FOLLOW US: facebook twitter

Ρόη Αντωνοπούλου: «Ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τα κοινά, σαν από πάντα»

Ημερομηνία: 21-02-2023 | Συντάκτης:

Η Ροϊδούλα (Ρόη) Αντωνοπούλου, αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, σήμερα στην «Πρωινή»

  • «Ό,τι και να επιλέξει να κάνει κανείς, πρέπει να το κάνει με πάθος, έρωτα, αγάπη και αφοσίωση»
  • «Ο πατέρας μου “έφυγε” το 2013 και δεν πρόλαβε να με δει όπως ξέρω ότι θα ήθελε, Δικηγόρο και Πολιτικό»
  • «Ως η μοναδική εκλεγμένη, αλλά και νεαρότερη ηλικιακά, γυναίκα της παράταξης αντιμετώπισα στην αρχή δυσπιστία»
  • «Οι νέες κοπέλες να κυνηγήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους πέρα από τα στενά καλούπια που, δυστυχώς, ακόμη συνεχίζουν να υφίστανται στον 21ο αιώνα»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

Υπήρξε πριν από μια δεκαετία η νεαρότερη εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος της Ηλείας, σε ηλικία 27 ετών και μάλιστα στον πιο εμβληματικό δήμο της χώρας και σε έναν από τους πλέον σημαντικούς παγκοσμίως, αυτόν της Αρχαίας Ολυμπίας.  Μεγαλωμένη σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον που η ανάγνωση πολιτικών εφημερίδων και βιβλίων είχε ξεκινήσει από την εποχή του Δημοτικού, η ενασχόλησή της με την πολιτική και τα κοινά ήταν για εκείνη μονόδρομος, καθώς όπως μας εκμυστηρεύεται, ήξερε πως ήθελε να ασχοληθεί σαν από πάντα!

Ο λόγος για την Ροϊδούλα (Ρόη) Αντωνοπούλου, αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Μια νέα και δραστήρια γυναίκα, με πλούσιο βιογραφικό, η οποία μας μιλά σήμερα για τα πρότυπά της, τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει, τους στόχους και τις φιλοδοξίες της, για τον «άνθρωπό της», αλλά και για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφια και πού. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα…

Μεγαλώσατε σε ένα αρκετά πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον. Ποια ήταν τα πρότυπά σας;

Mεγάλωσα σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Ο πατέρας μου ήταν εκείνος που μου εμφύσησε την αγάπη για τα κοινά, λέγοντάς μου από πολύ μικρή ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα μπορούμε να το πράξουμε μόνο εκ των έσω και όχι μόνο παρατηρώντας τα τεκταινόμενα για εμάς χωρίς εμάς. Επίσης, από τριών σχεδόν ετών θυμάμαι να πηγαίνουμε με τον πατέρα μου να παρακολουθούμε πολιτικές ομιλίες μεγάλων πολιτικών, ανδρών και γυναικών, του Α. Παπανδρέου, του Γ. Γεννηματά, του Τρίτση, της Μ. Μερκούρη και πολλών άλλων …

Στη συνέχεια, ήδη ούσα μαθήτρια δημοτικού και στη συνέχεια Γυμνασίου ο πατέρας μου με ενθάρρυνε να διαβάζω εφημερίδες (πολιτική αρθρογραφία) και πολιτικά βιβλία. Άλλωστε, μου τόνιζε κάθε τόσο ότι ο άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη είναι φύσει κοινωνικό και πολιτικό ον. 

Ασχολήθηκα ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια με την «πολιτική» στα πενταμελή συμβούλια και αργότερα στο Πανεπιστήμιο, αρχικά στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής στην Αθήνα ( 2004-2009) και αργότερα στη Νομική στην Ιταλία (2009-2014). Στο μεταξύ, κατά τα έτη 2008-2009 αρθρογραφούσα στην εφημερίδα Πρωινή, τοποθετούμενη πολιτικά. 

Ασχολήθηκα με πολιτιστικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους της περιοχής μας και τελικά τα κοινά για εμένα ήταν μονόδρομος. Δεν το σκέφτηκα αν έπρεπε ή εάν ήθελα να ασχοληθώ. Ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ σαν από πάντα, από τότε που θυμάμαι και άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου. 

Θα ήθελα όμως να σταθώ στο ότι η οικογένειά μου δε με μεγάλωσε σαν «Γυναίκα» αλλά ως έναν άνθρωπο, έναν πολίτη, που δεν θα ακολουθήσει προδιαγεγραμμένη πορεία εξαιτίας του φύλου του, αλλά δίδοντάς μου τα ερεθίσματα και τα εφόδια εκείνα τα οποία θα με έκαναν να πατήσω στα πόδια μου, να αποκτήσω γνώσεις, εμπειρίες, ερεθίσματα κ.λ.π. προκειμένου στο μέλλον να μπορούσα να επιλέξω το δρόμο που θα επέλεγα χωρίς παλινωδίες ή αναχώματα λόγω φύλου. 

Δεν αισθάνθηκα ποτέ «Γυναίκα» με τα στενά κοινωνικά στερεότυπα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές γυναικών. Πέραν των βιολογικών και οργανικών διαφορών, είχα συνειδητοποιήσει από πολύ μικρή ότι δε διαφέρουμε σε τίποτε από τους άρρενες συμπολίτες μας. Και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό και να περάσουμε κι ένα μήνυμα στις νέες κοπέλες: «Δεν πρέπει να αισθάνονται σε τίποτε κατώτερες», να κυνηγήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους πέρα από τα στενά καλούπια που, δυστυχώς, ακόμη συνεχίζουν να υφίστανται στον 21ο αιώνα.

Ο πατέρας μου «έφυγε» το 2013 και δεν πρόλαβε να με δει όπως ξέρω ότι θα ήθελε, Δικηγόρο και Πολιτικό. 

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω και να εκφράσω δημοσίως την ευγνωμοσύνη μου σε Αυτόν για τα όσα μου είπε και μου έδειξε και για τους δρόμους που μου «άνοιξε». Ωστόσο, αν από το 2013 και μετά ο στυλοβάτης που λέγεται Ρίτα Γιαννακοπούλου, η μητέρα μου, δεν στεκόταν δίπλα μου σε όλες τις αποφάσεις μου δεν γνωρίζω αν θα είχα φθάσει εδώ που είμαι σήμερα. Αιωνίως ευγνώμων σε αμφότερους.

Πρωτοεκλεγήκατε σε πολύ νεαρή ηλικία, πριν δέκα χρόνια στο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας με την παράταξη του Θύμιου Κοτζά και μάλιστα ήσασταν η πιο νέα αντιδήμαρχος στην Ηλεία. Διακρίνετε στη σημερινή νέα γενιά το ανάλογο πάθος για την πολιτική; 

Πρωτοεξελέγην Δημοτική Σύμβουλος στις Δημοτικές εκλογές του Μάϊου του 2014 , ούσα σχεδόν 27 ετών.  Δεν ήταν εύκολο. Τί είναι άλλωστε στη ζωή εύκολο; Όπως ανέλυσα και ανωτέρω είχα αυτό το πάθος σχεδόν από νηπιακή ηλικία. Μάλλον γεννήθηκα με αυτό και σίγουρα συν τω χρόνω το καλλιέργησα.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ακράδαντα ότι καθένας από εμάς όταν γεννιέται είναι φτιαγμένος για να κάνει κάποια πράγματα. Όντως η ενασχόληση με τα κοινά θέλει πάθος. Δε νομίζω ότι αυτό το πάθος ανήκει σε κάποια γενιά και σε κάποια άλλη όχι. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτό και το φέρουν καθ΄ όλο το βίο τους και άλλοι απλώς δεν το φέρουν. 

Η κάθε εποχή έχει τους δικούς της παθιασμένους Πολιτικούς, Δικηγόρους, Ιατρούς, Κοινωνιολόγους, Καλλιτέχνες, κ.λ.π.

Ό, τι και να επιλέξει να κάνει κανείς πρέπει να το κάνει με πάθος, έρωτα, αγάπη και αφοσίωση. Μόνο έτσι θα το πράξει σωστά. Διαφορετικά, ας μην το επιχειρήσει καθόλου.

Η σημερινή γενιά, στην οποία νομίζω ανήκω κι εγώ, έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Κυριαρχεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και φόβου για το μέλλον στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, επαγγελματική και προσωπική.

Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους πολιτικούς ταγούς στη χώρα μας προκειμένου να θέσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουν οι γενιές που έρχονται.

Ως η μοναδική γυναίκα στην δημοτική αρχή, αντιμετωπίσατε δυσκολίες ή αμφισβήτηση λόγω φύλου;

Ως η μοναδική εκλεγμένη, αλλά και νεαρότερη ηλικιακά, γυναίκα της παράταξης αντιμετώπισα στην αρχή δυσπιστία σχετικά με το αν μπορώ να διαχειριστώ ή όχι ζητήματα «πολιτικά» με σοβαρότητα, στιβαρότητα και υπευθυνότητα. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές αισθάνθηκα τη δυσπιστία ή τις δεύτερες σκέψεις συναδέλφων μου, οι οποίοι με αντιμετώπιζαν ως κάτι «διαφορετικό» από αυτούς και εκλήθην να αποδείξω ότι δεν εισήλθα στα δημοτικά πράγματα της περιοχής μου από τύχη ούτε διότι έψαχνα κάτι άλλο. Δυστυχώς, όλα αυτά καταδεικνύουν τη στρεβλή άποψη που κυριαρχεί ακόμη στην κοινωνία μας για τις γυναίκες με όλα τα στερεότυπα λόγω φύλου, γι’ αυτό και κάποιοι συνάνθρωποί μας σκέπτονται έτσι. Ευτυχώς, όμως, περισσότεροι δεν ορμώνται από λάθος στερεότυπα, γι’ αυτό και εξελέγην το 2014 και επανεξελέγην το 2019 και ευχαριστώ θερμώς για ακόμη μία φορά –και μέσω της εφημερίδος σας- τους συνδημότες μου, γυναίκες και άνδρες, που με εμπιστεύτηκαν.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείστε να διαχειριστείτε στο άμεσο μέλλον;

Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, σχετίζονται αρχικά με τις αποκαταστάσεις από την πυρκαγιά του 2021, μέσω ενός νέου Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του στρατηγικού-αναπτυξιακού σχεδιασμού, πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη της άυλης αξίας της Ολυμπίας καθώς και η ενίσχυση του διεθνούς της ρόλου αλλά και η ισχυροποίηση της τουριστικής ταυτότητας της Αρχαίας Ολυμπίας αναμορφώνοντας το τουριστικό της προϊόν.

Είναι σημαντικό όμως ότι έχουμε θέσει τις βάσεις εργαζόμενοι άοκνα, με προσήλωση και συνέπεια, προς την κατεύθυνση αυτών των στόχων και οι δημότες το αναγνωρίζουν.

Το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά. Οι δημότες θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά μας –όχι μόνο στα μεγάλα έργα πνοής, αλλά και στην διαχείριση της καθημερινότητας– μέσα από το πολυσχιδές και πολυεπίπεδο έργο μας. Από την καθημερινή μας επαφή με τους δημότες μας, αυτό που εισπράττουμε είναι ότι το έργο που λαμβάνει χώρα σε αυτή τη δημοτική θητεία δεν έχει προηγούμενο. Κάποιοι υποστηρίζουν επί λέξει: «Τέτοιο έργο είχαμε να δούμε από το 2004!».

Σε εννέα μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είστε εκ νέου υποψήφια με την παράταξη του Δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου;

Πιστεύω πως είναι ηλίου φαεινότερο ότι εγώ, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου, θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό του Δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέσα σε λίγους μήνες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δύο κρίσεις, μία υγειονομική και μία δεύτερη –τεράστια για τον τόπο μας– κρίση, αυτή των πυρκαγιών του Αυγούστου του 2021. Και στις δύο περιπτώσεις δε σκύψαμε το κεφάλι, δε ματαιοπονήσαμε, δε χάσαμε χρόνο. Εργαστήκαμε σκληρά, προκειμένου να είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας και να τους προσφέρουμε το βέλτιστο. Πάντα με μπροστάρη τον Δήμαρχο. Διότι αν ο επικεφαλής δε σε εμπνέει, αδυνατείς να συνεχίσεις, ειδικά όταν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι πολλές και απανωτές.

Η Δημοτική Αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχει δουλέψει πολύ σκληρά και θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και τους τελευταίους αυτούς 8-9 μήνες της τρέχουσας θητείας της.

Πάνω από είκοσι συνολικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται και άλλα, γι’ αυτό και ο δήμος μας έχει την εικόνα κυριολεκτικά ενός απέραντου εργοταξίου, κάτι που ο κάθε δημότης μας διαπιστώνει ιδίοις όμμασιν καθημερινώς, αλλά και ακόμη πιο αισθητά τους επόμενους μήνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, έχω τη βαθιά και εδραία πεποίθηση ότι θα είμαστε και η επόμενη Δημοτική Αρχή, αυτή του 2023-2028, με Δήμαρχο και πάλι τον Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Έχετε ήδη διανύσει σχεδόν μια δεκαετία στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Μέχρι που φτάνουν οι φιλοδοξίες σας;

Η φιλοδοξία, ενέχοντας το όραμα και τη δύναμη της θέλησης, είναι η εσωτερική δύναμη που μας οδηγεί στη σκληρή δουλειά και στο να υπερκεράσουμε εμπόδια ώστε να επιτύχουμε μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Απ’ αυτή λοιπόν τη θεώρηση έχει μόνο θετικό πρόσημο.

Έχω την τύχη να είμαι εκλεγμένη στον πιο εμβληματικό δήμο της χώρας και σε έναν από τους πλέον σημαντικούς παγκοσμίως. Στα εννέα αυτά χρόνια η γνώση και η εμπειρία που έχω αποκομίσει και η καθημερινή τριβή με ζητήματα που ανακύπτουν με γεμίζουν με αυτοπεποίθηση αλλά και ευθύνη. Ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ο τόπος μου και τον αγαπώ και με αίσθημα ευθύνης δεν διανοούμαι να μην προσφέρω σε αυτόν – για όσο χρονικό διάστημα αποτελώ επιλογή των συνδημοτών μου.

Και για τον Οκτώβριο του 2023, ήτοι στις βραχυπρόθεσμες φιλοδοξίες μου είναι η εκ νέου ενασχόληση με τα κοινά στον τόπο μου, στο Δήμο μου υπό του σχήματος του οποίου θα ηγηθεί ο νυν Δήμαρχος, Γιώργος Γεωργιόπουλος. Για το μέλλον… νομίζω θα χρειαστούμε μια άλλη συνέντευξη…

Πρόσφατα ανοίξατε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας μπαίνοντας στο κλαμπ των παντρεμένων με τον γιατρό Βασίλη Αντωνόπουλο…

Πρόσφατα, για την ακρίβεια στις 17 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους, ένωσα τη ζωή μου με τον Γενικό οικογενειακό ιατρό του Π.Ι. Πανοπούλου, Βασίλειο Αντωνόπουλο. Η απόφαση να προχωρήσω σε γάμο με τον συγκεκριμένο άνθρωπο ήταν συνειδητή και είναι αλήθεια ότι έως ότου εισέλθει στη ζωή και την καθημερινότητά μου ο περί ου ο λόγος άνθρωπος –ο άνθρωπός μου πλέον– ήμουν διστακτική με το θεσμό του γάμου. Ακριβώς διότι πιστεύω ότι το βήμα του να ενώσεις τη ζωή σου με έναν άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό, με φόβιζε και με άγχωνε – σε μεγάλο βαθμό. Με τον Βασίλη, όμως, ήλθε αβίαστα και με πολλή χαρά και ενθουσιασμό και με τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτός είναι ο άνθρωπος της ζωής μου, είπα το μεγάλο ΝΑΙ.

Ο Βασίλης είναι ένας άνθρωπος που εξαρχής εκτίμησα πολύ, προτού ακόμη αποτελέσουμε ζευγάρι, ένας άνθρωπος που θαυμάζω για το ήθος του, την ενσυνείδητη καλοσύνη του, την επιστημοσύνη του, τη διάθεση προσφοράς του, την αυθεντικότητα και τη σεμνότητά του. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του και είναι αυτά που ανέκαθεν ήθελα να έχει ο άνθρωπος με τον οποίο θα μοιραζόμουν τη ζωή μου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος