FOLLOW US: facebook twitter

Οι βουλευτές της Ηλείας οφείλουν να φέρουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Ημερομηνία: 02-05-2020 | Συντάκτης:

Ανοιχτή επιστολή της ΠΡΩΙΝΗΣ προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

-Απαιτείται δημόσια απάντηση- θέση από τους υπουργούς για τα «πυροδάνεια»

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσεινέοπρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων με επιδότηση του ενοικίου,  εφαρμόζοντας το πνεύμα της προτεσταντικής ηθικής και τιμωρώντας ουσιαστικά όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Δυστυχώς, το οικονομικό επιτελείο αδυνατεί να διαχωρίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας από τις οφειλές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όταν μας πλήττει καθολικά ένα φυσικό φαινόμενο ή μια πανδημία, οφείλουμε να ενισχύσουμε όλους όσοι υπέστησαν ζημιά. Μια επιχείρηση που έκλεισε λόγω του κορονοϊού, γιατί πρέπει να την ενισχύσουμε μόνο αν πληρώνει τα χρέη της; Γιατί επιχειρείται αυτός ο άδικος συσχετισμός που έχει αντίληψη τιμωρητική και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο;Δεν μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη, βέβαια, διότι αυτή η απόφαση είναι χαρακτηριστική της ιδεολογικής ταυτότητας της Κεντροδεξιάς και πηγάζει από τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία. Είναι πολιτική της επιλογή και αργά ή γρήγορα θα κριθεί για αυτήν την επιλογή.

Ωστόσο, στην περίπτωση των προνοιακού χαρακτήρα δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωστών και ως «πυροδανείων», που χορηγήθηκαν μετά την τραγωδία του 2007 στον νομό μας, συντελείται μια ακόμα πιο μεγάλη αδικία εις βάρος των δανειοληπτών. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες «κόκκινων» δανείων, όπου οι τράπεζες έκαναν γενναίες ρυθμίσεις για να εισπράξουν σταδιακά την οφειλή, στην περίπτωση των «πυροδανείων» αρνήθηκαν να κάνουν ανάλογες διευκολύνσεις, «πατώντας» πάνω στην κρατική εγγύηση. Τα δάνεια αυτά «κοκκίνισαν» με κύρια ευθύνη των τραπεζών κι όχι των οφειλετών, διότι το δέλεαρ της κρατικής εγγύησης ήταν πολύ ισχυρό, και τώρα οι επιχειρήσεις μένουν εκτός χρηματοδότησης επειδή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Με κλειστή τη στρόφιγγα και με ανύπαρκτο τραπεζικό δανεισμό, η πλειονότητα των ηλειακών επιχειρήσεων είναι πιθανόν να ανοίξουν και σύντομα να κλείσουν ή και να μην μπορέσουν να ξανανοίξουν χωρίς κεφάλαιο κίνησης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να πιεστεί και να βρεθεί προ των ευθυνών του, απαντώντας αν προτίθεται να εξαιρέσει από τους όρους δανειοδότησης όσους έχουν ανεξόφλητα πυροδάνεια. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα σε επίπεδο Κοινοβουλίου από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Ηλείας. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έκαναν τις παρεμβάσεις τους σε κυβερνητικό επίπεδο και ουδεμία πρόθεση έχω να τους αμφισβητήσω. Επειδή όμως οι υπουργοί συχνά αρέσκονται να παίζουν το «σπασμένο τηλέφωνο» και να δίνουν υποσχέσεις σε άτυπες επαφές και μετά να τις αθετούν, εκθέτοντας τους βουλευτές, πρέπει να αναληφθούν οι κορυφαίες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τουλάχιστον δύο ερωτήσεις από τον Κώστα Τζαβάρα για το θέμα, ενώ και η κα Αυγερινοπούλου κατέθεσε το σχετικό ψήφισμα του ΕΒΕ Ηλείας. Οι απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρα, όμως, δεν ικανοποίησαν.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η κατάθεση επίκαιρηςερώτησης στη Βουλή (ή και επερώτησης, όπου τοποθετούνται περισσότεροι βουλευτές), για να αναπτυχθεί δημόσια συζήτηση και να απαντήσουν άμεσα και δημοσίως οι συναρμόδιοι υπουργοί για το τι προτίθενται να πράξουν. Οι πολίτες της Ηλείας οφείλουν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιος καθορίζει τις τύχες τους. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αν και εδώ οφείλω να επισημάνω πως τον περασμένο Δεκέμβριο οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Μιχ.Κατρίνης και  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλοςκατέθεσαν σχετική τροπολογία παράτασης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Πλέον, όμως, θα πρέπει να επαναφέρουν το ζήτημα στην επικαιρότητα και να επιδιώξουν τη διεξαγωγή ευρείας κοινοβουλευτικής συζήτησης, ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ομοίως πρέπει να πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι προφανώς έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ενδεχόμενο τροπολογίας που να εξαιρεί τα «κόκκινα» πυροδάνεια ως εμπόδιο δανειοδότησης στο νέο πρόγραμμα, είτε από κοινού είτε ο κάθε μόνος του, θα πρέπει να το εξετάσουν σοβαρά όλοι οι βουλευτές μας. Καταλαβαίνω πως για τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι πιο δύσκολη η θέση τους, διότι ίσως δυσαρεστήσουν ορισμένους υπουργούς. Όμως ο λαός της Ηλείας τούς εκλέγει για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εκλογικής τους περιφέρειας και όλων των πολιτών της χώρας, όχι για να κάνουν δημόσιες σχέσεις και να μας μεταφέρουν το περιεχόμενο εγκυκλίων και αποφάσεων. Αυτό το κάνουμε και μόνοι μας. Απαιτείται συστράτευση για να μην μπει λουκέτο στην ηλειακή επιχειρηματικότητα. Αφού το λύσουμε, μπορούμε μετά να ξαναρχίσουμε το άθλημα της μικροπολιτικής κοκκορομαχίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος