FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση «ανάσα» για τους επαγγελματίες της Αρχ. Ολυμπίας

Ημερομηνία: 16-03-2022 | Συντάκτης:

-Υπεγράφη η τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών
-Ικανοποίηση για την εξέλιξη και προβληματισμός για τη φετινή τουριστική σεζόν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, Βας. Τυλιγάδα


Έφυγε προσωρινά η «θηλιά» από τους επαγγελματίες της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε το αίτημά τους να μη χαθεί η ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών και να συνεχιστεί η τμηματική καταβολή των οφειλών που είχαν ανασταλεί για έξι μήνες εξαιτίας της πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου, με αναδρομική ισχύ από τις 4 Φεβρουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι δόσεις ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, οι οποίες έχουν παραταθεί με την υπό στοιχεία Α 1189/18.8.2021 (Β΄ 3862) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών έως τις 4.2.2022, καταβάλλονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.

«Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγήθηκε παράταση καταβολής, καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις της εκάστοτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Η παρούσα ισχύει από τις 4.2.2022» αναφέρει το κείμενο της σχετικής απόφασης.


Χωρίς κρατήσεις ο Μάιος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, τονίζοντας ότι απετράπη η κατάσχεση προς το παρόν, ωστόσο εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη φετινή τουριστική περιόδο, καθώς οι κρατήσεις σταμάτησαν λόγω πολέμου και ακρίβειας, ενώ οι όποιες αφίξεις έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, θα γίνουν με τιμές… προπέρσινες.

«Πήραμε μια σημαντική ανάσα με τη ρύθμιση, διότι θα ήταν ανέφικτο να καταβάλουμε εφάπαξ έξι δόσεις, θα είχαμε κατασχέσεις στα ΑΦΜ μας και η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών, ειδικά όταν από τον Μάρτιο του 2020 δεν έχουμε δουλέψει σχεδόν καθόλου. Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε κάποια γκρουπ τον Απρίλιο, αλλά για τον Μάιο υπάρχουν μόνο ερωτήσεις, όχι κρατήσεις. Δυστυχώς, ο τουρισμός είναι και θέμα ψυχολογίας, οπότε ο συνδυασμός του πολέμου στην Ουκρανία και το πανευρωπαϊκό κύμα ακρίβειας περιορίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Επίσης, οι αφίξεις που αναμένουμε τον Απρίλιο, λόγω υπογεγραμμένων συμβολαίων από το 2020, είναι με τιμές προηγούμενων ετών. Καταλαβαίνετε προφανώς ότι θα δουλέψουμε οριακά για να βγει το κόστος και όχι για να προκύψει κέρδος, αφού μόνο το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί κατά 40%», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας.

Υπενθυμίζεται ότι για την επίλυση του προβλήματος είχε στείλει σχετική επιστολή το Επιμελητήριο Ηλείας, ενώ κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις είχαν κάνει ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, και ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Μάλιστα ο κ. Κατρίνης είχε λάβει στα τέλη Φεβρουαρίου τη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Βεσυρόπουλου για λύση στο ζήτημα με τις φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων και επιχειρήσεων της πυρόπληκτης Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς τον είχε διαβεβαιώσει πως θα εκδοθεί άμεσα σχετική υπουργική απόφαση που θα μεταφέρει τις ρυθμισμένες δόσεις οφειλών που ανεστάλησαν στο τέλος της ρύθμισης, ενώ για τις βεβαιωμένες οφειλές του ίδιος χρονικού διαστήματος (4/8/2021 – 4/2/2022) θα ισχύσει η πάγια δυνατότητα ρύθμισης σε 24-48 δόσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος