FOLLOW US: facebook twitter

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης & συνέντευξη από ΕΛΜΕ Ηλείας: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα»

Ημερομηνία: 28-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Την ανάγκη απόσυρσης του «αντιλαϊκού» και «αντιεκπαιδευτικού» νομοσχεδίου για το δημόσιο σχολείο – όπως το χαρακτήρισαν- που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, εξέφρασαν χθες τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολούθως συνέντευξη τύπου όπου ανέλυσαν τους λόγους της αντίδρασης τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρύφωνας Αθανασόπουλος, το υπουργείο Παιδείας, κατακαλόκαιρο κατέθεσε με κλειστά σχολεία ένα νομοσχέδιο με αντιλαϊκό χαρακτήρα, σε μια περίοδο που ο κλάδος τους δεν μπορεί να αντιδράσει. «Το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκει να μετατρέψει το σχολείο σε επιχείρηση, που θα αναζητεί χρήματα από γονείς, από ιδιώτες, αλλά και από χορηγούς για να λειτουργήσει. Είναι ένα νομοσχέδιο που κατηγοριοποιεί τα σχολεία σε «καλά» και σε «κακά», σε «πλούσια» και «φτωχά». Που δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, διαφορετικά σχολικά βιβλία. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας με τις εφήμερες δεξιότητες, για να βγαίνουν από όλο και πιο μικρή ηλικία στην αγορά εργασίας. Είναι ένα νομοσχέδιο που θέλει τον εκπαιδευτικό φοβισμένο με τον βούρδουλα του ασφυκτικού και αντιδραστικού ελέγχου, να παρακαλεί χορηγούς για λίγα ψίχουλα και να μην απαιτεί τα στοιχειώδη για τη μόρφωση των παιδιών μας. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να μείνει στα χαρτιά» είπε και επισήμανε ότι είναι ανάγκη όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και στήριξη, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια και εξοπλισμό ώστε να μη βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη για να μορφωθεί το παιδί του. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό γίνεται για το καλό μας. Εμάς που ξέρουμε τα πράγματα δε μπορούν να μας ξεγελάσουν. Να σας θυμίσω το περιστατικό των φοιτητών της σχολής του Πύργου, οι οποίοι είναι μετέωροι δυο τρία χρόνια τώρα, δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο και δεν ενδιαφέρεται κανένας και αυτά για λίγα ψίχουλα για να μη διοριστούν δυο τρεις καθηγητές. Έτσι δε πάμε πουθενά».

Ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Φωτεινόπουλος επισήμανε ότι οι θέσεις των εκπαιδευτικών είναι γνωστές ωστόσο ο ίδιος τη στιγμή που το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή προς ψήφιση δεν μπορεί να κάνει κάτι. Τόνισε ωστόσο, ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο έχει και πολλά θετικά όπως οι σύμβουλοι που ξαναδημιουργούνται. «Το ζήτημα της αξιολόγησης μας έχει απασχολήσει πολλά χρόνια. Η δική μου άποψη και όταν ήμουν καθηγητής ήταν ότι πρέπει οι καθηγητές να προτείνουν ένα τρόπο αξιολόγησης, θεωρώ όμως ότι σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση πρέπει να γίνει στα σχολεία».

«Διεκδικούμε ολόπλευρη μόρφωση»

Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυδίκη Παυλοπούλου, επισήμανε ότι η τακτική της κυβέρνησης να προωθεί αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» όταν τα σχολεία είναι κλειστά είναι προσφιλής και στην ουσία κρύβονται πίσω από τον όρο αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου. «Εμείς είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο και για αυτό λέμε ότι αυτός ο νόμος δε δέχεται επιδιόρθωση και το υπουργεί πρέπει να τον πάρει πίσω. Εάν πραγματικά ήθελε το υπουργείο την αναβάθμιση ου δημοσίου σχολείου θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτό που ζητάμε χρόνια ως κλάδος, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τα δημόσια σχολεία, να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, να εξασφαλίσει κτιριακές εγκαταστάσεις, να εξοπλίσει κάθε αίθουσα με τον απαραίτητο εξοπλισμό, να προωθήσει πρόγραμμα εκπαιδευτικά τα οποία θα συνδυάζονται με τα αντίστοιχα βιβλία που θα καλύπτουν τις απαραίτητες ανάγκες των παιδιών για ολόπλευρη μόρφωση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους».

Το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ελισάβετ Μπίσα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο μέσα στο γενικότερο πλαίσιο πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση. «Μια πολιτική καθαρά αυταρχική, αντιδημοκρατική η οποία βάλει εναντίον δημοσίων αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία. Είναι γεγονός ότι γενικά η πολιτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων ετών σε σχέση με την παιδεία είναι αχαρακτήριστη, τα ελληνικά δημόσια σχολεία λειτουργούν πολύ καλά σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν μόνο και μόνο γιατί στηρίζονται στους Έλληνες εκπαιδευτικούς οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αυτό που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση, να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρολό του σχολείου, να απαξιώσει ακόμα περισσότερο το ρολό των εκπαιδευτικών. Δε θα επιτρέψουμε εμείς ως εκπαιδευτική κοινότητα να γίνει».

Βασίλης Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός: «Απαράδεκτη η ρύθμιση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής»

«Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού και η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι 30.000 παιδιά θα μείνουν εκτός ΑΕΙ» τόνισε ο Βασίλης Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι πανελλαδικές είναι κατατακτήριες εξετάσεις και όχι εξετάσεις που αποδεικνύουν τη γνώση. «Άρα ως εκ τούτου δεν υπάρχει βάση. Αυτό που πιπιλάνε κάθε μέρα στα κανάλια εδώ και πολλά χρόνια, πως τα παιδιά μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς, ή γιατί δεν υπάρχει βάση του 10, αυτό δεν είναι εξετάσεις απόδειξης γνώσης, όπως κάνεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια στο τέλος που γράφουν εξετάσεις και αν γράψει κάτω από 10 μένει. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Δεν είναι αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι βγαίνουν πολλοί στα πανεπιστήμια και εμείς δε τους θέλουμε, ούτως ή άλλως αυτή είναι η κυβέρνηση που πέρυσι πολλαπλασίασε κατά 300.000 τους φοιτητές του αποφοίτους ελληνικών πανεπιστήμιων, όταν με ένα άρθρο μια νύχτα έκανε όλα τα 3ετη κολέγια ισότιμα με τις 4ετής και 5ετής ελληνικές σχολές και ως εκ τούτου από το μηδέν δημιούργησε 300χιλ νέους αποφοίτους. Άρα και αυτοί οι 30 χιλ. μαθητές μπορούν να σπουδάσουν σε ένα ιδιωτικό κολέγιο και από πέρυσι μάλιστα και κάποια από αυτά εξ αποστάσεως. Έχουν φτάσει δε σε τέτοιο επίπεδο που κάποια από τα κολέγια αυτά, διαφημίζουν ότι δέχονται και αποφοίτους ΙΕΚ στους οποίους με δυο χρόνια μπορούν να δώσουν πτυχίο ισότιμο ελληνικού πανεπιστημίου. Αυτό θα πρέπει να παλέψουμε μαζί με τους γονείς και τα παιδιά, και όλοι μαζί από το Σεπτέμβρη να ρίξουμε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος