FOLLOW US: facebook twitter

Πύργος: Τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά

Ημερομηνία: 02-05-2024 | Συντάκτης:

-Συγκέντρωση και πορεία από τους εργαζομένους στον Πύργο

-Έχουμε κέρδη ρεκόρ και μισθούς φτώχειας και εκμετάλλευσης, τόνισε η Ζωή Τσάση, αντιπρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου

Τα 138 χρόνια από τη ματωμένη εργατική εξέγερση της Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο τίμησαν χθες τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι σύλλογοι εργαζομένων της Ηλείας με συγκέντρωση στην Πλατεία Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο και ακολούθως με πορεία ως το μνημείο Καλάκου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εξεγερμένων εργατών.

Δεκάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της εργατικής τάξης, ενώ παράλληλα απηύθυναν χαιρετισμό στη συγκέντρωση αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστικών ενώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ενισχυθούν οι κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Χ. Γαρύφαλλος

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν με σύντομες τοποθετήσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΙΚΑ Πύργου & Περιχώρων, Χρήστος Τσαγκάρης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, Ζώης Πολυζωγόπουλος, το μέλος της ΝΤ Ηλείας της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Σωκράτης Σωτηρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας, Χρ. Γαρύφαλος, κ.ά., ενώ την κινητοποίηση συντόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Ελ. Αναστασίου.

Ζωή Τσάση: «Μειωμένοι 25% σε σχέση με το 2010 οι μισθοί»

Ζωή Τσάση

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου & Περιχώρων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Ζωή Τσάση, η οποία στηλίτευσε την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στην οικονομία και το εργασιακό, τονίζοντας ότι η Πρωτομαγιά είναι η μέρα που γιορτάζουν όλοι οι εργάτες

«Σήμερα οι εργάτες όλου του κόσμου παλεύουν για την κοινή τους υπόθεση, για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με ασφάλεια, για αυξήσεις στους μισθούς, για το δικαίωμα όλων στη δουλειά και για ειρήνη κόντρα σε άδικους πολέμους και σφαγές. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που σηματοδοτεί τον αγώνα της εργατικής τάξης για διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, η μέρα που αποτελεί τον φάρο της ταξικής πάλης και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε εορταστική αργία, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση», τόνισε.

Παράλληλα η Ζωή Τσάση επισήμανε ότι από το Σικάγο του 1886 και την Αθήνα του 1894, το αίτημα για οκτάωρο αποτελούσε ώριμη ανάγκη της εργατικής τάξης.

«Και βρισκόμαστε σήμερα το 2024 αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις, να έχει γίνει ο εργάσιμος χρόνος λάστιχο, να έχει καθιερωθεί η 13ωρη, εξαήμερη και επταήμερη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης», σημείωσε και στη συνέχεια καυτηρίασε την κυβερνητική ρητορική «για την κακιά την ώρα».

«Για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες δε φταίει η κακιά η ώρα. Η αιτία είναι ίδια που οδήγησε σε τραγωδίες όπως το έγκλημα στα Τέμπη, στην πυρκαγιά στο Μάτι, στις πλημμύρες σε Μάνδρα και Θεσσαλία, κλπ. Είναι η ίδια αιτία που οδηγεί σε έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα σχολεία και άλλες δραστηριότητες σ έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να είναι οι εργαζόμενοι ασφαλείς στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη μεταφορά και σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα», ανέφερε και υπενθύμισε πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό καταγράφουν κέρδη ρεκόρ ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν με μισθούς επιπέδου 2011 και σε χειρότερες συνθήκες.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830€ μεικτά και 706 καθαρά δεν καλύπτει ούτε ένα μέρος των αυξήσεων στα είδη πλατιάς Λαϊκής κατανάλωσης. Οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση και ζουν με μισθούς 25% μειωμένους σε σχέση με το 2010», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος