FOLLOW US: facebook twitter

Ομιλία του Καθηγητή Ηλία Κούβελα στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου από την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα

Ημερομηνία: 20-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητή τον διακεκριμένο ομότιμο καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλία Κούβελα οργανώνει το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρα 7μμ, στο Καφέ-ΟΣΕ Λεχαινών η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ”Σάββατα στον Σταθμό» που πραγματοποιούνται συνεχώς  από το 2013 μια φορά κάθε  μήνα.

Θέμα της  ομιλίας του καθηγητή κ.Ηλία Κούβελα θα είναι: Συμπεριφορές του ανθρώπου. Η μηχανή του νου. Τα ίχνη της εμπειρίας. Η συνάντηση της βιολογίας με την ψυχανάλυση. 

Δύο λόγια για το θέμα της ομιλίας

Όταν κατά την εξέλιξη των επιστημών εμπεδώθηκε μεταξύ των επιστημόνων η πεποίθηση ότι το νόημα των πραγμάτων υπάρχει μόνο στο μυαλό έμφρονων όντων, κατέστη παράλληλα σαφές ότι η ανάγκη αναζήτησης του νοήματος του κόσμου υπαγορεύει την ανάγκη εξέτασης του νου και, επομένως, του εγκεφάλου. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος νοιάζεται για το νόημα των πραγμάτων είναι υποχρεωμένος να μάθει και για τον εγκέφαλο. Επίσης, όποιος ενδιαφέρεται να φωτίσει τα μυστικά και τα αίτια της φυσιο-παθολογίας του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς, δεν μπορεί να αγνοεί ότι ένας τέτοιος στόχος απαιτεί και ταυτόχρονη εξέταση του υλικού και πνευματικού περιεχομένου του κόσμου τον οποίο διαμορφώνουν και από το οποίο διαμορφώνονται οι εγκέφαλοί μας. Με την πεποίθηση, λοιπόν, ότι η βιολογία μας περιέχει, προϋποθέτει και καθορίζει τον κόσμο μας, αλλά και ότι οι επιστήμες του εγκεφάλου (οφείλουν να) είναι ένα πεδίο άσκησης κοινωνικής, φιλοσοφικής και υπαρξιακής ευαισθησίας και οξυδέρκειας ο γνωστός νευροεπιστήμονας περιγράφει τις σχέσεις του νου και του εγκεφάλου μας με τον κόσμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος