FOLLOW US: facebook twitter

Προβολή μιας άγνωστης σελίδας της Ηλείας για το 1821

Ημερομηνία: 01-04-2024 | Συντάκτης:

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» το αφιέρωμα και η ταινία για τον Επίσκοπο Φιλάρετο στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Μια άγνωστη σε πολλούς σελίδα της ιστορίας της Ηλείας, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με επιτυχία στις 27 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», στο αφιέρωμα της για το 1821, 203 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με την προβολή της δραματοποιημένη ταινίας- ντοκιμαντέρ  «Ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς». Η εκδήλωση και η προβολή πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας με  τη συμμετοχή της Ι .Μητροπόλεως Ηλείας  και  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου.

Η ταινία αυτή δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2021 σε χώρους της Ηλείας και της Μεσσηνίας, με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», με την συμμετοχή αναβιωτικών συλλόγων από Ηλεία, Μεσσηνία και Αχαΐα. Κέντρο αναφοράς είναι το δράμα των Αρχιερέων και Προκρίτων στις τουρκικές φυλακές της Τριπολιτσάς, από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο 1821με επίκεντρο την προσωπικότητα, τη δράση και τον μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου της Ηλείας Φιλάρετου. Το πρωί της Τετάρτης την προβολή της ταινίας παρακολούθησαν Σχολεία του Πύργου, με την συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ενώ το απόγευμα έγινε μία παρουσίαση του όλου εγχειρήματος, με την συμμετοχή και των τοπικών Αρχών.

Την απογευματινή εκδήλωση παρουσίασε ο τ. πρόεδρος Ωλένης κ. Λύσανδρος Παπαδόπουλος, ενώ στην δική της ομιλία η πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» κ. Αγγελική Δημητρακάκη-Βασιλοπούλου μίλησε τόσο για το πολύπλευρο έργο του Συλλόγου για τον τόπο και το χωριό της Ωλένης, με την συμπλήρωση 15 ετών δράσεων και δραστηριοτήτων , αλλά και για την υλοποίηση της ταινίας, που γυρίστηκε και στην Ηλεία, τον Οκτώβριο του 2021.

Ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν για την υλοποίηση της .. Φορείς – μέλη, αναβιωτικους συλλόγους  και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Γιώργο  Κουρκούτα και τον ερασιτέχνη Σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Κ. Μουτσούλα για την βοήθειά τους στην προσπάθεια του Συλλόγου.

Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος Β΄, που τόνισε ότι κάθε καλή κίνηση που βοηθά τον τόπο και την ιστορία του θα έχει την στήριξη της Ι. Μητροπόλεως. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  κ. Νίκος Κοροβέσης, που  το 2021 ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού είχε συμβάλει στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Παν. Μπράμος. Εκ μέρους του Δήμου Πύργου τον χαιρετισμό του Δημάρχου μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Θεόδωρος Κόρδας.

Για την ταινία και την πορεία υλοποίησής της μίλησε ο συγγραφέας και καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Η προβολή της ταινίας, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του οπλισμού και της φορεσιάς του αγωνιστή του 1821 από τον Πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου παραδοσιακών όπλων Πάτρας κ. Κων. Βαγγελάκο, με αυθεντικά όπλα και ξίφη της εποχής, ο οποίος συνοδευόταν από μέλη του Ομίλου, κάτι που εντυπωσίασε πολλούς από τους παρόντες.

Μήνυμα ειρήνης από τα παιδιά!

Ωστόσο, μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς, ήταν τα παιδιά, καθώς οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ωλένης παρουσίασαν πριν από την προβολή της ταινίας, ένα μικρό θεατρικό δρώμενο σε κείμενα Γ. Κουρκούτα και την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Ανδρέα Πετρόπουλο και κα Κρυσταλλία Ηλιοπούλου με αναφορά στην προσφορά του αειμνήστου  Επίσκοπου Φιλαρέτου στην τοπική παιδεία.

Τα παιδιά, με αφορμή το δρώμενο,  σήκωσαν το όνομα της Ώλενας ψηλά μέσα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πύργου στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους μεγάλους «είμαστε εδώ και θέλουμε να φροντίζετε για το μέλλον μας», ενώ με το ψηφιδωτό που φιλοτέχνησαν στο σχολείο τους ευχήθηκαν «Όλα τα παιδιά της γης να έχουν ένα ειρηνικό αύριο»!  Το σύμβολο της ειρήνης, το ψηφιδωτό περιστέρι έργο των μαθητών, εκτέθηκε στο χώρο του Συνεδριακού μαζί με τις εικόνες σε ταμπλό από την πορεία της Επαναστάσεως στην Ηλεία, που είχε παρουσιάσει παλιότερα στο χωριό ο Σύλλογος της Ωλένης.

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός σύλλογος ” η Ωλένη”  δεσμεύτηκε ότι θα είναι πάντα δίπλα σε όλα τα παιδιά δημιουργώντας δράσεις και δραστηριότητες γι’ αυτά…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος