FOLLOW US: facebook twitter

Πύργος: Κάτω τα χέρια από τη Δεξαμενή!

Ημερομηνία: 20-02-2019 | Συντάκτης:

Σε μια νέα διαμαρτυρία προς τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, για την απόφασή του να μην παραχωρήσει και τυπικά τον Πολυχώρο της Δεξαμενής στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δεξαμενής και στο Σύλλογο Ποντίων που εδώ και 8 χρόνια τον λειτουργούν με συνέπεια, αλλά να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση χρήσης του. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο με ακόμα περισσότερες δράσεις. Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής στην ανοιχτή επιστολή- διαμαρτυρία τους:

«Ο,ΤΙ ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ». Αυτή είναι η απάντησή μας στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ για την μη παραχώρηση του Πολυχώρου της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δεξαμενής και στο Σύλλογο Ποντίων που εδώ και 8 χρόνια λειτουργούν αυτό τον χώρο με υπευθυνότητα και ζωντάνια.

Η Δεξαμενή ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος που ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία των μελών του συλλόγου «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» και του Συλλόγου Ποντίων Ηλείας με άτυπη συμφωνία του προηγούμενου δημάρχου και εν γνώσει του τότε Δημοτικού Συμβουλίου.

Σήμερα στεγάζονται στο χώρο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναπτύσσονται σε ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Με αφορμή το αίτημα του Συλλόγου μας ώστε να διευθετηθεί και τυπικά η παραχώρηση του χώρου, το Δ.Σ του ΔΟΠΠ αποφάσισε να βγάλει στο «σφυρί» τον χώρο διαθέτοντάς τον προς όποιον ενδιαφέρεται να βρει στέγη, παρά την αντίθετη εισήγηση του αντιπροέδρου που φαίνεται να ήταν από τους λίγους που γνωρίζουν τι σημαίνει ο εν λόγω Κοινωνικός Πολυχώρος. Είναι ξεκάθαρο ότι ή υπάρχει άγνοια από τους αποφασίζοντες ή δόλος! Γιατί δεν μπορεί να απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση χρήσης για έναν μικρό σε τετραγωνικά και μεστό από δραστηριότητες χώρο. Δεν είναι δυνατό να αγνοούνται επιδεικτικά αυτοί που «ανάστησαν» το συγκεκριμένο χώρο με την προσωπική τους εργασία και με δικά τους έξοδα, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση από κανέναν. Ούτε είναι δυνατόν ο Δήμος, που έλαμψε δια της απουσίας του όλα αυτά τα χρόνια, να θέλει να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών όσων έχουν δημιουργήσει στο χώρο της Δεξαμενής ένα δραστήριο κύτταρο πολιτισμού με πρωτοβουλία κι ευθύνη της ίδιας της γειτονιάς.

Η κινητοποίηση δε των μελών του Συλλόγου μας στην είδηση ότι δεν μας παραχωρήθηκε ο χώρος ήταν αστραπιαία και ποικιλόμορφη. Έτσι μετά από συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα αποφασίστηκε να διαφυλάξουμε, με κάθε κόστος, αυτό που τόσα χρόνια χτίζουμε. Στο πλάι μας έχουμε και την κοινωνία του Πύργου, όπως φαίνεται κι από τις πολυάριθμες υπογραφές υποστήριξης που έχουν συγκεντρωθεί.

Γι’ αυτό κάνουμε γνωστό ότι συνεχίζουμε την λειτουργία στο χώρο με όλες τις δράσεις μας και οργανώνουμε και νέες, όπως Δανειστική βιβλιοθήκη για τη γειτονιά και όχι μόνο. Κρατάμε την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας αυτού του χώρου που βασίζεται στη φιλοσοφία της αυτοοργάνωσης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καθώς όσοι παρέχουν κάποια εργασία ή μάθημα στη Δεξαμενή θα συνεχίσουν να το κάνουν σε εθελοντική βάση και αμισθί.

Καλούμε:

• Όποιον Πολίτη θέλει να έρθει και να συμμετάσχει στις δράσεις μας στα υπάρχοντα τμήματα

• Όποιον θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή να χρησιμοποιήσει το χώρο να το κάνει αφιλοκερδώς και με σεβασμό στις αρχές λειτουργίας του.

• Τον Δήμο να προχωρήσει άμεσα σε δημιουργία χώρων για τις δημιουργικές συλλογικότητες της πόλης. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσει να ανακαινίσει εγκαταλελειμμένα κτήρια (πχ ΣΠΚ, Κούβελο) και να εγκαταλείψει την ιδέα να στριμώξει όπως – όπως όποιους συλλόγους μπορεί στα λίγα τετραγωνικά του χώρου της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ.

Δεν υποχωρούμε! Δεν θα ανεχτούμε άλλον εμπαιγμό!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ!

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος