Σε τροχιά κύρωσης οι δασικοί χάρτες της Ηλείας-Προχωρούν οι αντιρρήσεις, εκκρεμούν οι εκχερσωμένες
Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
«Αγώνα δρόμου» για να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, κάνουν πλέον οι δασικές υπηρεσίες της Ηλείας, καθώς οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων προχωρούν τις σχετικές αιτήσεις με γοργό ρυθμό.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 αντιρρήσεις εβδομαδιαίως, κάτι που σημαίνει ότι ως το τέλος του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ενσωματωθούν οι αποφάσεις στους δασικούς χάρτες, απεγκλωβίζοντας δεκάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων.
Μετά και την αυτόματη ενσωμάτωση διοικητικών αποφάσεων αλλά και τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος των δασωμένων αγρών (δηλαδή εκτάσεων Α/Δ), η μοναδική αλλά σημαντική εκκρεμότητα είναι η διευθέτηση των εκχερσωμένων και καταπατημένων εκτάσεων (Δ/Α).
Υπενθυμίζεται πως είχε αποφασιστεί η δυνατότητα εξαγοράς αυτών των εκτάσεων από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους, όμως το Συμβούλιο της Επικρατείς μπλόκαρε την εξαγορά τους, κρίνοντάς την αντισυνταγματική μετά από σχετική προσφυγή. Την προσφυγή στο ΣτΕ είχαν καταθέσει η ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο). Η αρχική συζήτηση είχε γίνει από το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα έναντι τιμήματος να γίνεται εξαγορά δασικών εκτάσεων ή χρήσης και να καλλιεργούνται. Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Στην Ηλεία το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σημαντικό, αφού υπολογίζεται ότι αφορά πάνω από 300.000 στρέμματα.
Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος παρέλαβε μελέτη, η οποία αποτυπώνει ανά περιφερειακή ενότητα το μερίδιο που έχουν οι καλλιεργούμενες, εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις στην αγροτική οικονομία. Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και παρουσιάζει τα ετήσια έσοδα από την αγροτική παραγωγή επί εκχερσωμένων εκτάσεων ανά περιφερειακή ενότητα και παραγωγική δραστηριότητα. Στόχος του υπουργείου είναι να διαπιστώσει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της μελέτης, προκειμένου να θεμελιώσει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον από τη διατήρηση της χρήσης των εκτάσεων αυτών. Η καταβολή αντιτίμου και η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας προγενέστερο του 2000 φαίνεται να αποτελούν τις κύριες προϋποθέσεις νομιμοποίησης της αλλαγής χρήσης.