FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Σεφερλής: “Το δούλεμα καλά κρατεί!!”

Ημερομηνία: 17-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

     seferlis-giannis

Από την συνέντευξη των κυβερνητικών παραγόντων το μεσημέρι του Σαββάτου διαβάζουμε ‘’Δεν αναδεικνύεται και δεν έχει καλυφθεί επαρκώς από τα ΜΜΕ, ότι η ΔΕΗ μείωσε κατά 15% τα τιμολόγια της. Αυτό το μέτρο από μόνο του για την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών μας εξισορροπεί το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών ’.

     Τα ψέματα και οι  αστείες τοποθετήσεις  των κυβερνητικών  παραγόντων ,  που ομιλούν και γράφουν χωρίς ίχνος ντροπής σαν να απευθύνονται σε ιθαγενείς, δεν έχουν τέλος.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

    H ΔΕΗ κάνει ταυτόχρονα  δύο πράγματα . Αφενός με τη μείωση 15% των τιμολογίων προσπαθεί  να κρατήσει τους καλοπληρωτές, αφετέρου με το “μπλόκο” στην ελεύθερη μετακίνηση όσων χρωστούν, αποσκοπεί στο να κρατήσει και τους “κακοπληρωτές” που εξυπηρετούν όμως το διακανονισμό. Δεν είναι τυχαίο, ότι δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την απόφαση Σκουρλέτη για απαγόρευση της αλλαγής παρόχου σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τη ΔΕΗ. Το 15% μείωση τα τιμολόγια της γίνεται , όχι βέβαια από φιλολαϊκή πολιτική αλλά για να μπορέσει η επιχείρηση να σταματήσει  την αυξανόμενη κάθε μήνα “αιμορραγία” του πελατολογίου της, προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μειώνοντας κατά 15% τα τιμολόγια για τους συνεπείς καταναλωτές , ελπίζει τουλάχιστον να “φρενάρει” την αλματώδη αύξηση του μεριδίου των ανταγωνιστών της, που τρέχει με ρυθμό 1% το μήνα .Στην καλύτερη περίπτωση, προσδοκά- γιατί όχι- κάποιοι να επιστρέψουν πίσω.

Εκτός από την ΔΕΗ Α.Ε., άλλες 50 περίπου εταιρίες έχουν λάβει άδεια Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας

Άλλες αλήθειες, μείωση μικρότερη του 10%

    Σε κάθε λογαριασμό που παίρνει στα χέρια του ο καταναλωτής, μόνο το 50% αφορά τη τιμή της ενέργειας (αφού το υπόλοιπο περιλαμβάνει άλλες χρεώσεις).

Από εκεί και πέρα, αναλύοντας αυτή την ίδια τη μείωση του 15% στο ρεύμα, γίνεται σαφές ότι επί του συνολικού λογαριασμό, μιλάμε για ένα όφελος κάτω του 8 με 10%.

Ποιος έχανε από τη διατήρηση των τιμολογίων στα σημερινά επίπεδα; Προφανώς οι καταναλωτές.

Ποιος ωφελείται; Αφενός η ΔΕΗ, και αφετέρου οι ιδιώτες προμηθευτές που την ανταγωνίζονται, και οι οποίοι θα συνεχίσουν να της αποσπούν πελάτες καθώς διαθέτουν ήδη χαμηλότερα τιμολόγια στην αγορά, και όσο η ΔΕΗ δεν κατεβάζει τις τιμές, το δικό τους μερίδιο θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Η ΔΕΗ παραμένει ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να αλλάξουμε  προμηθευτή, αλλά σε περίπτωση βλάβης  ή  διακοπής ρεύματος θα έχουμε να κάνουμε με  την ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι  σε καμία περίπτωση δεν γλιτώνουμε το πρόσφατο «χαράτσι» αν αλλάξουμε Προμηθευτή, καθώς αυτό δεν συνδέεται με την ΔΕΗ ή την κατανάλωση ρεύματος, αλλά με υπουργική απόφαση που αφορά οποιαδήποτε ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια.

Σχετικά με το ιστορικό παρόχων  ηλεκτρικού ρεύματος επισημαίνουμε ότι

Το  2011 έκλεισαν 2 εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και το 2012 άλλη μια.
Σήμερα υπάρχει  μεγάλη δυσκολία στους καταναλωτές να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, και  διογκώνονται  οι οφειλές στην ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς
Οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς  μέσα στην κρίση.

     Για πραγματική ανακούφιση σήμερα που πλήττονται τα φτωχομεσαία στρώματα  από την φορολεηλασία και μακρόχρονη ανεργία πρέπει οι άνεργοι οι πολύτεκνες οικογένειες να καταβάλουν  μειωμένα τιμολόγια στην ΔΕΗ.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες, και η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε αποδεδειγμένα άνεργο.

Γιάννης Σεφερλής, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος