FOLLOW US: facebook twitter

Σε εξέλιξη έως και χθες το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορυφή!

Ημερομηνία: 28-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον
Τιτάνια μάχη σχεδόν ένα 24ωρο από τις  πυροσβεστικές δυνάμεις για την οριοθέτηση της φωτιάς
-Στάχτη δεκάδες στρέμματα αναγεννημένης δασικής έκτασης χαλεπίου πεύκης

Σε εξέλιξη  αλλά οριοθετημένη, ήταν έως και χθες αργά το απόγευμα, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε  από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας με δύο διαφορετικές εστίες, σε δασική και δύσβατη περιοχή στην Κορυφή του δήμου Πύργου. Η πυρκαγιά έκαιγε ακατάπαυστα  όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη αλλά και χθες ως το βράδυ αν και με το πρώτο φως της μέρας, Δευτέρα χαράματα και γαι ένα σχεδον 24ωρο, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής άρχισαν να δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες .

Η φωτιά κινούταν σε  δύο μέτωπα τη νύχτα, το πρώτο ανατολικά προς το χωριό Κορυφή που ήταν και το μεγαλύτερο αρχικά και το δεύτερο δυτικά που είναι μέσα σε χαράδρα, γι αυτό και δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και σπίτια. Ακριβείς εκτιμήσεις για την καμένη δασική έκταση δεν υπάρχουν προς το παρόν, ωστόσο ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας που ήταν παρών στη φωτιά για πολλές ώρες και γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, τόνισε πως σε πρώτη φάση εκτιμά ότι το πρώτο 8ωρο, είχαν καεί τουλάχιστον 70 στρέμματα αναγεννημένου δάσους χαλεπίου πεύκης και σίγουρα μετά τον πλήρη έλεγχο της φωτιάς η καμένη έκταση θα έχει διαφοροποιηθεί και θα είναι πολύ μεγαλύτερη ίσως και διπλάσια όπως αναφέρουν πηγές της Π.Υ.

fwtia

Από την πρώτη στιγμή της ολονύχτιας κατάσβεσης, επιχειρούσαν στο σημείο και σε μια χαράδρα, γεγονός που δυσκόλεψε πολύ τους πυροσβέστες, 50 πυροσβέστες από τον Πύργου και τα κλιμάκια Ολυμπίας και Κρεστένων με 23 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, ενώ γύρω στις 11 το πρωί υπήρξε επιπλέον ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων όπου οι άνδρες της Π.Υ έφτασαν τους 100! Επίσης στην κατάσβεση συμμετείχαν όλα τα μέσα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου και της ΠΕ Ηλείας , προσωπικό, μηχανήματα, υδροφόρες αλλά και κάτοικοι της γύρω περιοχής με ότι μέσα διέθεταν προκειμένου να μην εξαπλωθεί κι άλλο η φωτιά.

Στη μάχη βεβαίως μπήκαν νωρίς και τα εναέρια μέσα με τρία καναντέρ- στην πορεία το ένα σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε βλάβη και αντικαταστάθηκε-  ενώ επιστρατεύτηκε και το ελικόπτερο Έρικσον από την Ανδραβίδα., η παρέμβαση του οποίου ήταν καθοριστική με μεγάλες ρίψεις νερού.  Το ευτύχημα ωστόσο ήταν ότι οι άνεμοι που έπνεαν δεν ήταν τόσο πολύ ισχυροί και έτσι δεν δόθηκε φυσική ώθηση στην φωτιά.

Στον τόπο της φωτιάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Γιώργος Πουρναράς, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, ο  διοικητής  της Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος  και επίσης ο  διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, καθώς και ο δασάρχης Πύργου κ.Παναγιώτης Λάττας.

Όπως τόνισε ο δασάρχης Πύργου μιλώντας στην Πρωινή , δυστυχώς πρόκειται για πλήρως αναγεννημένη δασική έκταση που είχε καεί και πάλι το 2007 και το γεγονός αυτό είναι πολύ θλιβερό, γιατί τα ανθρώπινα λάθη δεν επιτρέπουν στη φύση να αναγεννηθεί και να κάνει τη δική της δουλειά. «Προσωπικά εκτιμώ- τόνισε ο κ. Λάττας- ότι οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές μπαίνουν  από ανθρώπινο χέρι και πιθανόν από παραλείψεις και λανθασμένη διαχείριση των τοπικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον και η φύση απαιτεί το σεβασμό μας και σωστή διαχείριση και βεβαίως πρέπει να έχει την έγνοια όλων μας. Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι οι πολίτες όταν αντιληφθούν πυρκαγιά κατευθείαν να ειδοποιούν την πυροσβεστική και τους προέδρους των κοινοτήτων, όλοι έχουμε ένα κινητό μαζί μας, για να μπορούμε να προλαβαίνουμε τα χειρότερα. Αν από αδιαφορία αφήσουμε την φωτιά να εξελιχθεί, την χάσαμε. Περισσότερη λοιπόν έγνοια από όλους μας για να σώσουμε τα δάση μας και τις περιουσίες του κόσμου».

Υποψίες για εμπρησμό;

Τέλος να σημειώσουμε ότι αν και προηγείται η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς, δεν αποκλείεται το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από σήμερα, να εξετάσει το ενδεχόμενο εμπρησμού όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι προβληματίζει τις πυροσβεστικές αρχές το ότι η πυρκαγιά την Κορυφή είχε δύο εστίες και οι φλόγες εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος