FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις

Ημερομηνία: 04-04-2022 | Συντάκτης:

Η διευθέτηση του καθεστώτος των εκχερσωμένων εκτάσεων είναι η επόμενη επιδίωξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά την ψήφιση της ρύθμισης για τους δασωμένους αγρούς, καθώς οι τροποποιήσεις των διατάξεων περί εκχερσωμένων εκτάσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 710/2020) βρίσκονται υπό επεξεργασία και συντάσσεται ειδική μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη στοιχειοθέτηση και υποστήριξη των νέων ρυθμίσεων που θα προταθούν.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με πρώτη προϋπόθεση την καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και δεύτερη την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000 (π.χ. γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς).

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά τους είναι κριθεί αντισυνταγματική το 2020, εξέλιξη που «πάγωσε» τη διαδικασία και ουσιαστικά εγκλώβισε τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές αυτών των εκτάσεων.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σημαντικό στην Ηλεία, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών του νομού, είναι 165.000 στρέμματα και πρόκειται για εκτάσεις σε μεγάλο βαθμό καλλιεργήσιμες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος