FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο για Οικολογικό Χωριό στη λίμνη Πηνειού

Πρόταση για παραχώρηση και αξιοποίηση των εκτάσεων από τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Οικολογικό χωριό στη λίμνη Πηνειού θέλει να δημιουργήσει ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας, προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στις παραλίμνιες εκτάσεις και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της περιοχής.

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής προβλέπει την κατασκευή διεθνούς κέντρου κωπηλασίας, περιμετρικού παραλίμνιου δρόμου και δικτύου ηλεκτροφωτισμού περιμετρικά της λίμνης και τη χωροθέτηση κατασκευής κτιριακών υποδομών για την εγκατάσταση και τη λειτουργία σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας του αλιεύματος της λίμνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, στη λίμνη σήμερα αναπτύσσονται με αφθονία διάφορα είδη ψαριού, με σημαντικότερο το ψάρι γουλιανός, το οποίο αναπτύσσει μέγεθος έως τρία μέτρα και μέγιστο βάρος 300 κιλά και θεωρείται περιζήτητο στη διατροφική αλυσίδα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Εκτός από τον γουλιανό, στη λίμνη αναπτύσσονται επίσης το χέλι και ο κυπρίνος. Επιθυμία του δήμου είναι να συγκροτηθεί ομάδα νέων ψαράδων για την αξιοποίηση του αλιεύματος της λίμνης.

Το εγχείρημα του δήμου προβλέπει επίσης τη χωροθέτηση μονάδας εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού, καθώς με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, το νερό της λίμνης είναι κατάλληλο για εμφιάλωση και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό πόρο για τον Δήμο. Παράλληλα, προβλέπεται η χωροθέτηση και η λειτουργία μονάδας εκμετάλλευσης των αδρανών της λίμνης και ειδικότερα του υλικού της ποταμίσιας κροκάλας, δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο και η αξιοποίηση μελέτης αποκατάστασης και ενίσχυσης της βλάστησης στο σύνολο του οικοσυστήματος της λίμνης, που έχει εκπονηθεί από το 1990 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και η εκπόνηση χωροταξικής μελέτης που θα επιτρέπει μεταξύ άλλων και τη απρόσκοπτη συνέχιση της βόσκησης χωρίς να κάποια δραστηριότητα να αναιρεί την άλλη.

Για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πλάνο, ο δήμος θα υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί δωρεάν και για 40 χρόνια στον δήμο -βάσει του Νόμου 4061/12- η παραλίμνια έκταση που βρίσκεται στη χωρική του αρμοδιότητα στις τοπικές κοινότητες Ξενιές-Αετοράχη και Μπόρσι.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, η χωροταξική οργάνωση της δημόσιας παραλίμνιας έκτασης των 8.000 στρεμμάτων είναι η βάση για το μέλλον του αναπτυξιακού εγχειρήματος.

«Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Ξενιών, Αετοράχης και Μπορσίου μας ενημέρωσαν ότι είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις παραλίμνιες εκτάσεις από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Αγρινίου ή οποιονδήποτε άλλον. Θέλουν ο τόπος τους να μείνει με τις ομορφιές που τους χάρισε η φύση προς όφελος των κατοίκων και όχι προς όφελος κάποιων επιτηδείων. Ο καθορισμός των όρων δόμησης για κατοικία και καταλύματα οικοτουρισμού, η πρόβλεψη για διαμόρφωση κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων και η γενικότερη οικιστική οργάνωση και προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης είναι δεσμευτικές αρχές για το εναλλακτικό και οικολογικό περιεχόμενο που επιδιώκουμε», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia