FOLLOW US: facebook twitter

Έφτασε το μαύρο κουτί των αυτοκινήτων και φέρνει αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο!

Ημερομηνία: 01-02-2024 | Συντάκτης:

Ο κύβος ερρίφθη! Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αποφάσισε και το «μαύρο κουτί» που θα καταγράφει τα πάντα, από το προσεχές καλοκαίρι θα τοποθετείται σε όλα τα νέα αυτοκίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2024, όλα τα αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι εξοπλισμένα με το Event Data Recorder (EDR). Αυτό είναι το γνωστό μας «μαύρο κουτί» που οι περισσότεροι το έχουμε μάθει από την εφαρμογή του στα αεροπλάνα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα γνωρίζουν τα πάντα!

Το EDR θα εφαρμόζεται στα επιβατικά αυτοκίνητα, καθώς επίσης και στα pick-up, αλλά και στα ελαφρά φορτηγά βάρους έως και 3.5 τόνων. Η συσκευή θα καταγράφει και φυσικά θα αποθηκεύει εξαιρετικά χρήσιμα δεδομένα, όπως η ταχύτητα, το φρενάρισμα, η θέση και η κλίση του αυτοκινήτου, μαζί με τα στοιχεία λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας. Επιπλέον, και εξίσου σημαντικό είναι πως σε περίπτωση ανάγκης θα μπορεί να θέσει σε λειτουργία το eCall.

Η σημαντικότητα του μαύρου κουτιού, είναι τεράστια για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού μέσω του EDR θα είναι σε θέση να αποσαφηνίζουν την υπαιτιότητα και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο έγινε ένα ατύχημα. Έτσι ο φάκελος της ζημιάς θα ξεκαθαρίζει πολύ πιο γρήγορα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως με το πλήθος των δεδομένων που θα καταγράφει το μαύρο κουτί, θα δίνει εξαιρετικά στοιχεία και σε πραγματικό χρόνο στους οργανισμούς οδικής ασφάλειας που εξελίσσουν τα συστήματα ασφαλείας. Έτσι θα μπορούν οι ερευνητές να ξέρουν επακριβώς πως λειτούργησε ένα σύστημα ασφάλειας και όπου απαιτείται να προβαίνουν στις ανάλογες βελτιώσεις.

Δεν θα μπορεί να παρέμβει ουδείς στο EDR

Σύμφωνα με ότι έχει γίνει γνωστό έως και τώρα, το EDR θα τοποθετείται στη μονάδα ελέγχου του αερόσακου. Η πρόσβαση σε αυτό δεν θα είναι εφικτή, άρα ουδείς θα μπορεί να παρέμβει, ενώ σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορεί να βγει εκτός λειτουργίας. Η καταγραφή θα ξεκινάει μόλις ανιχνεύσει ανύψωση του καπό, ενεργοποίηση των αερόσακων ή των εντατήρων ζωνών, ή αλλαγή ταχύτητας κατά το διαμήκη/εγκάρσιο άξονα, μεγαλύτερη των 8 χλμ./ώρα, σε διάστημα 0,15 δλ.

Οι πληροφορίες που καταγράφονται 5 δλ. πριν και 3 δλ. μετά το ατύχημα, υπόκεινται στους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτό σημαίνει πως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η ταυτότητα του οδηγού δεν θα καταγράφεται από το σύστημα.

Η συσκευή λειτουργεί σε σύστημα κλειστού βρόγχου και τα δεδομένα συλλέγονται ανώνυμα, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα βρεθούν σε λάθος χέρια. Για τον ίδιο λόγο, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του αριθμού αναγνώρισης του οχήματος (VIN) δεν αποθηκεύονται. Η λήψη των πληροφοριών μπορεί να γίνει μέσω της διεπαφής OBD. Αν τώρα λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης η θύρα έχει καταστραφεί, τα δεδομένα μπορούν να τα ανακτήσουν οι αρχές απευθείας από το μαύρο κουτί.

Πηγή: nextdeal.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος