FOLLOW US: facebook twitter

Σε απόγνωση λόγω εξισωτικής

Ημερομηνία: 04-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

-Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι του Τραγανού για τη μη καταβολή της αποζημίωσης από το ΥΠΑΑΤ

-Κάνουν λόγο για επιλεκτικές πληρωμές και για απουσία απαντήσεων

-Επιστολή από Βασιλόπουλο για επίλυση του προβλήματος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Απαντήσεις για τη μη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ζητούν κτηνοτρόφοι του Τραγανού, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει διακρίσεις και πληρώνει επιλεκτικά μια μικρή μερίδα δικαιούχων, αφήνοντας απλήρωτους τους περισσότερους. Το θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρή Βασιλόπουλου, καθώς οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση καθότι τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός τους.

Όπως τόνισαν οι περισσότεροι κατά τη συζήτησή τους με τον κ. Βασιλόπουλο, υπέβαλαν κανονικά την αίτηση ΟΣΔΕ και πριν από μερικές ημέρες είδαν… μηδέν ευρώ στους λογαριασμούς τους. Παράλληλα, επισήμαναν πως μια μερίδα συναδέλφων τους στην περιοχή έλαβαν την εξισωτική και για αυτό εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

«Εμείς παίρναμε κανονικά εξισωτική και φέτος δεν πήραμε. Μας την έκοψαν χωρίς να μας πουν το γιατί. Κάποιοι άλλοι στο χωριό όμως την πήραν. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ρωτάμε στην Ένωση και μας λένε ότι δεν ξέρουν. Εμείς όμως έχουμε πληρώσει κάποια χρήματα για τα χωράφια και τώρα πρέπει να εξοφλήσουμε. Κάναμε κανονικά το ΟΣΔΕ κανονικά. Πρέπει ο υπουργός να βγει να μας πει τι έχει γίνει. Ή θα τα κόψει σε όλους ή σε κανέναν, όχι να κάνουν διακρίσεις. Εμείς ζητάμε, για φέτος τουλάχιστον, να μας πληρώσουν γιατί χρωστάμε λεφτά. Έχουμε πάρει ζωοτροφές, λιπάσματα και άλλα εφόδια για τα κοπάδια και πρέπει να τα πληρώσουμε. Τι θα τους πούμε; Ότι δεν μας πλήρωσαν άρα δεν τους πληρώνουμε κι εμείς; Τώρα πρέπει να βρούμε τα διπλά, εκείνα που δώσαμε και εκείνα που χάσαμε», τόνισε ο κτηνοτρόφος Ανδρέας Φλίγκος από το Τραγανό, ζητώντας άμεση λύση.

«Έχουμε χρεωθεί και υπολογίζουμε σε αυτά τα λεφτά»

Ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος εξέφρασε την ενόχλησή του κάνοντας λόγο για περίεργες διακρίσεις από το υπουργείο στις πληρωμές.

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί κόψανε την εξισωτική. Ορισμένοι τα πήρανε, ορισμένοι όχι. Δεν ξέρω τι γίνεται. Το πάνε δηλαδή κομματικά και ξεχωρίζουν… Τα προβλήματά μας είναι πάρα πολλά. Κανένας δεν δίνει απολογία για το τι γίνεται. Δεν μας είχαν πει ξεκάθαρα ότι θα κοπούν οι εξισωτικές και εμείς τώρα περιμέναμε γιατί είχαμε κανονίσει τις δουλειές μας και να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε φως. Παλιά είχαμε το βιβλιάριο και ξέραμε τι γίνεται, το καταργήσανε και τώρα είμαστε χαμένοι. Δεν είναι δίκαιο», επισήμανε.

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Κότσανης δήλωσε πως δεν έχει δοθεί καμία επίσημη και καθαρή απάντηση, η οποία να αιτιολογεί τις επιλεκτικές πληρωμές.

«Δεν πήραμε εξισωτική και έχει γίνει διαχωρισμός στους κτηνοτρόφους. Μερικοί έχουν πάρει και μερικοί δεν έχουν πάρει. Δεν μας έχουν πει τον λόγο που έγινε αυτό. Απλώς στις πληρωμές δεν είμαστε μέσα, ενώ μερικοί ήταν. Εμείς ζητάμε να καταβληθεί η εξισωτική, γιατί έχουμε κάνει προγραμματισμό στις υποχρεώσεις με βάση αυτά τα λεφτά. Αν δεν τα πάρουμε, θα είμαστε χρεωμένοι», τόνισε.

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Φλίγκος, εμφανώς δυσαρεστημένος, δήλωσε πως αυτό που συμβαίνει με την καταβολή της εξισωτικής είναι ανεξήγητο και πρέπει να δοθούν καθαρές απαντήσεις.

«Δεν πήραμε εξισωτική ούτε με τη δεύτερη πληρωμή. Ενώ κάποιοι πεδινοί την πήραν, εμείς όχι. Όταν κάναμε την αίτηση ΟΣΔΕ τον Μάη μήνα, δεν μας ενημέρωσε κάποιος ότι θα “κοπεί” η εξισωτική αποζημίωση. Τι έγιναν αυτά τα λεφτά; Είχε “κοπεί” κάποιο κονδύλι. Εμείς δεν πήραμε λεφτά, πού πήγαν; Εμάς γιατί μας ξεχώρισαν και μας άφησαν απέξω; Δεν είναι ότι τα έδωσαν τα λεφτά στους ορεινούς ή τους τα πλήρωσαν διπλά. Θέλουμε να μάθουμε γιατί μείναμε απλήρωτοι και ενώ είμαστε επάνω στην παραγωγή, που τα ζωντανά θέλουν να φάνε και θέλουμε να πληρώσουμε τριφύλια και σανούς στους αγρότες, γιατί και εμείς έχουμε βάλει κάποιο χρέος και υπολογίζουμε σε αυτά τα λεφτά. ΚΙ έρχεται τώρα η κυβέρνηση, επάνω στη φουλ παραγωγή, και μας γονατίζει με το να μας κόψει αυτά τα χρήματα. Θα αρχίσουν να ψοφάνε τα πρόβατά μας. Μας έχουν φτάσει σε απελπισία. Στο τέλος θα τα πουλήσουμε και θα μείνουμε με το ΚΕΑ», υπογράμμισε.

Aπό την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων από τις πεδινές περιοχές της Ηλείας  δεν έλαβε την εξισωτική αποζημίωση έπειτα και από τις σχετικές διορθώσεις που έγιναν, διότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «δεν καταβάλλεται εξισωτική αποζημίωση σε όσους έχουν έδρα πεδινές περιοχές, δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή άσχετα με την περιοχή που έλαβαν κατανομή βοσκοτόπων».

Δεδομένου ότι φέτος  άλλαξε ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων και για αυτό παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα και αδικίες με τις εξισωτικές αποζημιώσεις  στους πεδινούς κτηνοτρόφους, όπως τονίστηκε στην συνάντηση, ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη το υπουργείο να επανεξετάσει το μέτρο ώστε να μοιράζονται εξίσου τα χρήματα στους δικαιούχους. 

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του αντιπεριφερειάρχες από άλλες περιφέρειες της χώρας από κοινού θα διεκδικήσουν την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης και στις κατηγορίες των κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν

 «Όφειλε το υπουργείο και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ  από την αρχή της παραγωγικής χρονιάς να  είχε ενημερώσει  για το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης το πλαίσιο των δικαιούχων κτηνοτρόφων.  Αυτό είναι άδικο για τον κτηνοτρόφο που διατηρεί ζώα σε πεδινή περιοχή και δεν συμπεριλαμβάνεται στην πληρωμή,  θα ζητήσουμε με τους συναδέλφους μου  αντιπεριφερειάρχες από άλλες περιφέρειες της χώρας από το υπουργείο να βρεθεί τρόπος  πληρωμής για όλους τους κτηνοτρόφους. Και αυτό θα γίνει άμεσα την προσεχή εβδομάδα που θα συναντηθούμε στο υπουργείο και θα ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους  μας για τις προθέσεις που υπάρχουν…»      δήλωσε


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος