FOLLOW US: facebook twitter

Υπόμνημα Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις στους καστανοπαραγωγούς

Ημερομηνία: 04-01-2023 | Συντάκτης:

Υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντάαπέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί  από τις εκτεταμένες ζημιές που έχει προκαλέσει στην παραγωγή  η μόλυνση από τον μύκητα της φαιάς σήψης κάστανου  στους ορεινούς όγκους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Σε  συναντήσεις που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης με καστανοπαραγωγούς από την Ηλεία και την Αχαΐα εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη με τη φαιά σήψη γιατί δε μπορεί κανείς να διακρίνει το πρόβλημα πριν φτάσει στην αποφλοίωση του καρπού, γεγονός που καθιστά το προϊόν μη εμπορεύσιμο. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί  προκύπτει  σημαντικά μειωμένη η  διάθεση του προϊόντος και πτώση της τιμής με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να ξεπερνά το 70%. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι οι ζημιές αυτές, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ γι αυτό θα πρέπει το υπουργείο  να  εξαντλήσει   κάθε δυνατότητα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει  ώστε να καλυφθεί,  όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από την απώλεια στο εισόδημα των καστανοπαραγωγών. Ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το σημαντικότερο πρόβλημα που παρατηρήθηκε κατά τη συγκομιδή του κάστανου ήταν η προσβολή από το μύκητα  που προκαλεί την ασθένεια της σήψης και καθιστά τους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Αυτό είχε ως συνέπεια τη σημαντικά μειωμένη διάθεση του προϊόντος και πτώση της τιμής με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να ξεπερνά το 70%. Το υπουργείο οφείλει να δει το ζήτημα με το ανάλογο ενδιαφέρον και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί στους ορεινούς όγκους της Περιφέρειάς μας.» 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος