλόκο της Μαραθιάς. Τα προβλήματα που έχουμε όλοι, όχι μόνο οι αγρότες, είναι πάρα πολλά. Το κόστος στα λιπάσματα, το πετρέλαιο έχει ακριβύνει, τα προϊόντα μάς τα παίρνουν τζάμπα, το σούπερ μάρκετ στα ύψη. Καλούμε όλο τον κόσμο της Ηλείας να έρθει στα μπλόκα να δυναμώσουμε, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε κάτι για την επιβίωσή μας».

Σύντομο χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυναν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος τόνισε πως ο δικηγορικός κόσμος συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Φώτης Νικολόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των παραγωγών, ο πρόεδρος της ΔΚ Αμαλιάδας, και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος