FOLLOW US: facebook twitter

Ριζοσπαστικό σχέδιο από τον Μάκη Μπαλαούρα για την ολιστική αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 04-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92477″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που αλλάζουν τα πάντα!

Στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας παρουσίασε ο Μάκης Μπαλαούρας ένα νέο, ρηξικέλευθο και ολιστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Με κεντρική ιδέα και βασικό πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία και με ακτίνες που απλώνονται  σε ολόκληρη την Ηλεία και Πελοπόννησο.  Ένα πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην εισαγωγή του ο Μάκης Μπαλαούρας σημείωσε ότι  η καταγωγή από το Νομό Ηλείας «μου επιβάλλει το καθήκον να ερευνήσω την ιστορία του τόπου μου, να την αναδείξω, να αξιοποιήσω τα «ερείπια», να αφήσω ένα έντονο αποτύπωμα. Από την εποχή της υποψηφιότητάς μου ως βουλευτή του Νομού, κύριος στόχος είναι τα έργα υποδομής στο νομό καθώς και η ανάπτυξη και η αξιοποίηση κάθε δυνατού πλουτοπαραγωγικού παράγοντα μέσα σε πλαίσια σεβασμού του περιβάλλοντος και  της ιστορίας του. Κεντρικό σημείο είναι η Ολυμπία.

Μέχρι τώρα, πολλοί ανέπτυξαν τα οράματά τους, αποσπασματικά οι περισσότεροι. Καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μελέτη του παγκόσμιου θησαυρού.  Αντίθετα, παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση των Αγώνων χωρίς αντάλλαγμα.

Παρακμή και αντιαισθητικότητα διακρίνει τον περιβάλλοντα αρχαίο χώρο.

Οδικό δίκτυο παντελώς ελλιπές, χώροι φιλοξενίας επισκεπτών ελάχιστοι, πρόσβαση μέσω θάλασσας ελλιπέστατη, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα ανύπαρκτα.

Μελέτησα, σχεδίασα. Μου πήρε πολύ χρόνο. Συνάντησα ανθρώπους που έκαναν σημαντική δουλειά για την Ολυμπία.Έφτασα σε πρόταση, που δεν είναι απλά ένα όραμα, είναι ένα όραμα πραγματοποιήσιμο. Μίλησα με τον πρωθυπουργό που μου έκανε υποδείξεις και με υπουργούς που με ενθάρρυναν και δήλωσαν συμμετοχή σε συνέντευξη, όπως ο Χρ. Σπίρτζης, Ν. Παππάς, Μυρσίνη Ζορμπά. Όλα αυτά όμως ανετράπησαν από την προκήρυξη των εκλογών…

Η Αρχαία Ολυμπία είναι brand name

Στη συνέχεια ανέφερε το τι σημαίνει και τι βάρος έχει Αρχαία Ολυμπία, είναι brandname σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Εξ αυτού του λόγου η πρότασή του έχει ως επίκεντρο την αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας σε επίπεδο βασικών υποδομών, πρόσβασης, πολεοδομίας, πολιτισμού, αθλητισμού, ακαδημαϊκού και διεθνούς προβολής. Στον πολιτισμό έχουμε το προνόμιο να μην έχουμε ανταγωνιστές, παρά μόνο τους εαυτούς μας», υπογράμμισε.Στην Ελλάδα, παρά την αδιαμφισβήτητη συμβολή του τουρισμού στην οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, η διαχρονική έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, χωροταξικού σχεδιασμού, αστικού και δασικού κτηματολογίου, ο αυτοσχεδιασμός και οι συνεχείς παλινδρομήσεις αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Ο Βουλευτής Ηλείας προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις:

Α΄ Βασικές Συγκοινωνιακές Υποδομές

Βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς αυτήν από όλες τις βασικές εισόδους τουριστών στο νότιο τμήμα της χώρας μας (αεροδρόμια Αθήνας, Αράξου, Καλαμάτας και λιμάνι Κατακόλου).

Βελτίωση της οδικής σύνδεσης της Αρχαίας Ολυμπίας με άλλους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους της νότιας Ελλάδας: την Αρχαία Ήλιδα, τον Επικούρειο Απόλλωνα, το Χλεμούτσι, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, την Αθήνα και τους Δελφούς.

Διάνοιξη διεξόδου από την Ολυμπία προς τη θάλασσα και τα Λουτρά του Καϊάφα.

Έτσι οι οδικές υποδομές που πρέπει να προχωρήσουν είναι:

-Επιτάχυνση της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος και μελέτη του υπόλοιπου τμήματος της Ολυμπίας Οδού (Πύργος – Ολυμπία).

-Κατασκευή του εγκάρσιου δρόμου Πύργος – Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη, που είχε οραματιστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου να συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους Ολυμπίας – Επιδαύρου – Μυκηνών και να συντομευθεί η απόσταση της Ολυμπίας από την Αθήνα. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί και έχει αρχίσει ήδη μελέτη ύψους 3.996.035 € από το Υπουργείο Υποδομών.

Επιπλέον αναφέρθηκε αναλυτικά στο Αεροδρόμιο Αράξου, στον σιδηρόδρομο Αθήνα – Πάτρα – Πύργος-Καλαμάτα και στο Λιμάνι Κατακόλου, τονίζοντας ότι μείζον στοίχημα για την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία – είναι η μετατροπή του Κατακόλου σε HomePort κρουαζιέρας, δηλαδή σε λιμάνι αναχώρησης ή επιστροφής τουριστών, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν παράλληλα υποδομές φιλοξενίας.

Β΄Λοιπές συγκοινωνιακές υποδομές:Σύνδεση με υδροπλάνα,ΑεροδρόμιοΕπιταλίου,Σύνδεση Ιόνιων Νησιών με Ολυμπία (Κατάκολο) και Δελφούς, ημερήσιας κρουαζιέρας (έχει υποβληθεί επενδυτική πρόταση ύψους  50.000.000 €).

Γ΄Δρόμος που ενώνει τη θάλασσα με την Αρχαία Ολυμπία: Το ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής Αρχαίας Ολυμπίας δε μπορεί να μην περιέχει την άμεση και σύντομη πρόσβαση των φιλοξενουμένων μέσω ενός αυτοκινητόδρομου στη θάλασσα, στις υπέροχες παραλίες του Σαμικού, του Καϊάφα, της Ζαχάρως, κάτι που θα επιφέρει και αύξηση της παραμονής τους στην περιοχή και σημαντική αναπτυξιακή ώθηση όλης της Ηλειακής οικονομίας. Όπως δήλωσε ο βουλευτής, «Στις συναντήσεις μου με τον Χρ. Σπίρτζη βρήκα θετική ανταπόκριση. Σχημάτισε και ολοκλήρωσε τον φάκελο με οριστική μελέτη οδοποιίας, γεωλογικές και υδραυλικές μελέτες, μελέτες κόμβων καθώς και έγκριση της ΜΠΕ από την ΕΥΠΕ». Στο OlympiaForum στην Ολυμπία στις 18/2/2019, ο βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στην αναγκαιότητα του μεγαλεπήβολου αυτού έργου. Το έργο θα έχει ως αφετηρία την Εθνική οδό Πύργου –  Αρχαίας Ολυμπίας (διασταύρωση Πλατάνου) και θα καταλήγει στην Εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας (πλησίον Καλλικώμου) με μήκος 10.400 μέτρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαια ολυμπια τελετη αφης ιερειες

Σύγχρονες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης

Ο Μ. Μπαλαούρας παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο Πολιτιστικός τουρισμός, οι  Θεματικοί περίπατοι, με άξονα τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσεία Αρχαίων και Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων,Ήλιδα, Επικούρειος, Μεσσήνη). Αντίστοιχος θεματικός περίπατος με αναφορά στο Μεσαίωνα θα μπορούσε να συγκροτηθεί με επίκεντρο το Χλεμούτσι και τα άλλα μεσαιωνικά μνημεία της Ηλείας.

Επιπλέον, ο Ανασκαφικός τουρισμός, ο Ιαματικός τουρισμός/θερμαλισμός-Τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο Αγροτουρισμός που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρουν θετικές εμπειρίες για γνωριμία με την ύπαιθρο, τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τα προϊόντα της.

Ο Φυσιολατρικός / περιβαλλοντικός τουρισμός και τουρισμός δραστηριοτήτων. Πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρίσκονται μερικές από τις εκπληκτικές αμμουδιές που διαθέτει η Ηλεία, με σημαντικότερη εξ αυτών τον Καϊάφα. Κοντά στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται το μεγάλο δρυοδάσος της Φολόης και οι καταρράκτες της Νεμούτας, τοπία μοναδικής ομορφιάς. Αλλά και ευρύτερα στην Ηλεία, σε μεγαλύτερη απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία, υπάρχουν εκπληκτικά τοπία, παραθαλάσσια, υδάτινα, δασικά ή όλα αυτά μαζί: το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς, με το παραθαλάσσιο δάσος του, το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδας, το παραλιακό δάσος της  Ζαχάρως, οι Θίνες του Βαρθολομιού, η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού, κατάλληλου για περιπατητικό, ποδηλατικό τουρισμό σε μια απόλυτου κάλλους περιοχή, αναξιοποίητη πάνω από 50 χρόνια.Δημιουργία διεθνούς ναυταθλητικού κέντρου.Το Υπ. Οικονομίας ενέταξε τη μελέτη του έργου στο ΠΔΕ, ύψους 3,5 εκ. ευρώ.

-Συνεδριακός τουρισμός, για οργάνωση συνεδρίων και διεθνών εκθέσεων σε περιοχές που προσφέρουν και άλλες δυνατότητες.

-Εκπαιδευτικός τουρισμός.Προτείνεται να ξεκινήσει με μία σειρά ειδικών σεμιναρίων σε τουρίστες, αναφορικά με τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει εξαιρετική απόδοση, όπως φιλοσοφία, θέατρο.

-Θρησκευτικός τουρισμός: Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, καθώς το προσκύνημα ανέκαθεν αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για ταξίδια. Στην Ηλεία καταγράφονται πολλά σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

-Οικοτουρισμός: Ορεινά τοπία εναλλάσσονται με πεδινές «αγκαλιές» δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό απίστευτης ομορφιάς, ιδανικό για εναλλακτικές περιπλανήσεις.

-Θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρας, γιώτινγκ κ.ά.)

-Γαστρονομικός τουρισμός: Επισκέψεις σε μονάδες-εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια).

Διαχείμαση-Τουριστικές Κατοικίες

Η διαχείμαση αφορά στο τμήμα των επισκεπτών που ενδιαφέρεται να ζει μεγάλο μέρος του χρόνου σε ένα προορισμό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας του. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης προτείνεται η ανάπτυξη ενιαίου χώρου τουριστικών κατοικιών στην Αρχαία Ολυμπία, ως αναπόσπαστο τμήμα των ευρύτερων τουριστικών συγκροτημάτων. Η ανάπτυξη θα είναι ήπια, με υψηλές προδιαγραφές και προστιθέμενη αξία και να προσανατολίζεται στην προσέλκυση τουριστών εύπορης εισοδηματικής τάξης. Πρόκειται για μία αγορά ιδιαίτερα ελκυστική, εφόσον εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 εκ. ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ως υποψήφιο προορισμό δεύτερης κατοικίας.

Παράδειγμα οικισμού:«ΟΛΥΜΠΙΑ- Ermisvillage»

Σχεδιασμός κατασκευή και λειτουργία οικισμού, με προδιαγραφές ελληνικού χωριού που θα συνδυάζει τη διαχείμαση και τις διακοπές, παράλληλα με οργάνωση παρουσιάσεων και συζητήσεων σε θέματα ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, φωτογραφίας, εναλλακτικής ιατρικής, γεωπονικής, μεταφέροντας έτσι παγκοσμίως – και λόγω της τοποθεσίας-το πνεύμα της Αρχαίας Ολυμπίας για ειρήνη, ευγενή άμιλλα και προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο.Χώρος: περίπου 800-900 στρέμματα.

Στούντιο για ταινίες: Η ιστορία της Ολυμπίας και η ομορφιά της γύρω περιοχής, τα παλιά κτίρια και οι καλές καιρικές συνθήκες είναι το κίνητρο που θα οδηγήσει παραγωγούς να επιλέξουν την Ολυμπία. Η δημιουργία Στούντιο μπορεί να περιλαμβάνει δημιουργία διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου.

Διεθνές Κέντρο της UNESCO στην Αρχαία Ήλιδα: Έχει υπάρξει πρωτοβουλία μου να δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών υπό την αιγίδα της UNESCO στην  περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας.

Πολεοδομική και οικιστική αναβάθμιση Αρχαίας Ολυμπίας

Σήμερα η εικόνα του χωριού της Αρχαίας Ολυμπίας είναι απογοητευτική γιατί χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολεοδομική αταξία. Πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της, που ακόμη εκκρεμεί, και κυρίως να ακολουθήσει άμεσα η εφαρμογή του, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας του χωριού.

Θεματικό Πάρκο «Μπιενάλε» Αρχαίας Ολυμπίας και Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών

Στην κοιλάδα του Αλφειού υπάρχει άπλετος χώρος για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού έργου, που θα αυξήσει το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον: η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, μιας Biennale για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτούς. Στον επιλεγμένο χώρο, μπορούν να διατεθούν χώροι σε κάθε χώρα που έχει συμμετάσχει στους Αγώνες, κατά το πρότυπο των «θησαυρών» που έφτιαχναν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις στην Ολυμπία. Εκεί κάθε χώρα με δικά της έξοδα μπορεί να κατασκευάσει το δικό της «κτίριο», εντός προδιαγραφών, όπου θα τοποθετήσει τους «θησαυρούς» της. Αυτός ο χώρος θα αποτελέσει μοναδικό σημείο συγκέντρωσης όλων των πολιτισμών.

Εκπαιδευτικές και αθλητικές συνέργειες

Η ίδρυση και λειτουργία Γυμναστικής Ακαδημίας και το αντίστοιχο Ινστιτούτο  που θα λειτουργήσουν στον Πύργο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η Ολυμπία, με επιδίωξη να ενταχθούν στη διδασκαλία Ολυμπιονίκες και προπονητές.Ενδεικτικά οι κατευθύνσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο μπορεί να είναι: Αθλιατρική, Αθλητική Δημοσιογραφία, Διατροφή Αθλητών, Προπονητική, Doping, Αθλητικό Δίκαιο, Αθλητικός Τουρισμός και Αναψυχή, Αθλητισμός και Επιστημονική Υποστήριξη, Νέα Αθλήματα, Άθληση μη πρωταθλητών.

Επίσης, αξιοποίηση της Ολυμπίας και από τη σχολή Μουσειολογίας για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κλασικών σπουδών σε συνεργασία και με επιφανή ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές υποδομές και θεσμοί

Ποιητική / Πολιτιστική   Ολυμπιάδα : Θα διεξάγεται σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στην Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειο, Ήλιδα. Για την πραγματοποίησή της θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Φορέας για διαχείριση-ευθύνη υλοποίησης έργου

Ίδρυση φορέα «Taskforce» ειδικής αποστολής, όπως συστάθηκε για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», προκειμένου να επιδιωχθεί η κατά προτεραιότητα συντονισμένη και ταχύρρυθμη υλοποίηση των αναγκαίων έργων της Ολυμπίας.

Ενδιαφέρον έχει και η σύσταση της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, για την «κατ’ εξαίρεση των διοικητικών περιορισμών για την αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, της αστικής αρχιτεκτονικής, της ποιότητας ζωής στην πόλη, την ενίσχυση της συμβολής του πολιτισμού».

Πρυτανείο διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων

Διορισμός διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων εν είδη Πρυτανείου, όπως το αρχαίο αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής ζωής του ιερού και το κέντρο διοίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα ως φορέας συμβουλευτικός από διεθνείς προσωπικότητες ως πρέσβεις της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως  οι ηθοποιοί Τομ Χάνκς,ZουλιέτΜπινός, βραβευμένη με Όσκαρ, η Άντζελα Ντέιβις, σύμβολο αντίστασης, διανοούμενη, φεμινίστρια. Ο ΕτιένΜπαλιμπάρ, φιλόσοφος και ο ΕντγκάρΜοράν, κοινωνιολόγος. Ο ΠατρίκΛεΥαρίκ, διευθυντής της εφημερίδας L’ HUMANITΕ.  Από την Ελλάδα: Νάνος Βαλαωρίτης, αντιστασιακός, λογοτέχνης, διανοούμενος, ποιητής, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, κοινωνιολόγος, πανεπιστημιακός.

Επαναφορά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Καποδιστριακό

Ο σημερινός Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, όπως και η πλειοψηφία των «Καλλικρατικών» Δήμων έγινε χωρίς την εξασφάλιση προσβασιμότητας. Οι μεγάλες αποστάσεις, και μάλιστα σε προβληματικούς δρόμους, δημιουργούν προβλήματα κακής διοίκησης και προτεραιοτήτων ανάπτυξης. Προτείνω την επαναφορά του «Καποδιστριακού» Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σύσταση ενός ενιαίου Δήμου, με τη συνένωση των Δημοτικών Ενοτήτων Λασιώνος, Λάμπειας και Φολόης. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα των Ενοτήτων, όπου και εκεί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους, της ιστορικότητας και της παραγωγικής τους συγκρότησης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot