FOLLOW US: facebook twitter

Ρευστότητα για λίγους…: Κλειστή η στρόφιγγα των τραπεζών, παρότι δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο

Ημερομηνία: 01-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50849″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακάλυπτο από ρευστότητα μένει το 90% της αγοράς, όπως επισημαίνουν όλοι οι φορείς της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, γεγονός που οδηγεί μεγάλο μέρος της οικονομίας σε στραγγαλισμό προκειμένου οι «μεγαλύτεροι παίκτες» να καταλάβουν τα μερίδια αγοράς. Αν αυτό δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι σίγουρα αποτέλεσμα του λανθασμένου σχεδιασμού και των καθυστερημένων ως ανύπαρκτων παρεμβάσεων, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνο Μίχαλο,  η περιβόητη «στρόφιγγα» των τραπεζών που θα «άνοιγε για τη μεσαία τάξη», παραμένει ερμητικά κλειστή και η πρόσβαση πολύ περιορισμένη. Όπως αναφέρουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αν κάποιος καταφέρει να εκπληρώνει τους υπερβολικούς όρους που θέτουν οι τράπεζες, πρακτικά δεν χρειάζεται δανεισμό. Με λίγα λόγια, παρά τα μηδενικά επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι τράπεζες, δεν παρέχουν ρευστότητα παρά μόνο σε ελάχιστους και με μηδενικές επισφάλειες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κ. Μίχαλος, η διέξοδος θα ήταν η κρατικοποίηση μιας συστημικής τράπεζας προκειμένου να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι η μέριμνα για την περιβόητη «μεσαία τάξη» και την πραγματική οικονομία, αποδεικνύεται μόνο θεωρητική για την κυβέρνηση.  Η διάσωση των μικρομεσαίων και των θέσεων εργασίας, είναι κατά πολλούς το μείζον ζήτημα της νέας οικονομικής κρίσης με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και τα κρατικά έσοδα.

Αναποτελεσματικά και σε λάθος φιλοσοφία αποδεικνύονται τα προγράμματα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σύμφωνα με σχετική επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τους βουλευτές, τρόπος ενίσχυσης της ρευστότητας αποδεικνύεται μείζον ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αποκλείεται από τα σχετικά προγράμματα  και μόλις 2.000 επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να μπουν στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ που είναι σε εξέλιξη. Το tvxs.gr αναφέρει ότι πάνω από 30.000 αιτήματα κατατέθηκαν στις τράπεζες ενώ δυσθεώρητος είναι ο αριθμός όσων δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia