FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Πολύ κακό για το τίποτα

Ημερομηνία: 16-03-2022 | Συντάκτης:

Και πενιχρές και με λάθη οι αποφάσεις των “πιστοποιημένων ιδιωτών” στον ΕΦΚΑ

«Άμα δείτε την κόμισσα
Πείτε πως μετακόμισα»

Αυτό είχα δει γραμμένο σ ένα τάφο- να, στο σταυρό που κάνω.


«Πενιχρός ο αριθμός, αλλά κι εντελώς λάθος οι μέχρι τώρα συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τους “πιστοποιημένους” ιδιώτες», υποστηρίζει η ΠΟΣΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή δημοσιεύματα, που αναφέρονται στην ταχύτερη έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τους «πιστοποιημένους» δικηγόρους και λογιστές.

Αποκαθιστώντας την πραγματική εικόνα, η ΠΟΣΕ αναφέρει ότι από τα μέχρι τώρα ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022, ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν για κύριες κι επικουρικές συντάξεις (οριστικές, αλλά και προσωρινές) από τους υπαλλήλους του φορέα, ανέρχονται σε περισσότερες από 105.000 , όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες έχουν εκδώσει λιγότερα από 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα περισσότερα των οποίων ήταν λάθος.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κληθούν οι συνάδελφοί μας των τμημάτων απονομών να τα διορθώσουν, ώστε να μη λάβουν οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι λάθος ποσό συντάξεως, αντιμετωπίζοντας τις όποιες τυχόν συνέπειες αλλά και την ταλαιπωρία, για τη λήψη χαμηλότερου ή υψηλότερου ποσού από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να λάβουν, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να επιστρέψουν ενδεχομένως κι εντόκως. Κι αυτό συμβαίνει, παρότι οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες καλύπτουν μόνο τις πολύ απλές κι εύκολες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, ενώ είναι αναρμόδιοι για τις πιο σύνθετες, όπως είναι για παράδειγμα αυτές της διαδοχικής ασφάλισης ή της έκδοσης επικουρικής συντάξεως», τονίζει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει δε ότι η επίτευξη του στόχου για την έκδοση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είναι «μία κοινωνική απαίτηση», την οποία οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ προσπαθούν κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες να ολοκληρώσουν χωρίς «να έχουμε πάντοτε την ηθική συμπαράσταση αλλά κι αναγνώριση από την μεριάς της πολιτικής ηγεσίας, κάτι που προφανώς και χρεώνεται στα λάθη της, με ό,τι αυτό σημαίνει».

Πολύ κακό για το τίποτε αποδεικνύεται τελικώς η ένταξη ιδιωτών στον ΕΦΚΑ με στόχο την επιτάχυνση έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Αν ισχύουν τα όσα ανακοίνωσε η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να επανεξετάσει τη σοβαρότητα των προτάσεων που τού καταθέτουν οι συνεργάτες του. Γιατί η σκόνη που σήκωσε η είσοδος ιδιωτών στις απονομές συντάξεων μάλλον περισσότερο φόρτο προκάλεσε στις υπηρεσίες του Φορέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος