FOLLOW US: facebook twitter

Με «κόκκινα δάνεια» το 76% των εμπόρων του Πύργου!

Ημερομηνία: 01-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Ανησυχητικά τα ευρήματα της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης

-Σειρά μέτρων στήριξης ζητά ο πρόεδρος Ηλίας Ξανθούλης

Σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση έχει περιέλθει η αγορά του Πύργου, σύμφωνα με τα ευρήματα της διαδικτυακής έρευνας που διεξήγαγε ο εμπορικός σύλλογος της πόλης. Το 76% των επιχειρήσεων έχουν «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που ουσιαστικά τις αποκλείει από την πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Το 71% πληρώνει ενοίκιο επαγγελματικής στέγης, επομένως έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας, για αυτό και το 60% των επιχειρήσεων έκαναν χρήση της μείωσης των ενοικίων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, με κρατική εντολή έκλεισε το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το 90% των εμπόρων έκαναν αίτηση για την ενίσχυση των 800 ευρώ, το 69% έκανε χρήση του μέτρου παράτασης των επιταγών και το 62% έκανε αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το μέλλον δεν προμηνύεται αισιόδοξο, αφού ένα 15% των εμπόρων δεν θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, ενώ άλλο ένα 10% θα αποφασίσει ανάλογα με τη βοήθεια που θα λάβει και την αντίδραση της αγοράς. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και το ηλεκτρονικό εμπόριο, αφού μόλις το 5% έχει αναπτύξει τέτοιες υπηρεσίες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη σημαντικό «άνοιγμα», διότι το 60% έχει ήδη προμηθευτεί εμπόρευμα για τη θερινή σεζόν.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, τόνισε ότι οι συνθήκες που βιώνει ο εμπορικός κόσμος είναι πρωτόγνωρες και για αυτό θα πρέπει η πολιτεία να εφαρμόσει πιο «γενναία» μέτρα.

Πρέπει να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές «Το 76% των επιχειρήσεων δεν ήταν ενήμερο στις 31.12.2019, για αυτό είναι αναγκαία η ρύθμιση όλων των  οφειλών είτε στις ΔΟΥ είτε στον ΕΦΚΑ είτε στις τράπεζες και τα funds. Ζητάμε από την πολιτεία  να κάνει περισσότερες και γενναίες ελαφρύνσεις φορών και εισφορών, να τονώσει τη ρευστότητα για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές, διότι το 60% έκλεισαν με κρατική εντολή και το υπόλοιπο 40% είναι πληττόμενες, ενώ το 75% δήλωσε ότι θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Επίσης, πρέπει να επεκταθεί το μέτρο μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του 2020  διότι οι περισσότεροι επαγγελματίες  -το 71%- είναι ενοικιαστές . Επιπλέον, να γίνει επέκταση του μέτρου αναστολής των επιταγών με ταυτόχρονη χρηματοδότηση ατόκου δάνειου για την κάλυψή τους. Το 69% έχει κάνει χρήση του μέτρου και το 60% έχει προμηθευτεί νέο εμπόρευμα χωρίς να έχει πουλήσει το παλαιό», τόνισε ο κ. Ξανθούλης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος