FOLLOW US: facebook twitter

Τα “Θεϊκα λόγια” έκαναν το θαύμα τους!

Ημερομηνία: 01-04-2024 | Συντάκτης:

Εξαιρετική πρεμιέρα από το «ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ» στον Απόλλωνα από έναν πολυπρόσωπο θίασο σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με την τραγικωμωδία “Θεϊκά λόγια” του Ραμόν Ντε Βάγιε Ινκλαν, συναντήθηκε φέτος επί σκηνής η Ομάδα Τέχνης “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ”, με ένα αριστουργηματικό έργο  της Ισπανικής λογοτεχνίας, από τα δυσκολότερα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ένα έργο που ήταν όνειρο ζωής για τον σκηνοθέτη Παρασκευά Παπαπετρόπουλο και επιθυμούσε διακαώς να το ανεβάσει στην ώριμη φάση της θεατρικής του διαδρομής.

Και το όνειρο βρήκε έδαφος να ανθίσει, σε μια θαυμάσια πρεμιέρα το βράδυ του Σαββάτου στον κατάμεστο από κόσμο Απόλλωνα, έχοντας στο πλευρό του μια υπέροχη, ενθουσιώδη ομάδα ηθοποιών και αφανών συντελεστών που με μεράκι και αγάπη για το θέατρο,  κατέθεσαν την ψυχή τους στη σκηνή, καταχειροκροτούμενοι από τους θεατές.

Ο Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, είχε να  διαχειριστεί μια παράσταση πολύ υψηλών απαιτήσεων με ένα δυσκολότατο έργο και έναν πολυπρόσωπο θίασο 24 ατόμων, αλλά αποδείχθηκε άριστος «καπετάνιος» στήνοντας ίσως την πιο μεστή παράσταση της μακρόχρονης θεατρικής του θητείας. Στην οποία μάλιστα είχε επιμεληθεί και τα κοστούμια που ήταν απόλυτα κομμένα και ραμμένα σε καθέναν από του ρόλους, αλλά και το υπερβατικό σκηνικό που μας μετάφερε στο

Σαν Κλεμέντε, ένα χωριό της Ισπανίας του 1920, στο κλειστό, συντηρητικό,  θεοκρατούμενο περιβάλλον του τότε Καθολικισμού όπου υπάρχει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο. Μπροστά απ’ τα μάτια μας στην παράσταση περνούν εικόνες άλλοτε καθημερινές , άλλοτε σκληρές, ακόμη και απάνθρωπες έως εξωπραγματικές, όπου η εξαθλίωση παρελαύνει σε όλες της τις μορφές! Η φτώχεια, η αμάθεια, ο σκοταδισμός, άνθρωποι παραδομένοι στη μοίρα τους που προσπαθούν να επιβιώσουν, ζητιάνοι, παπάδες, διεμφυλικοί, πόρνες, τσιγγάνοι, παιδιά, όλοι γύρω από ένα ανάπηρο υδροκέφαλο παιδί το οποίο εκμεταλλεύονται περιφέροντας  στα πανηγύρια για να μαζεύουν λεφτά χωρίς κανένας επί της ουσιας να ενδιαφέρεται για το ίδιο το παιδί, παρά μόνο γι αυτά που φέρνει στο… σακούλι τους!

Στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος συμβάλλει καθοριστικά η εναλλαγή των εικόνων σε μια γιγαντιαία οθόνη στο κέντρο του βασικού λιτού στατικού σκηνικού με ένα έξυπνο τρόπο από το σκηνοθέτη, που άλλοτε παραπέμπει σε ανθισμένες αυλές φτωχικών σπιτιών και άλλοτε ανάλογα με τη σκηνή- όπως εκείνη στο φινάλε που ήταν εκπληκτική- όπου ανοίγουν οι ουρανοί για τον παράδεισο! Το φινάλε και η συγκλονιστική σκηνή με τον καθολικό ιερέα που βρίσκεται σε παραλήρημα και καλεί την κόρη του να ανταποκριθεί στο ερωτικό του κάλεσμα, είναι από τις πιο δυνατές της παράστασης!

Οι ηθοποιοί που κόπιασαν σκληρά μετά από πρόβες έξι μηνών, απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους,  τηρουμένων των αναλογιών, υπηρετώντας το κείμενο και το όραμα του σκηνοθέτη, με ορισμένες ερμηνείες που αποτελούσαν και την ραχοκοκαλιά του, να ξεχωρίζουν και από τα νέα παιδιά και μέλη της Ομάδας. Γιατί αυτό είναι και το μυστικό των πολυπρόσωπων θιάσων, ότι ξεπηδούν νέα «αστεράκια» για να έχει μέλλον το ερασιτεχνικό θέατρο . Η Ελευθερία Σταματοπούλου ως Μαρί Γκάιλα σε ρόλο πρωταγωνιστικό, αποδείχθηκε ένα από τα μεγάλα ταλέντα της παράστασης με εξαιρετική ερμηνεία, όπως και ο «Μάστορας»- Κ. Λεμπέσης-  ο τσιγγάνος Αστέρης, αλλά και ο νεαρός Αποστόλης Στεργιώτης στο ρόλο του Λαυρέντη,  ο Νώντας Κουτσουράκης ο καθολικός ιερέας Πέδρο και αδιαμφισβήτητα η Παναγιώτα Ιωάννου που με το ταλέντο της και την πολύχρονη εμπειρία της πάντα κρατά ρόλους «κλειδιά» στις παραστάσεις του Δούρειου Ίππου. Κι επειδή οι ρόλοι ήταν πολλοί και δεν θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον συγχαρητήρια ανήκουν ακόμα στους: Ντάνα Αργυρακοπούλου, Αιμιλία Ζαφειροπούλου , Μάρω Καραλή,  , Ελευθερία Μυλωνά , Αθανασία Συντέτου , Λυδία Μίνιτς ,Γεωργία Γκουβέρου, Αγελική Γκολφίνου , Χαρούλα Κόλλια , Πέννυ Ζουμπάκη,  Κώστα Σπίνο,: Ιουλία Κόλλια,  Ηλία Γεωργόπουλο,  Αφροδίτη Κουτρούτσου, Βασιλική Ντεβενέζου Αναστάσιο Βενιζέλο, Θανάση Παρασκευόπουλο  και Μαρία Κούλη. Όλοι, μια υπέροχη ομάδα!!

Οι παραστάσεις του Δούρειου Ίππου που αναμένουμε με ενδιαφέρον, θα συνεχιστούν έως και τις 14 Απριλίου 2024 ( εκτός Δευτέρας και Τρίτης» και ώρα 21.15. τηλέφωνα κρατήσεων 26210-36521 και 6944 779972.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος